in ,

Eğitim Bilimleri Program Geliştirme Soru Bankası

Eğitim Bilimleri Program Geliştirme Deneme Sınavı -1

Kpss Eğitim Bilimleri Program Geliştirme Deneme Sınavı -1

Tebrikler - Kpss Eğitim Bilimleri Program Geliştirme Deneme Sınavı -1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Eğitim programının değerlendirme boyutu, aynı zamanda geri bildirim mekanizmasıdır.Yukarıda belirtilen açıklamaya dayanarak eğitim programının değerlendirme ve geliştirme süreci hakkında öncelikle hangisi söylenebilir?
A
Objektiftir
B
Çok yönlüdür.
C
Durağandır
D
Süreklidir
E
Fırsat eşitliğini temel alır.
1 numaralı soru için açıklama 
Program geliştirme eğitim programlarının hazırlanması, denenmesi ve değerlendirilip yeniden gözden geçirilerek yeniden uyguianması sürecidir. Yani program geliştirme devam eden bir süreçtir. Program geliştirmenin değerlendirme öğesinde programın etkiliği belirlenir ve bu sonuçlar, programın eksiklikleri hakkında bilgi verir. Tüm bu çalışmalar programın ilerisi için yapılacak iyileştirmeler içindir.
Soru 2
Aşağıdakilerden   hangisi eğitim programının yatay hedeflerinden biri degildir?
A
Devinsel hedefler
B
Genel hedefler
C
Duyuşsal hedefler
D
Bilişsel hedefler
E
Psikomotor hedefler
2 numaralı soru için açıklama 
Bloom'un taksonomisine göre yatay hedefler; bilişsel, duyuşsal ve devinsel (psikomotor) olmak üzere 3'e ayrılır.
Soru 3
"Eğitim programı içinde ağırlık taşıyan, bilgi kategorilerinden oluşan, bilgi ve becerinin eğitim programının amaçları doğrultusunda ve plâniı bir biçimde kazandırılmasına dönük program" aşağıdakilerden hangisidir?
A
Öğretim Programı
B
Çalışma programı
C
Ders Programı
D
Örtük Program
E
Konu Programı
3 numaralı soru için açıklama 
Öğretim programı, okul ya da okul dışında planlanmış etkinlikler yoluyla sağlanan öğrenme yaşantıları düzeneğidir. (Ö. Demirel, Eğitimde Program Geliştirme, s.6) Öğretim programı, eğitim programı içinde yer alan ve öğrenme-öğretme süreçleri ile ilgili tüm etkinlikleri kapsar. Öğretim programı çeşitli smıflarda ve derslerde işlenecek konularla ilgili tüm öğretim faaliyetlerini içine alır. Öğretim programı eğitim programının kapsamında yer alır ve öğrencilerde hedeflenen davranışları kazandırmak için yapılacak tüm etkinlikleri içerir. Eğitim programı öğrencilere "ne öğretelim?" sorusunun yanıtı iken öğretim programı "nasıl öğretelim?" sorusunun yanıtıdır.
Soru 4
Program geliştirme süreci açısından ölçme ve değerlendirmenin en önemli işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Program geliştirme sürecinin planlanmasına yardım etmek
B
Programın, hedeflerin istenen düzeyde kazanılmasını sağlamada yeterliğini belirlemektir
C
içerik seçiminde yapılan hataları ortaya çıkarmak
D
Öğrenci ilgi ve ihtiyacına uygun olmayan yöntem ve stratejileri beliriemek
E
Program hedeflerini gerçekleştiren öğrencileri beliriemek
4 numaralı soru için açıklama 
Eğitim ortamında yapılan ölçme ve değerlendirmeler öğretim süreci başında öğrencilerin mevcut durumlarını belirlemek, öğretim etkinlikleri devam ederken öğrenme eksiklerini belirlemek, öğretimin sonunda da öğrencilerin hedeflenen davranışların ne kadarını kazandığını tespit etmek için yapılır. Program geliştirme süreci açısından ise ölçme değerlendirme öğrencinin sınanması değil programın sınanmasıdır. Hazırlanan program için seçilen hedeflerin doğruluğu, bu hedefleri gerçekleştirmek için belirlenen konu alanının tutarlılığı ve hedefleri gerçekleştirmek için izlenen yol, kısacası programın bütünü ölçme değerlendirme ile sınanır. Programın yeterliliği o programın hedeflediği davranışları kazandırma oranıdır. Bu açıdan eğitim ortamında yapılan değerlendirmeler aynı zamanda yürütülen programın işlerliğinin de denetlenmesini sağlar.
Soru 5
  1. a) Eğitim sisteminin  nitel  verimliliğinin yükseltilmesi,
  2. b) Eğitimin her tür ve kademesinde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması.
Yukarıda belirtilen hedef ifadeleri aşağıdakilerden hangisinin hedef düzeyine örnektir?
A
Genel hedef
B
Uzak hedef
C
Olası hedef
D
Özelhedef
E
Yakın hedef
5 numaralı soru için açıklama 
Uzak hedef: Bir ülkenin politik felsefesini yansıtan, ulaşılması kısa sürede mümkün olmayan ülkenin yetiştirmek istediği ve bireyde görmek istediği en temel toplumsal davranışlardır. (1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu) Örnek hedefler; Eğitimin her kademesinde Avrupa Birliği göstergelerini yakalamak, Araştırıcı, sorgulayıcı, bilimset düşünebilen bireyler yetiştirmek.
Soru 6
İlköğretim kademesinde, 'Türkçe'yi etkili bir şekilde kullanabilme" hedefi aşağıdaki hedef türlerinden hangisine örnek verilebilir?
A
Ders hedefleri
B
Özel hedefler
C
Uzak hedefler
D
Genel hedefler
E
Olası hedefler
6 numaralı soru için açıklama 
Genel hedef; Öğretim kademeleri ve okulların hedefleridir. (1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu) Örnek hedefler; Okulöncesi eğitimde okullaşma oranının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması, Birleştirilmiş sınıf uygulamasını asgariye indirmek.
Soru 7
İlköğretim kademesinde, 'Türkçe'yi etkili bir şekilde kullanabilme" hedefi aşağıdaki hedef türlerinden hangisine örnek verilebilir
A
Olası hedefler
B
Ders hedefleri
C
Uzak hedefler
D
Özel hedefler
E
Genel hedefler
7 numaralı soru için açıklama 
Genel hedef; Öğretim kademeleri ve okulların hedefleridir. (1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu) Örnek hedefler; Okulöncesi eğitimde okullaşma oranının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması, Birleştirilmiş sınıf uygulamasını asgariye indirmek.
Soru 8
Aşağıdakilerin hangisi iyi bir eğitim programının özelliklerinden degildir?
A
Eğitim programı, işlevsel olmalıdır.
B
Eğitim programı, işlevsel olmalıdır.
C
Toplumun değer, görüş ve isteklerine uygun olmalıdır.
D
Bilimsel olmayabilir, ama güncel olmalıdır.
E
Uygulanabilir ve uygulayıcılara yardımcı olmalıdır.
8 numaralı soru için açıklama 
Eğitim programının özellikleri önem sırasına göre: Eğitim programı, işlevsel olmaiıdır. Esnek olmalıdır. Toplumun değer, görüş ve isteklerine uygun olmalıdır. 4. Uygulanabilir ve uygulayıcılara yardımcı olmalıdır. Bilimsel ve güncel olmalıdır. Eğitim programları hem bilimsel ilkelere uygun olmalı hem de bilimsei bilgiyi kullanmayı öğretmelidir. Aynı zamanda güncel olmalıdır. Bir amaca yönelik olmalıdır. Ekonomiye uygunluk özelliği göstermelidir.
Soru 9
Eğitim programınm hedefleri doğrultusunda öğrenciye kazandırılması istenen yeterliklerin (bilgi-beceri-tutum-davranış) çeşitli dersler aracılığıyla planlı bir biçimde düzenlendiği kılavuz kitap veya doküman ifadesi aşağıdaki program     türlerinden     hangisinitanımlamaktadır?
A
Ünite programı
B
Ders programı
C
Eğitim programı
D
Öğretim programı
E
Örtük program
9 numaralı soru için açıklama 
Öğretim programı
Soru 10
Türk Eğitim Sistemini düzenleyen 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda eğitimin temel amaçları ve ilkeleri "iyi insan ve iyi vatandaş yetiştirmek, bireyleri meslek sahibi yapmak ve çağdaş medeniyet düzeyine ulaşmış bir toplum oluşturmak" şeklinde ifade edilmektedir.Program     hedefleri        açısındandeğerlendirildiğinde      bu      hedefleraşağıdakilerden hangisiyle örtüşmektedir?
A
Ders hedefleri
B
Gerçek hedefler
C
Uzak hedefler
D
Özel hedefler
E
Olası hedefler
10 numaralı soru için açıklama 
Uzak hedefler
Soru 11
Aşağıdakilerden        hangisi        öğrenmenin oluştuğunu gösteren doğru bir ifade değildir?
A
Davranışta değişmenin nispeten sürekli olması
B
Davranıştaki değişmenin yorgunluk, hastalık, ilaç alma vb. etkenlerle geçici bir biçimde meydana gelmemesi
C
Davranıştaki değişmenin yaşantı kazanma sonucunda oluşması
D
Davranışta gözlenebilir bir değişme olması
E
Davranıştaki değişmenin sadece büyüme sonucunda oluşması
11 numaralı soru için açıklama 
Öğrenmenin olabilmesi için; Bireyin davranışında değişiklik olması, Yaşantı sonucunda meydana gelmesi, Şiddetli bir ışık veya ses karşısında gösterilen tepkiler (refleks) ile uyku, büyüme, olgunlaşma, ilaç, yorgunluk vb. sonucunda oluşmuş davranış değişiklikleri öğrenme ürünü değildir. c) Belli bir süre kalıcı olması (geçici değil!). Davranıştaki değişme sadece büyüme ile gerçekleşmez, diğer sosyal ve çevresel faktörler ile de oluşur.
Soru 12
Onceden hazırlanmış bir program o çerçevesinde amaçlı ve planlı olarak öğretim yoluyla gerçekleştirilen sürecin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Eğitim
B
Olgunlaşma
C
Formai Eğitim
D
İnformal eğitim
E
Öğrenme
12 numaralı soru için açıklama 
Formai Eğitim
Soru 13
Aşağıdakilerden hangisi örgün eğitim sistemine hiç girmemiş, herhangi bir eğitim kademesinde bulunan veya bu kademelerden birinden ayrılmış olan bireylere itgi ve ihtiyaç duydukları alanda örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsar?
A
Yaygın eğitim
B
Örgün eğitim
C
Mesleki eğitim
D
Açıkeğitim
E
Sürekli eğitim
13 numaralı soru için açıklama 
Yaygın eğitim
Soru 14
Okullarda yapılan ders dışı etkinlikler içinde yer alan halk oyunları, sportif ve diğer sosyal etkinlikler, çevre gezileri vb. faaliyetler aşağıdaki programların hangisinde yer alır?
A
Eğitim programı
B
Haftalık program
C
Örtük program
D
Öğretim programı
E
Rehberlik programı
14 numaralı soru için açıklama 
Örtük program; eğitimle ilgili ders ve ders dışı tüm etkinlikleri kapsayan program türüdür. Örtük programlar aracılığıyla özeflikle ders dışı etkinlikler düzenlenerek bireylerin farklı becerileri ve yetenekleri ortaya çıkarılabilmektedir. Örtük program faaliyetleri olarak; okullarda yapılan halk oyunları etkinlikleri, sportif ve diğer sosyal etkinlikler, çevre gezileri gösterilebilir.
Soru 15
Aşağıdakilerden hangisi program geliştirme sürecinde hedefleri belirlemede ve önem derecesini ortaya koymada yararlanılan bir eğitim disiplinidir?
A
Eğitim Yönetimi
B
Eğitim Felsefesi
C
Eğitim Teknolojisi
D
Eğitim Sosyolojisi
E
Eğitim Psikolojisi
15 numaralı soru için açıklama 
Eğitim felsefesinden; program geliştirme sürecinde özellikle uzak hedefleri belirlemede ve bunların önem derecesini ortaya koymada yararlanılır.
Soru 16
Öğrencilere öğrendikleri konunun önemîni ve nerede kullanabileceklerini açıklama eğitim durumlarının hangi öğesi ile ilgilidir?
A
ipucu
B
Pekiştireç
C
Dönüt
D
Güdüleme
E
Hedeften haberdar etme
16 numaralı soru için açıklama 
Eğitim durumlarını giriş, gelişme ve sonuç etkinlikleri olarak ayırmak mümkündür. Giriş etkinlikleri öğrencilerin öğretilecek konuya hazırlanmasıdır ve hedeften haberdar etme ve güdülemeyi içine alır. Öncelikli olarak öğrenci o dersin sonunda göstermesi gereken davranışlarıbilmelidir (hedeften haberdar etme). Öğrencinin öğretme-öğrenme sürecine etkin katılımı için bu sürece güdülenmiş olması gerekmektedir. Öğrenci öğrenme sürecinde gerçekleşeceğini düşündüğü öğrenmelere karşı ilgi duymalıdır. Öğrenilecek konunun önemini açıklama ve edinecekleri bilgi ve beceriieri kullanacakları yerleri açıklama güdüleme etkinlikleri içindedir. Öğretmenin bu konu çok önemli, sınavda soracağım vb.yi kullanması öğrencilerin ilgisini ve dikkatini konuya yönlendirmelerini ve güdülenmelerini sağlayacaktır.
Soru 17
Bir disiplin ya da çalışma alanı için hazırlanan ve öğrenciye kazandırılması istenen özellikler aşağıdakilerden hangisidir?
A
Uzak hedef
B
Yatay hedef
C
Hedef davranış
D
Genel hedef
E
Özel hedef
17 numaralı soru için açıklama 
Özel hedef
Soru 18
Tarih dersinde öğretmenin Anadolu Uygarlıkları konusu ile ilgili olarak öğrencileri Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürmesi faaliyeti aşağıdakilerden hangi program türü içerisinde yer alır?
A
Eğitim programı
B
Ders planı
C
Ders programı
D
Örtük program
E
Günlük plan
18 numaralı soru için açıklama 
Örtük program
Soru 19
Genel olarak hedef, ulaşılmak istenen nokta olarak ifade edilir. Eğitimde ise hedef, eğitim sürecine giren bireyin davranışlarında dolayısıyla kişiliğinde meydana gelmesi istenilen farklılaşmaları belirler. Eğitilecek kişinin kazanması gerekli davranış ölçütlerini ortaya koyar.Yukarıdaki   açıklamalara   dayanarak   aşağıdaki sorulardan hangisine cevap aranmaktadır?
A
Niçin
B
Nerede
C
Ne
D
Kim
E
Nasıl
19 numaralı soru için açıklama 
Niçin
Soru 20
"Bir eğitim kurumunun, çocuklar, gençler ve yetişkinler için sağladığı, millî eğitimin ve kurumun amaçlarının gerçekleşmesine dönük tüm faaliyetleri kapsar." ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
A
Eğitim Programı
B
Eğitim Plânlaması
C
Ders Programı
D
Öğretim Programı
E
Genel Eğitim Programı
20 numaralı soru için açıklama 
Eğitim progrannı öğrenene (çocuk, genç, yetişkin) belli bir hedef doğrultusunda (milli eğitim amaçları) bu hedeflere ulaşmak için sağlanan etkinlikleri içeren programlardır. Öğretim programı eğitim programı içinde yer alır ve öğretme faaliyetleri ile ilgili etkinlikleri kapsar. Ders programı da öğretim programı içinde yer alır ve dersle jlgili öğretim faaliyetlerinin sistemli bir biçimde düzenlendiği birplandır. Eğitim programı, belirlenen hedefler doğrultusunda planlanan tüm eğitim etkinliklerini kapsamaktadır. Öğretim programı ise bir eğitim basamağında çeşitli sınıf ve derslerde ele alınacak konularla ilgili tüm öğretim etkinlikierini kapsamaktadır. Ders programı da bir dersin öğretimiyle ilgili tüm etkinlikleri kapsamaktadır. (Ö. Demirel, Eğitimde Program Geliştirme, s.7)
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
20 tamamladınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.