Çanakkale Cephesi (Zaferle Sonuçlanan Ve İlk Kapanan Cephedir) (Mustafa Kemal Bu Cephede Savaştı)
İtilaf Devletleri Bu Cepheyi İstanbul Ve Boğazları Ele Geçirerek Osmanlı Devletini Saf Dışı Bırakmak – Balkan Ulusları Da Savaşa Çekebilmek
İngiliz Sömürge Yollarının Güvenliğini Sağlamak Ve Ekonomik Ve Siyasi Krizde Olan Müttedikleri Rusyaya Yardım Götümek İçin Açmışlardır
Nusret Mayın Gemisi – Seyit Onbaşı Ve Topçuların Çabalarıyla Kumkale – Seddülbahir Ve Geliboluda Zaferle Sonuçlanmıştır!
Geliboluda 19. Tümen Komutanı Yarbay M. Kemal Emrindeki Kuvvetler Anafartalar – Arıburnu – Conkbayırı Ve Kireçtepede Başarılar Sağlamıştır!
Mustafa Kemal Mehur Sözü ” Ben Size Taaruzu Emretmiyorum, Ölmeyi Emrediyorum” Sözünü Bu Cephede Söylemiştir!
Çanakkale Savaşlarının Sonucunda: Ekonomik Yardım Alamayan Rusyada Bolşevik İhtilali Çıkmış Ve Sovyet Rusya Kurulmuştur!
1. Dünya Savaşının Süresi Uzamıştır – İstanbul Ve Boğazların İşgali Önlenmiştir – Pek Çok İnsan Şehit Düşmüş Eğitimli İnsan Açığı Sorunu Olmuştur
Bulgaristanın İttifak Devletleri Yanında Savaşa Dahil Olmasıyla Osmanlı Devleti İle Almanyanın Kara Bağlantısı Sağlanmış Oldu!
Mutsafa Kemal Bu Cephedeki Başarılarından Sonra Albay Rütbesine Yükseltilmiş Ve Kurtuluş Savaşının Lideri Olmasında Etkili Olmuştur!
Yardım Amacıyla Açılan Cepheler (Sınırları Dışında): Makedonya Cephesi – Galiçya Cephesi – Romanya Cephesi Irak-Musul Cephesi
Rusya – Romanya Ve Fransaya Karşı Savaşılmıştır – Bu Cepheler Osmanlı Devletinin Bulgaristan Ve Avusturyaya Yardım Etmesi İçin Açılmıştır!
Savaştan En Karlı İngiltere Ayrılmıştır Ve Savaş Sonunda Yeni Devletler Kurulmuştur / Polonya – Çekoslovakya – Yugoslavya – Letonya – Türkiye
Savaştan İstediğini Elde Edemeyen Devletlerde Yeni Rejimler Ortaya Çıktı / Rusyada Komünizm – Almanyada Nazizm – İtalyada Faşizm
1. Dünya Savaşından İlk Çekilen Devletler Japonya Ve Rusyadır – Savaşa En Son Katılan Devlet İse Yunanistandır
Wilson İlkeleri (8 Ocak 1918)
Savaş Devam Ederken 8 Ocak 1918 Yılında Kalıcı Barışın Sağlanması Amacıyla Yayımlanan 14 Maddelik Bir Bildiridir!
İtilaf Devletleri Bu İlkeleri Kabul Edince Abd İtilaf Devletleri Yanında Savaşa Girmiştir Ve Savaş Kısa Süre İçerisinde Sonuçlanmıştır!
Her Ülke Kendi Geleceğini Kendisi Belirleyecektir (Sömürgeciliğe Karşı) – Alsas Loren Bölgesi Fransaya Geri Verilecek!
Yenen Devletler Yenilenlerden Toprak Talep Etmeyecek Ve Savaş Tazminatı Almayacaklar (Bu Madde İtilaf Devletleri Tarafından İhilal Edilmiştir)
Devletler Arasında Açık Diplomasi Yapılacak (Gizli Antlaşmalar Yapılmayacak) – Sömürgeciliğin Yerini Manda Ve Himaye Almıştır
Uluslararası Sorunların Çözümü İçin Her Devletin Temsilcilerinden Oluşan Bir Teşkilat Kurulacak (Cemiyeti Akvam/Milletler Cemiyeti)
Azınlıkların Çoğunluğu Sağladığı Yerlerde Kendi Geleceklerini Kendileri Belirleyecek (Ermenistan Devleti Projesi)
Bağımsız Bir Polonya Devleti Kurulacak (Polonya Devletinin Kurulması 2. Dünya Savaşının Çıkmasının Temel Nedenidir)
Boğazlar Tüm Dünya Devletlerinin Ticaret Gemilerine Açık Olacak (Eşitlik İlkesine Ve Osmanlı Devletinin Egemenlik Haklarına Aykırıdır)
* İtilaf Devletleri Wilson İlkelerine Uymayınca Abd Monroe Doktrinine Göre (Yalnızlık Politikası) Dünya Siyasetinden Çekilmiştir!
1. Dünya Savaşı Sonunda İmzalanan Ateşkes Ve Barış Antlaşmaları
Bulgaristanla Selanik Ateşkesi Ve Nöyyi Barış Antlaşması – Osmanlı Devletiyle Mondros Ateşkesi Ve Sevr Barış Antlaşması
Avusturya/Macaristan Willa Guiste Ateşkesi / Avusturyayla Sen Jermen Barış Antlaşması / Macaristanla Triyanon Barış Antlaşması
Almanyayla Rethondes Ateşkesi Ve Versay Barış Antlaşması İmzalanmıştır! – (Bu Antlaşmalar 1. Dünya Savaşını Fiilen Sona Erdirmiştir!)
Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918) Osmanlı Devleti Fiilen Sona Etmiştir!
Limni Adasının Mondros Limanında Osmanlı Devleti Adına İmzalayan Bahriye Nazırı Rauf Orbay – İtilaf Devletlerini Temsil Eden Amiral Kalthorp
Bu Süreçte İttihat Ve Terakki Cemiyeti Yönetimden Çekilmiş Ve Yöneticileri Gizlice Ülkeyi Terk Etmiştir! – Ahmet İzzet Paşa Yönetime Gelmiştir!
* Çanakkale Ve İstanbul Boğazları Açılacak Bölgedeki Askeri Üsler İtilaf Devletlerine Bırakılacak (İstanbul Tehdit Altına Girmiştir)
* Tüm Haberleşme Araçları İtilaf Devletlerinin Denetimine Girecektir (Kendilerine Karşı Oluşacak Direnişleri Önleme Amacıyla Konulmuştur)
* Ordu Derhal Terhis Edilecek – Osmanlının Elindeki Tüm Savaş Esirleri Serbest Bırakılacak – İtilaf Devletleri Tüm Liman Ve Tersaneleri Kullanacak
* 7. Madde İtilaf Devetleri Güvenliklerini Tehlikede Gördükleri Herhangi Bir Yeri İşgal Edebilecekler (Anadolunun İşgal Edileceğini İlk Belirtisi)
* 24. Madde Vilayeti Sitte’de Bir Karışıklık Çıkarsa İtilaf Devletleri Buraları İşgal Edecek (Ermenistan Devleti Kurulması Amaçlanmış)
* * * Anlaşma Sonunda Padişah Vahdettin Meclisi Kapatmış İngiliz Manda Ve Himayesini Kabul Eden Damat Ferit Paşa Hükümeti Kurulmuştur!
Mondros Sonrası İşgaller
Mondros Ateşkesi Sonunda İşgal Edilen İlk Yer Musuldur – İşgallere Karşı İlk Direniş Hatay/Dörtyolda Franszlara Karşı Gerçekleşmiştir!
İlk Kuvayi Milliye Batı Anadoluda (Balıkesir/Ayvalıkta) Kurulmuştur – Düşmana Batıda İlk Kurşun Yine Ayvalıkta Sıkılmıştır!
Mustafa Kemal Meşhur Sözü “Geldikleri Gibi Giderler” Sözünü İtilaf Devletleri İstanbula Çıkarma Yaptıklarında Söylemiştir!
Paris Barış Konferansı (18 Ocak 1919)
1. Dünya Savaşında Mağlup Olan Devletlerin Durumlarını Belirlemek Ve Yapılacak Barış Antlaşmalarının Esaslarını Çizmek İçin Toplanmıştır!
Wilson İlkelerinde Yer Alan “Sömürgecelik Yapılmayacak” Maddesine Karşı Konferansta Manda Ve Himaye Sistemi Resmileşmiştir!
Anadolunun Doğusunda Manda Sistemiyle Yönetilecek Bir Ermeni Devletinin Kurulması Kararlaştırılmıştır!
Wilson İlkeleri Doğrultusunda Cemiyeti Akvam (Milletler Cemiyeti) Kurulmasına Karar Verilmiştir! – (1920 De Milletler Cemiyeti Kurulmuştur)
Gizli Antlaşmalar Gereği İtalyaya Verilmesi Gereken İzmir Ve Çevresi Yunanistana Verilmiştir – (İtilaf Devletleri Arasında Görüş Ayrılığı Yaşanmış)
Konferans Sürerken Ülke İçinde Tepkiler Yükselmeye Başlamış Önlem Olarak –> Saltanat Şürası Toplanmış – Nasihat Kurulları Oluşturulmuş
Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi Olarak Anadoluya Gönderilmiş Ve Halka Sık Sık Sükunete Davet Eden Bildiriler Yayımlanmıştır!
Ancak Padişah Ve İstanbul Hükümetinin Teslimiyetçi Tutumu Kurtuluş Çareleri Arayan Halkın Çeşitli Bölgelerde Cemiyetler Kurmasına Yol Açmıştır
İzmirin İşgali (15 Mayıs 1919)
İşgale İlk Tepkiyi Hukuku Beşer Gazetesi Yazarı Osman Recep Nevres (Hasan Tahsin) Vermiştir – İlk Kurşunu Attıktan Sonra Şehit Edilmiştir
İzmirin İşgalini Önlemek İçin Bölgede İzmir Reddi İlhak Cemiyeti Kurulmuş Ve Kuvayi Milliye Ruhunun Doğmasına Vesile Olmuştur
Amiral Bristol Raporu (11 Ekim 1919)
İzmirin İşgalinden Sonra Bölgede Yaşanan Olayların İncelenmesi İçin Abd Yüksek Komiseri Amiral Bristrol Bölgeye Gelmiştir – Raporunda ;
Yunanların İzmiri İşgali Haksız Gerekçelere Dayanmaktadır – Bölgede Türkler Çoğunluktadır – Rumların Katledildiği İddiası Doğru Değildir
Bölgedeki Katliamlardan Yunanlar Sorumludur Ve Hristiyanların Güvenlikleri Tehdit Altında Değildir – Yunan Askerleri Bölgeden Çekilmelidir
Amiral Bristol Raporu Milli Mücadelenin Haklılığını Ortaya Koyan İlk Uluslararası Belgedir!
Generel Milne Hattı Ve Raporu (3 Kasım 1919)
İngiliz Generali Milne’nin Türk Kuvvetleriyle İtilaf Devletleri Kuvvetleri Arasında Bir Tampon Bölge Oluşturacak Şekilde Belirlediği Sınırdır!
Bu Hattın Oluşturulmasındaki Amaç Yunan Kuvvetlerine Zaman Kazandırmaktır – Kuvayi Milliye Belirlenen Birlikleri Bu Hatta Uymamıştır!
Yunanların Bu Hattı Aşarak Saldırması Üzerine Geçerliliğini Yitirmiştir! – Mustafa Kemal Bu Hatta Uyulmamasını Emretmiştir!
[wp_ad_camp_5]
İlk yorum yapan olun