ROMA TOPLUMSAL SINIFLARI

Patriciler: Roma’nın yerli halkı kabul edilen bu sınıf hem siyasi hem de toplumsal haklara sahip olup; Roma’yı yö- neten sınıftır. Memurluk ve askerlik gibi üst düzey işleri yapan Patriciler kendi içinde aile birlikleri olan “Jensler”, Jenslerin birleşmesiyle oluşan “Küriyalar” ve “Tribus” şek- linde örgütlenmişlerdir.
Plepler: Roma’ya sonradan gelip yerleşenler olarak ka- bul edilen bu sınıfın siyasi hakları olmayıp, toplumsal haklara sahiptiler. Köylü, çiftçi ve sanatkârlardan oluşan Plepler Roma egemenliğini kabul etmişlerdir. Patriciler tarafından dışlanan bu sınıf oy kullanma hakkına sahip değilken, patricilerle evlenmeleri de yasaktı. Yanaşmalar: “Client” olarak da adlandırılan bu sınıf çe- şitli sebeplerle haklarını kaybeden kişilerden oluşurdu. Yanaşmalar bir patricinin himayesine sığınır ve onların ev işlerini görürlerdi.
Köleler: Hem siyasi hem de toplumsal haklardan mah- rum olan bu sınıf Patricilerin işlerinde çalışırlardı. Toplu- mun en kalabalık kesimini oluşturan köleler yaşadıkları baskı ve zulüm neticesinde Roma Cumhuriyet döneminin sonlarına doğru M. Ö. 71’de tarihte biline “ilk köle isyanı- nı” “Spartaküs” önderliğinde gerçekleştirmişlerdir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.