20. Yüzyılda Osmanlı Devleti

Trablusgarp Savaşı – (1911) 
Savaşın Nedeni: Siyasi Birliğini Geç Tamamlayan İtalyanın Gelişen Sanayisine Hammadde Ve Pazar Arayışı
İstibdat Döneminde Donanmanın Haliçte Çürümeye Terkedilmesi Ve Mısırın İngiliz İşgali Altında Olmasından Dolayı Bölgeye Yardım Gönderilemedi
Bu Savaş Mustafa Kemalin Sömürgeciliğe Karşı İlk Mücadelesidir – Bu Savaşta M. Kemal Gizli Kimlikle Gölgeye Gtmiştir – (Gazeteci Şerif Bey)
Derne Ve Tobrukta Mustafa Kemal – Bingazide İse Enver Bey İtalyanların İlerleyişini Durdurmuştur!
İtalya Rodosu – 12 Adayı Ve Çanakkaleyi İşgal Etmiş Aynı Zamanda Balkan Savaşının Çıkmasıyla Osmanlı Barış İmzalamak Zorunda Kalmıştır
Uşi Antlaşmasıyla Rodos Ve 12 Ada Geçici Olarak İtalyaya Bırakılmış Ama İtalya Bir Daha Bu Toprakları Osmanlıya Geri İade Etmemiştir!
Trablusgarpın Elden Çıkmasıyla Osmanlı Kuzey Afrikadaki Son Toprak Parçasını Kaybetmiş Ve 3 Kıtada Toprağı Olan Devlet Özelliğini Kaybetmiştir!
1. Balkan Savaşı – (1912)
1. Balkan Savaşına Katılan Devletler: Yunanistan – Bulgaristan – Sırbistan – Karadağ – (Osmanlıya İlk Saldıran Devlet Karadağ)
1. Balkan Savaşı Sırasında Osmanlı Devletiyle Sınırı Kalmayan Arnavutluk Bağımsızlığını İlan Etmiştir (Son Ayrılan Balkan Devleti)
1. Balkan Savaşı Sonunda İmzalanan Londra Antlaşmasına Göre Osmanlı Devleti Midye Enez Hattının Batısını Komple Kaybetmiştir!
Kaybedilen Yerlerin Kodlaması: B A D E M -> B Atı Trakya – A Rnavutluk – D Oğu Trakya – E Ge Adaları – M Akedonya (Manastır/Selanik)
Yine 1. Balkan Savaşı Sonunda Bozcaada (Taşoz) – Gökçeada (İmroz) Ve Tavşan Adaları Hariç Bütün Ege Adaları Kaybedilmiştir!
Balkan Savaşları Osmanlıcılık Fikir Akımının Geçerliliğini Yitirdiğinin Kanıtıdır Yerine Güçlenen Fikir Akımı Milliyetçilik/Türkçülüktür!
1. Balkan Savaşının Kaybedilmesinin Nedenleri Ordunun Siyasete Karışması Ve Savaş Öncesi Terhis Edilmesi – Donanmanın Yetersiz Olması
1. Balkan Savaşı Sonunda Yenilgiden Hükümeti Sorumlu Tutan İttihat Ve Terakkiciler Osmanlıdaki İlk Hükümet Darbesini Yapmışlardır!
Enver Paşa Öncülüğünde Yapılan Ve Babı Ali Baskınıyla Kamil Paşa Hükümeti Yıkılmış Yerine Mahmut Şevket Paşa Hükümeti Kurulmuştur!
2. Balkan Savaşı – (1913) 
2. Balkan Savaşına Katılan Devletler: Sırbistan – Karadağ – Yunanistan – Romanya (1’de Yok) Birlikte Bulgaristana Savaş İlan Etmişlerdir!
Osmanlı Devleti Bu Durumdan Yararlanarak 1. Balkan Savaşında Kaybettiği Doğu Trakyayı Geri Almıştır!
Balkan Savaşları Sonunda İmzalanan Antlaşmalar
1. Balkan Savaşı Sonunda: Londra Antlaşması İle Osmanlıdan Kazanılan Toprakları Balkan Devletleri Kendi Aralarında Paylaşmışlardır!
2. Balkan Savaşı Sonunda: Bükreş Anlaşması İle Balkan Devletleri Kendi Aralarında Birbirlerinden Aldıkları Toprakları Paylaşmışlardır!
İstanbul Anlaşması (Bulgaristanla): Bulgaristan Doğu Trakyayı Osmanlıya Bırakmış 2 Devlet Arasında Meriç Nehri Sınır Kabul Edilmiştir
İstanbul Anlaşması (Sırbistanla): Sırbistanda Kalan Türklerin Haklarının Ve Mallarının Korunmasıyla İlgili Hükümler İçerir
Atina Anlaşması (Yunanistanla): Selanik – Yanya – Girit Yunanistana Bırakılmış Ve Bu Devletle De Meriç Nehri Sınır Kabul Edilmiştir
1. Dünya Savaşı – (1914-1918) 
Savaş Başlamadan Önce İttifak/Bağlaşma Devletleri Savaş Başlamadan Önce İtilaf/Anlaşma Devletleri
Almanya – İtalya – Avusturya/Macaristan İngiltere – Fransa – Rusya Fransa Rusya
Savaş Başladıktan Sonra İttifak Devletleri Savaş Başladıktan Sonra İtilaf Devletleri
Almanya – Avusturya/Macaristan – Osmanlı – Bulgaristan İngiltere – Fransa – Rusya – İtalya – Abd – Japonya – Yunanistan
Gizli Anlaşmalar 
İstanbul (Boğazlar) Anlaşması: Boğazlar Ve İstanbul Rusyaya Bırakılmıştır
Londra Anlaşması: Antalya Ve Çevresi İtalyaya Bırakılmıştır – Bu Anlaşmayla Birlikte İtalya Saf Değiştirip İtilaf Devletleri Grubuna Geçmiştir
Sykes-Picot Anlaşması: Musul Hariç Irak Bölgesi İngiltereye – Suriye Lübnan Ve Antakya Fransaya Verilmiştir
Mac Mahon Anlaşması: Şerif Hüseyinle İtilaf Devletleri Arasında İmzalanmıştır – Bağımısz Arap İmparatorluğunun Kurulması Hakkındadır
Petrograd Protokolü: Boğazlar İngiltere Ve Fransaya – Doğu Anadolu Bölgesi Ve Doğu Karadeniz Rusyaya Bırakılmıştır
Saint Jean De Maurienne Anlaşması: İzmir Ve Çevresi İtalyaya Bırakılmıştır
Cepheler 
Taarruz Cepheleri: Kafkas Cephesi (Doğu Cephesi) – Kanal Cephesi (Süveyş-Mısır Cephesi) Savunma Cepheleri
Kafkas Cephesi (Doğu Cephesi) (Mustafa Kemal Bu Cephede Savaşmıştır)
Kafkas Cephesi Bakü Petrollerine Ulaşmak – Rusyanın Güneye İnmesini Engellemek – Turancılık İdealini Gerçekleştirmek Amaçlarıyla Açılmıştır!
Kafkas Cephesinde Enver Paşa Komutasında Sarıkamış Taaruzu Düzenlenmiş Ve Aşırı Soğuklar Yüzünden Askeri Bir Başarılı Alınamamıştır!
Ardından Güneye İnen Ruslar Trabzon – Erzurum – Erzincan – Van – Muş – Bitlis Gibi Yerleri İşgal Etmiştir!
Çanakkale Cephesinde Görevi Biten Mustafa Kemal 16. Kolordu Komutanı Olarak Kafkas Cephesine Atanmış Muş Ve Bitlisi Ruslardan Geri Almıştır
Doğu Bölgelerinde Ruslara Yardım Eden Ve Türk Katliamı Yapan Orospu Çocuğu Ermeniler Tehcir Yasasıyla Suriye Ve Lübnana Sürülmüştür!
Savaş Devam Ederken Bolşevik İhtilaliyle Çarlık Rusya Yıkılmış Yerine Sovyet Rusya Gelmiş Brest Lirows Anlaşmasıyla Rusya Savaştan Çekilmiştir!
Brest Litowsk Anlaşması İle Osmanlı Devleti Berlin Anlaşmasıyla Kaybettiği Elviyeyi Selase İllerini Geri Almıştır – (Kars – Ardahan – Batum)
Rusya Daha Önce Yapılan Gizli Anlaşmaları Dünyaya Duyurarak Savaştan Çekilmiştir Ve Kafkas Cephesi (Doğu) Kapanmıştır!
Kafkas Cephesi Turancılığın Gerçekleştirilemeyeceğini Kanıtlayan Cephedir Ve Yine Kafkas Cephesi Osmanlının Toprak Kazandığı Tek Cephedir!
Kanal Cephesi (Süveyş/Mısır Cephesi)
Kanal Cephesi Almanların İsteğiyle Açılan Bir Cephedir Amaç Mısırı İngilizlerden Almak Ve İngilterenin Sömürgelerle Olan Bağlantısını Kesmek!
Araplar Bu Cephede Osmanlı Devletinin Yanında Yer Almamış İngilizlerle Beraber Olmuştur Ve Bu Cephede Osmanlı Devleti Başarısız Olmuştur!
Arapların Bu Cephede Osmanlı Devletini Satması Ümmetçilik Fikrinin Geçerliliğini Yitirdiğini Gösterir!
Savunma Cepheleri: Hicaz/Yemen Cephesi – Irak/Musul Cephesi – Suriye/Filistin Cephesi – Çanakkale Cephesi Çanakkale Cephesi
Hicaz/Yemen Cephesi
İngiltere Tarafından Açılan Cephede Osmanlı Devleti Kutsal Toprakları Korumak Amacıyla Mücadele Etmiştir!
Hicaz Emiri Şerif Hüseyin İngilizlerle Anlaşmış Bu Cephede Osmanlı Devleti Başarı Sağlayamayınca Kutsal Topraklar (Hicaz Bölgesi) Kaybedilmiştir
Irak/Musul Cephesi
Bu Cephe İngiltere Tarafından Ortadoğu Petrollerini Ele Geçirmek Ve Rusyaya Kafkaslar Üzerinden Yardım Götürmek Amacıyla Açılmıştır!
Halil Paşa Komutasındaki Osmanlı Ordusu İngilizlere Karşı Kutul Amare Ve Selamı Pak Bölgesinde Üstünlük Sağlamış Fakat Devamı Gelmemiştir!
Osmanlı Devleti Bu Cephede Musul Ve Kerkük Harici Tüm Irak Bölgesini Kaybetmiştir!
Suriye/Filistin Cephesi (Mustafa Kemal Bu Cephede Savaşmıştır)
Mustafa Kemalin 1. Dünya Savaşında Görev Aldığı Son Cephedir – Bu Cephede Mustafa Kemal 7. Kolordu Komutanı Olarak Görev Yapmıştır!

 

[wp_ad_camp_3]

SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.