Kpss A Grubu – Para ve Banka Konu Anlatımı ve Çözümlü Sorular

 

15)Bankaların özellikle uluslararası ticarette firmalara verdiği poliçe niteliği taşıyan menkul değerlere _______________ adı verilir.

a) Poliçe

b) Teminat mektubu *

c) Ticaret mektubu

d) Firma kredisi

e) Finansman bonosu

 

16)Geri satın alma koşuluyla, menkul değerin satışı işlemine ne ad verilir?

a) Swap

b) Forward

c) Repo *

d) Bono

e) Hedging

 

17)Kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkülleri dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına ait altyapı tesislerinin gelirlerine gerçek ve tüzel kişilerin ortak olması amacıyla çıkartılan bir sermaye piyasası aracına ne ad verilir?

a) Devlet tahvili

b) Finansman bonosu

c) Hisse senedi

d) Mevduat sertifikası

e) Gelir ortaklığı senedi *

 

18) Finansal piyasalarda aracılık yapan kişilere ne ad verilir?

a) Mudi

b) Broker *

c) Finans elemanı

d) Borsa uzmanı

e) Dealer

 

19) Aşağıdakilerden hangisi bankaların sunmuş olduğu finansal hizmetlerden biri değildir?

a) Mevduat kabulü ya da diğer borçlanma yolları ile kaynak sağlamak,

b) Ödünç verme ve kredilendirme,

c) Para basımını gerçekleştirmek *

d) Para gönderme işlemleri,

e) Ödeme araçlarının çıkarılması ve yönetimini gerçekleştirmek

 

 

20) Finansal piyasalarda aracılık yapan kişilere ne ad verilir?

a) Mudi

b) Broker

c) Finans elemanı

d) Borsa uzmanı

e) Dealer *

 

 

 

 

 

ÜNİTE 3

ULUSLARARASI BANKACILIK ve TÜREV FİNANSAL ARAÇLAR

3.1.Uluslararası Bankacılık

Finansal hizmetleri endüstrisinin II. Dünya Savaşı’ndan sonra karşılaştığı en önemli gelişme, bankacılığın uluslararasılaşmasıdır. Uluslararası bankacılık, uluslararasında geçerli olan değişik finansal ve ekonomik işlemleri kapsamaktadır.  Bu işlemlerin bir kısmı, müşterilere yönelik veya müşterilerden kaynaklanan fon ya da hizmet akımını oluştururken, diğer kısmı global bankacılık yapısı içinde finansal olan veya olmayan kaynakların transferini içermektedir. Buradan hareketle, uluslar arası bankacılığın değişik ülke gruplarındaki finansal ve ekonomik koşullarla karşılıklı bağımlılık ilişkisi içinde bulunduğu söylenebilir.

Uluslararası bankacılığın çalışma sistemi incelendiğinde, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarının çeşitli finansal konularda merkez bankalarıyla karşılıklı ilişki içinde bulundukları, merkez bankalarının da kendi ülkelerindeki ticari bankalarla ilişkiye girdikleri gözlenmektedir. Uluslararası likidite talebinde bulunan kuruluşlar ise finansman ihtiyaçlarını gerek doğrudan gerekse ticari bankalar ve toptancı piyasa işlemleri yapan bankalardan karşılayabilmektedirler.

3.1.1.Bankacılığın Uluslararasılaşmasını Etkileyen Faktörler

60’lı yıllardan itibaren bankacılığın uluslararasılaşmasını etkileyen faktörler, dünya ticaret hacminin büyümesi, euro piyasalar ile interbank para piyasalarındaki fon hacminin yüksek boyutlara ulaşması, bankaların dış örgüt ağlarının zorunlu olarak büyümesi, böylece ulusal para ve sermaye piyasalarının uluslararası piyasalarla giderek bütünleşmesi ve teknolojide ortaya çıkan yeniliklerin fon transfer işlemlerinde kolaylıklar getirerek bankaların bu alanlarda çeşitli finans merkezleriyle uzaklık yüzünden ortaya çıkan sorunlarını önemli ölçüde çözmesi şeklinde ifade edilebilir.

Interbank para piyasası, mevduat sahipleri ile kredi müşterileri arasında aracılık rolünü gerçekleştiren bir sistemdir. Interbank piyasası, aynı merkezdeki bankaların birbirleriyle yaptıkları işlemler yanında, diğer ülkelerdeki bankalara da açık olması nedeniyle uluslararası bir nitelik taşımaktadır. Interbank piyasa, bankaların aktif-pasif yönetiminde etkili bir araç olarak görülmekte, bankaların atıl fonlarının değerlendirilmesinde, fon ihtiyaçlarının karşılanmasında, spekülatif kazanç sağlamalarında ve uluslararası bankacılığın gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Euro para fonları, esas itibariyle euro krediler ve euro tahvillerden oluşmaktadır. Euro kredi piyasasında faaliyet gösteren euro bankalar, ellerindeki kısa vadeli fonları, orta ve uzun vadeli olarak dış kaynak talebinde bulunan ülke ve kurumlara vermektedirler. Bu kredilerin kaynağı euro mevduattır. Euro mevduat, bankaların ulusal sınırları dışında topladıkları mevduat olup, bunun önemli bir bölümünü bankalararası mevduat oluşturmaktadır.

Uluslararası finans sektörü, euro para piyasaların gelişimine paralel olarak 60’lı yılların başından itibaren offshore piyasalar olarak adlandırılan yeni para piyasalarının hızla gelişmesine sahne olmuştur. Bu dönemde, uluslararası finans piyasalarında söz sahibi olan ve para birimleri dünya borsalarında kabul gören sanayileşmiş ülkelerde uygulanan yüksek vergileme politikaları ve mali kontroller nedeniyle, kökenleri bu ülkelerde olan bir kısım çokuluslu şirketler alternatif yatırım alanları aramaya başlamışlardır. Bunun sonucunda, sömürge ve koloni statüsünde bulunan bazı adalar yabancı yatırımcılar, faaliyetlerinde gizlilik esası ile birlikte çok etkin vergi kolaylıkları sağlayarak birer vergi sığınağı durumuna gelmişler ve offshore bankacılık merkezlerinin ilk örneklerini oluşturmuşlardır.

3.1.2.Uluslararası Bankacılık Hizmet Birimleri ve Hizmetler

Uluslararası faaliyetleri genişletmek için yararlanılan belli başlı kurumlar şunlardır:

– Temsilcilikler : Bazı bankalar, bir şube açmadan önce bir ara adım olarak temsilcilik kurumları oluşturabilir. Bu kurumlar, aynı zamanda yabancı ticari bankacılığın sınırlandırıldığı ya da yasaklandığı ülkelere giriş amacıyla da kullanılmaktadır. Temsilcilikler, mevduat kabulü, kredi verme ve düzenleme, seyahat çekleri ve kredi mektupları gibi tüm bankacılık hizmetlerini sağlayamazlar.

– Muhabir Bankalar : Bir ülke bankası, yabancı bir bankayla kendi ülkelerinde birbirlerinin karşılıklı ajanları olarak faaliyette bulunmak konusunda anlaşma yapabilirler. Bu bankalar, mevduat hesaplarını birbirlerine nakledebilir ve karşılıklı olarak işleri birbirlerine havale edebilirler.

– Şubeler : Yabancı bir şube, bu şubeyi açan bankanın bir bankacılık kurumudur ve dolayısıyla bağımsız yasal varlığı sözkonusu değildir. Bu nedenle, yabancı şubelerin aktif ve pasifleri ile izledikleri politikalar ana bankaya ait olmaktadır.

– Bağlı Kuruluşlar : Yan kuruluşlar terimi, yabancı bir ülkede bulunan ve tamamı ya da bir kısmı ana bankaya ait olan yabancı bir bankayı ifade etmektedir. Yan kuruluş durumunda, sahip olunan pay %50’den fazla olmalıdır. Sahip olunan pay, %10-%50 arasında ise, bu durumda  “bağlı kuruluş” olma durumu söz konusudur.

– Bankacılık Konsorsiyumları : Aynı ulustan oluşması zorunlu olmayan bir bankalar grubu konsorsiyum bankası olarak bilinen ayrı bir bağımsız kurumu ortaklaşa olarak kurabilir. Taraf olan bankalardan her biri, eşit olarak bölünmüş sermaye paylarına belli bir para ile katılır ve konsorsiyum bankasının yönetim kurulunda elindeki paya oranla temsil hakkına sahip olur.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren bankaların sundukları temel hizmetlerden biri, farklı ülkelerde ikamet eden veya seyahat eden kişiler arasıda fon transferi sağlamaktır. Ulusal olduğu kadar uluslararası açıdan da, bankaların önemli bir hizmeti mevduat toplamak ve kredi vermektir. Uluslararası bankacılığın sunmuş olduğu bir diğer hizmet ise döviz ticareti ve dövizle ilgili işlemlerdir.

Uluslararası bankacılık faaliyetlerinde, temel olarak dört eğilim gözlenmektedir. Bunlar:

1) Yoğunlaşma

2) İşbirliği

3) Uzmanlaşma

4) Şube ağının genişletilmesidir.

3.2.Türev Finansal Araçlar

Teknolojik gelişmelere paralel olarak bilgi teknolojisindeki gelişmeler ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşması finans teorisindeki gelişmeleri de olumlu yönde etkilemekte ve yeni finansal ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle 1970’lerden sonra mali piyasalar hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Bu dönemde ulusal ve uluslararası mali piyasalar üzerindeki sınırlamalar azaltılırken, piyasalar uluslararası gelişmelerden çok daha fazla etkilenmeye başlamışlardır. Bu da politika belirlemenin çok daha zor olmasına sebep olmaktadır.

 

ABD’de son yıllarda geliştirilen finansal araçlar için, daha önce mevcut finansal araçlardan türetildiği için değil, piyasanın ihtiyaçlarından türetildikleri için türev finansal araçlar ifadesi kullanılmaktadır. Bu finansal araçların kullanılabilmesi için her şeyden önce sunu ve istemin kimsenin denetimi  altında olmaması ve fiyatların serbestçe belirlenebilmesi gerekir. Ayrıca fiyatlar konusunda herkes bilgi sahibi olabilmelidir. Fiyatların seyri konusunda ise herkesin farklı beklentilerinin olması gerekmektedir.

3.2.1.Futures Piyasalar

Futures sözleşmesi, iki grup arasında, belirlenen gelecek bir tarihte, belirlenen fiyattan para, mal ya da menkul kıymeti satma anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın temel özellikleri ise şunlardır:

–          Alıcı ile satıcı arasında ya da alıcı ile borsa arasında yapılan yasal bir anlaşmadır,

–          Anlaşmalar standarttır,

–          Merkezi borsalarda işlem görürler,

–          Likittirler, diğer finansal araçlar gibi ikincil pazarlarda alınıp satılabilirler,

–          Fiyatlar ihale yöntemiyle belirlenir,

–          Bir miktar başlangıç yatırımı gereklidir,

–          Futures anlaşmaların fiyatına göre ve yatırımcının uzun ya da kısa pozisyonda olmasına göre takas merkezine günlük ödeme yapılması gerekir.

Futures piyasalarda faaliyet göstermenin üç temel nedeni vardır. Bu nedenler;

–          Spekülasyon,

–          Koruma (Hedging)

–          Arbitraj yapmaktır.

3.2.2.Forward Sözleşmeleri

Forward sözleşmesi, iki grup arasında belirlenen gelecek bir tarihte, belirlenen fiyattan bir mal, para ya da menkul kıymeti alım-satım anlaşmasıdır. Standartlaşmış bir forward sözleşmesi yoktur. Forward sözleşmeleri, alıcı ve satıcı arasında yer alan, bir malın, paranın ya da menkul kıymetin;

–          Miktarını ve kalitesini,

–          Teslim yerini ve zamanını,

–          Fiyatını

gösteren anlaşmalardır. Forward sözleşmeleri, futures işlemleri gibi gelecek üzerinde şimdiden sözleşme yapma olanağı tanımaktadır.

Forward sözleşmeler ile futures sözleşmeler arasıdaki belli başlı farkları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür;

1)      Forward sözleşmeler nama yazılı sözleşmelerdir. Bu nedenle de işlem yapma güçleri sınırlıdır. Futures sözleşmeler ise hamiline yazılıdır,

2)      Forward sözleşmeler, sözleşme konusu ürünün cinsi, kalitesi, miktarı ve vadesi açısından taraflara tam bir serbesti sağlar ve oldukça esnektirler. Futures sözleşmelerde ise, ürünün cinsi, kalitesi, miktarı ve vadesi tam olarak standarttır.

3)      Forward sözleşmelerde, sözleşmenin yapılacağı mekan açısından herhangi bir sınırlama yokken, futures sözleşmeler organize borsalarda yapılmak zorundadır.

4)      Futures sözleşmelerde pazar eğilimi takip edilebilirken, forward sözleşmelerde böyle bir olanak yoktur,

5)      Forward sözleşmlerin likiditesi düşüktür, taraflar daha çok spot piyasada varlıkları olan kişilerdir. Futures piyasalar ise oldukça likit piyasalardır.

6)      Forward piyasalarda teslim zorunluluğu varken, futures piyasalarda teslim zorunlu değildir,

7)      Forward sözleşmelerde taraflar birbirlerini tanımak zorundayken, futures sözleşmelerde böyle bir şart yoktur,

8)      Forward sözleşmelerde standardize olmuş teminat miktarı yokken, futures sözleşmelerde teminat yatırılması zorunludur,

9)      Forward piyasalarda işlem hacmi futures piyaslara göre oldukça düşük kalmaktadır.

 

3.2.3.Opsiyon Pazarları

Opsiyon, opsiyon alıcısına bir malın önceden belirlenen koşullarla alma ve satma hakkını bir fiyat karşılığında veren yasal olarak bağlayıcı bir kontrattır. Bu hakkı kullanıp kullanmamak opsiyon alıcısının insiyatifinde olduğu halde, opsiyon satıcısının yükümlülüğü yerine getirmesi gerekmektedir. Opsiyonlar, 70’li yılların ortalarından itibaren finansal ve finansal olmayan işletmelerin karşılaştıkları döviz kuru ve faiz oranı gibi riskleri ortadan kaldırmak amacıyla kullandıkları ve günümüzde kullanım alanı daha da genişleyen ve hisse senedi ve tahviller gibi finansal araçlar üzerinde de yazılabilen finansal araçlardır.

Opsiyon piyasasında toplam kâr, diğer piyasalardan farklıdır ve sıfırdır. Bir pozisyonun kârı, diğer pozisyonun zararına eşit olduğu için toplam kazanç sıfırdır.

Opsiyona yatırım yaparak elde edilebilecek kazançları şu şekilde sıralamak mümkündür;

1)      Spekülasyon

2)      Başlangıç maliyetinin düşük olması,

3)      Daha yüksek getiri potansiyeli,

4)      Risk ve getiri dengesini düzenlemek.

Opsiyonlar, kendi içinde “alım” ve “satım” opsiyonu olmak üzere iki gruba ayrılır.

Alım opsiyonu, belli bir miktarda parayı, menkul kıymeti ya da malı belirli bir tarihte ya da bu tarihten daha önce belirli bir fiyattan satın alma hakkı tanır. Alım opsiyonunda şu dört temel koşul sağlanmış olmalıdır;

1)      Opsiyonun yazıldığı menkul kıymet belirtilmelidir,

2)      Opsiyon sahibinin satın alma hakkının bulunduğu menkul kıymetin miktarı belirtilmelidir,

3)      Opsiyonun yazıldığı menkul kıymetin satın alınabileceği fiyat belirtilmelidir,

4)      Opsiyonun vadesi belirtilmelidir.

Satış opsiyonu ise, belirli miktarda bir menkul kıymeti, belirli bir tarihte ya da daha önce, belirli bir fiyattan satma hakkı tanır. Satış opsiyonu yatırımcısı, ilgili menkul kıymetin fiyatının düşeceği beklentisi içindedir.

Opsiyon işlemlerini, alıcının ve satıcının fiyat beklentileri yönlendirmektedir. Fiyatlarda yükseliş beklentisi varken alış opsiyonlarına, fiyatlarda düşüş beklentisi varken ise satış opsiyonlarına yatırım yapılmaktadır.

3.2.4.Swap İşlemleri

Swap işlemi, bir paranın ya da finansal varlığın, aynı anda spot piyasalarda ve forward piyasalarda işlem görmesidir. Bir vadenin başka bir vade ile değişimi söz konusudur. Bu teknik, arbitraj, risk yönetimi, kaynak maliyetini düşürme, alım-satım yolu ile kazanç sağlama nedenleriyle yapılmaktadır.

En çok kullanılan swap türleri, faiz swapı ve para swapıdır. Döviz swapı yapmadaki temel amaç döviz kuru riskine karşı korunmaktır. Bunun yanında, düşük maliyetle fon sağlamak, atıl dövizleri kullanılabilir hale getirmek için de döviz swapı yapılmaktadır. Para swapı, farklı birimlerden oluşan aynı büyüklükteki iki ayrı para paketinin vade tarihinde, orijinal para birimleri üzerinden ve daha önce anlaşılmış belirli bir kur hesabıyla geri ödenmek üzere değiştirilmesi yoluyla gerçekleştirilmektedir.

 

Ünite 3

Yanıtlı Konu Tarama Testi

1)Aşağıdakilerden hangisi bankaların uluslararasılaşmasını etkileyen faktörlerden biri değildir?

a) Dünya ticaret hacminin büyümesi

b) Bankaların dış örgüt ağlarının büyümesi

c) Teknolojide ortaya çıkan yenilikler

d) Kredi imkanlarının artması

e) Fon hacminin yüksek boyutlara ulaşması

 

Yanıt : Kredi imkanlarının artması, bankaların uluslararasılaşmasını etkileyen bir faktör değildir. Doğru yanıt (d) seçeneğidir.

 

2) Aşağıdakilerden hangisi uluslararası bankacılık hizmet birimlerinden biri değildir?

a) Muhbir banka

b) Temsilcilik

c) Muhabir banka

d) Şube

e) Bağlı kuruluş

 

Yanıt : Muhbir banka, uluslar arası bankacılık hizmet birimlerinden biri değildir. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

3)Aşağıdakilerden hangisi uluslararası bankacılık faaliyetlerinde görülen temel eğilimlerden biri değildir?

a) Yoğunlaşma

b) Risk artışı

c) İşbirliği

d) Uzmanlaşma

e) Şubesel genişleme

 

Yanıt : Risk artışı, uluslar arası bankacılık faaliyetlerinde görülen temel eğilimler içinde yer almaz. Doğru yanıt (b) seçeneğidir.

 

4)Aşağıdakilerden hangisi futures sözleşmelerin özelliklerinden bir değildir?

a) Standarttırlar

b) Merkezi borsalarda işlem görürler

c) Fiyatlar merkezi otorite tarafından belirlenir

d) Likittirler

e) Başlangıç yatırımı gerektirir

 

Yanıt : Futures sözleşmelerde fiyat ihale ile belirlendiği için doğru yanıt (c) seçeneğidir.

 

5)Aşağıdakilerden hangisi futures piyasalarda faaliyet göstermenin nedenlerinden biridir?

a) Arbitraj

b) Kredi sağlamak

c) Tahvil ihracını kolaylaştırmak

d) Aracılık maliyetlerini düşürmek

e) Finansman sağlamak

 

Yanıt : Arbitraj yapma,futures piyasalarda faaliyet göstermenin nedenlerinden biridir. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

6) İki grup arasında yapılan belirlenen gelecek bir tarihte, belirlenen fiyattan bir mal, para ya da menkul kıymeti alım-satım anlaşmasına ne ad verilir?

 

a) Forward

b) Futures

c) Swap

d) Opsiyon

e) Repo

 

Yanıt : İki grup arasında yapılan belirlenen gelecek bir tarihte, belirlenen fiyattan bir mal, para ya da menkul kıymeti alım-satım anlaşmasına Forward adı verilir. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

7) Aşağıdakilerden hangisi forward sözleşmelerin özelliklerinden biri değildir?

 

a) Nama yazılıdır

b) Likiditesi düşüktür

c) Standart bir teminat miktarı vardır

d) Teslim zorunluluğu vardır

e) Standart teminat miktarı yoktur

 

Yanıt : Standart bir teminat miktarının olması, forward sözleşmelerin özelliklerinden biri değildir. Doğru yanıt (c) seçeneğidir.

 

 

8) Alıcısına bir malın önceden belirlenen koşullarla alma ve satma hakkını bir fiyat karşılığında veren yasal olarak bağlayıcı kontrata ne ad verir?

 

a) Opsiyon

b) Forward

c) Swap

d) Repo

e) Ters repo

 

Yanıt : Alıcısına bir malın önceden belirlenen koşullarla alma ve satma hakkını bir fiyat karşılığında veren yasal olarak bağlayıcı kontrata opsiyon sözleşmesi denir. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

 

9) Opsiyon işlemi yaparak aşağıdaki kazançlardan hangisi elde edilemez?

 

a) Başlangıç maliyetini düşürmek

b) Spekülasyon

c) Yüksek getiri elde etmek

d) Faiz kazancı sağlamak

e) Risk ve getiri dengesini düzenlemek

 

 

Yanıt :  Opsiyon işlemi yaparak faiz kazancı elde edilemez. Doğru yanıt (d) seçeneğidir.

 

10) Belli bir miktarda parayı, menkul kıymeti ya da malı belirli bir tarihte ya da bu tarihten daha önce belirli bir fiyattan satın alma hakkı tanıyan sözleşmeye ne ad verilir?

 

a) Alım opsiyonu

b) Menkul kıymetleştirme

c) Swap

d) Forward

e) Future

 

Yanıt : Belli bir miktarda parayı, menkul kıymeti ya da malı belirli bir tarihte ya da bu tarihten daha önce belirli bir fiyattan satın alma hakkı tanıyan sözleşmeye Alım Opsiyonu denir. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

11) Alım opsiyonunun gerçekleşebilmesi için aşağıdaki koşullardan hangisinin gerçekleşmesi gerekmez?

 

a) Opsiyonun yazıldığı menkul kıymet belirtilmelidir

b) Opsiyon sahibinin satın alma hakkının bulunduğu menkul kıymetin miktarı belirtilmelidir

c) Opsiyonun yazıldığı menkul kıymetin satın alınabileceği fiyat belirtilmelidir

d) Opsiyonun vadesi belirtilmelidir

e) Opsiyonun faizi belirtilmelidir

 

Yanıt : Alım opsiyonunun gerçekleşebilmesi için, opsiyon faizinin belirtilmesi gibi bir durum sözkonusu olamaz. Doğru yanıt (e) seçeneğidir.

 

 

12) Belirli miktarda bir menkul kıymeti, belirli bir tarihte ya da daha önce, belirli bir fiyattan satma hakkı tanıyan sözleşmelere ne ad verilir?

 

a) Reeskont

b) Satış opsiyonu

c) Swap işlemi

d) Alım opsiyonu

e) Forward

 

Yanıt : Belirli miktarda bir menkul kıymeti, belirli bir tarihte ya da daha önce, belirli bir fiyattan satma hakkı tanıyan sözleşmelere Satış Opsiyonu adı verilir. Doğru yanıt (b) seçeneğidir.

 

13) Bir paranın ya da finansal varlığın, aynı anda spot piyasalarda ve forward piyasalarda işlem görmesine ne ad verilir?

 

a) Swap

b) Future

c) Forward

d) Opsiyon

e) Hedging

 

Yanıt : Bir paranın ya da finansal varlığın, aynı anda spot piyasalarda ve forward piyasalarda işlem görmesine Swap işlemi denilmektedir. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

14) Aşağıdaki işlemlerden hangisi swap tekniği ile kazanç sağlama amaçlarından biri değildir?

 

a) Arbitraj

b) Risk yönetimi

c) Kaynak maliyetini düşürme

d) Faiz geliri elde etme

e) Alım-satım kazancı sağlama

 

Yanıt : Faiz kazancı elde etmek, swap tekniği ile kazanç elde etme amaçlarından biri değildir. Doğru yanıt (d) seçeneğidir.

 

 

15) Fiyat farklılığından kâr elde etmek amacıyla bankaların eş zamanlı olarak farklı piyasalarda döviz alım satımı yapmalarına ne ad verilir?

 

a) Kuvertür

b) Spekülasyon

c) Arbitraj

d) Swap

e) Spot kur

 

Yanıt : Fiyat farklılığından kâr elde etmek amacıyla bankaların eş zamanlı olarak farklı piyasalarda döviz alım satımı yapmalarına Arbitraj denilmektedir. Doğru yanıt (c) seçeneğidir.

 

16) Yan kuruluş olma durumunda sahip olunan pay aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

 

a) %50’den fazla

b) %50’den az

c) %10-%20 arası

d) %20-%30 arası

e) %30-%40 arası

 

Yanıt : Yan kuruluş olma durumunda sahip olunan pay %50’den fazla olmalıdır. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

17)Uluslararası bankacılıkta sahip olunan pay, %10-%50 arasında ise, bu kuruma ne ad verilir?

 

a) Yan kuruluş

b) Muhabir banka

c) Bağlı kuruluş

d) Şube

e) Temsilcilik

 

Yanıt : Uluslararası bankacılıkta sahip olunan pay, %10-%50 arasında ise Bağlı Kuruluş olma sözkonusudur. Doğru yanıt (c) seçeneğidir.

 

 

18) Forward sözleşmeleri alıcı ve satıcı arasındaki  para, menkul değer yada malın aşağıdaki özelliklerinden hangisini göstermez?

 

a) Miktarı

b) Üretim yerini

c) Kalitesi

d) Teslim yeri

e) Zamanı

 

Yanıt : Forward sözleşmelerinde, üretim yerinin gösterilmesi sözkonusu değildir. Doğru yanıt (b) seçeneğidir.

 

 

 

 

 

19) Aşağıdakilerden hangisi Futures sözleşmelerin özelliklerinden biri değildir?

 

a) Hamiline yazılıdır

b) Tam olarak standarttır

c) Organize borsalarda yapılması zorunludur

d) Teslim zorunluluğu vardır

e) Likiditeleri yüksektir

 

Yanıt : Teslim zorunluluğunun olması, Futures sözleşmelerin özelliklerinden biri değildir. Doğru yanıt (d) seçeneğidir.

 

20) Opsiyon piyasasında toplam kâr ne kadardır?

 

a) Sıfırdır

b) %10

c) %20

d) %30

e) %50

 

Yanıt : Opsiyon piyasasında toplam kâr sıfırdır. Doğru yanıt (a) seçeneğidir.

 

Ünite 3

Cevaplı Konu Tarama Testi

1)Euro para fonları, esas olarak aşağıdaki araçlardan hangilerinden oluşmaktadır?

a) Euro krediler ve euro tahviller *

b) Finansman bonoları ve krediler

c) Euro krediler ve mevduat

d) Seyahat çekleri ve bonolar

e) Varlığa dayalı menkul kıymetler ve döviz mevduatı

 

 

2) Bankaların ulusal sınırları dışında topladıkları mevduata genel olarak ne ad verilmektedir?

a) Euro tahvil

b) Döviz

c) Euro mevduat *

d) Finansman bonosu

e) Virman

 

 

3)Aşağıdakilerden hangisi uluslararası bankacılık faaliyetlerinde görülen eğilimlerden biridir?

a) Merkezileşme

b) Şubesel daralma

c) Ticaret bankacılığı olma

d) Mevduat sıkıntısı

e) Yoğunlaşma *

 

4)Aşağıdakilerden hangisi türev finansal araçların kullanılabilmesi için gerekli koşuldur?

a) Merkezi borsalarının olması

b) Önceden fiyat tespiti

c) Gelecekteki fiyatların öncen bilinmesi

d) Arz ve talebinin kimsenin denetimi  altında olmaması *

e) Fiyatların merkezi otorite tarafından belirlenmesi

 

 

5)Belirlenen gelecek bir tarihte, belirlenen fiyattan para, mal ya da menkul kıymeti satma anlaşmasına ne ad verilir?

a) Swap

b) Forfaiting

c) Futures *

d) Forward

e) Repo

 

6)Devletin, bankayı ve genel ekonomik çıkarları koruyarak, bankacılık piyasasına yönelik olarak bir zararın oluşmasını önlemeye yönelik müdahalelerine ne ad verilir?

a) Koruyucu müdahale *

b) Kalkındırıcı müdahale

c) Savunmacı müdahale

d) Kamu baskısı

e) Yönlendirici müdahale

 

7)Aşağıdakilerden hangisi özel yasaya dayanılarak anonim şirket statüsünde kurulmuş olan bankalardan değildir?

a) Vakıflar Bankası

b) Merkez Bankası

c) Halk Bankası

d) Turizm Bankası

e) İller Bankası *

 

8)Kağıt paralar ve ufaklık paralar hangi tür para sınıfına girmektedirler?

a) Kaydi para

b) Banka parası

c) Asli para *

d) Rezerv para

e) Mevduat

 

9)Dolaşımdaki kağıt ve madeni paralar ile bankaların yasal karşılıkları ve atıl rezervlerin toplamından oluşan bütüne ___________ adı verilir.

a) Mevduat

b) Parasal taban *

c) Parasal tavan

d) Para arzı

e) Merkez bankası parası

 

 

 

10)M3 para tanımı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

a) M1 + Resmi Kuruluşlar Mevduatı + TCMB’deki Diğer Mevduat

b) M2 + Resmi Kuruluşlar Mevduatı

c) M1 + Resmi Kuruluşlar Mevduatı

d) M2 + TCMB’deki Diğer Mevduat

e) M2 + Resmi Kuruluşlar Mevduatı + TCMB’deki Diğer Mevduat

 

11)Geniş anlamda para arzı tanımı olarak ifade edilen para tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

a) M1

b) M2

c)M2Y

d) M3 *

e) M3Y

 

12)Paranın onu kullananlar tarafından tanınması ve yaygın olarak kabul edilmiş olması hangi özelliğini gösterir?

a) Bölünebilir olması

b) Kolay taşınır olması

c) Değişim aracı olması

d) Genel kabul görmüş olması *

e) Konvertibl olması

 

13)İki malın karşı karşıya gelmesi ve birbirleriyle değiştirilmeleri işlemine _________ denir.

a) Trampa *

b) Virman

c) Konvertibilite

d) Mağşuş

e) Tağşiş

 

14)_______________ kabul edildiği sistemlerde paranın değeri altının değeri ile  ölçülmektedir?

a) Gümüş esası

b) Trampa esası

c) Döviz esası

d) Kaydi para

e) Altın esası *

 

15)Altın para sisteminden çıkarılan banknotların istenildiği anda tekrar altın ile değiştirilebilmesi işlemine ne ad verilir?

a) Likidite

b) Monetarizm

c) Transformasyon

d) Konvertibilite *

e) Virman

 

 

 

 

 

16)Para yerine kullanılan çek, hesaba borç ve alacak şeklinde yazılarak yaratılan paraya ne ad verilir?

a) Rezerv para

b) Kaydi para *

c) Parasal taban

d) Mağşuş

e) Kredi

 

17)Finansal piyasalarda kredi veren taraflara menkul kıymet satarak fon sağlama işlemi ne tür bir finansman şeklidir?

a) Doğrudan finansman

b) Uluslararası finansman

c) Dolaylı finansman

d) Banka finansmanı

e) Eksik finansman

 

18)Aşağıdakilerden hangisi sermaye piyasasında yer alan finansal kurumlardandır?

a) Yatırım ve kalkınma bankaları

b) Kredi kooperatifleri

c) Sigorta şirketleri

d) Menkul kıymet borsaları *

e) Menkul kıymet yatırım fonları

 

19)Bankaların, hisse senedinin tamamını satma vaadi ile ya da satın alınmayan kısmı kendileri almayı kabul ederek yapmış oldukları satış tekniğine ___________ adı verilir?

a) Garanti satış

b) Kabul satışı

c) Taahhütlü satış *

d) Hisse senedi satışı

e) Sigortalı satış

 

20)İstenildiği zaman veya belli bir vade sonunda geri alınmak koşuluyla bankalara verilmiş olan paraya ne ad verilir?

a) Fon

b) Repo

c) Mudi

d) Mevduat *

e) Tevdiat

 

 

Bu Bölümün Derlenmesinde Kullanılan Kaynaklar

AKGÜÇ, Ö., 1999. “Finansal Yönetim”, Avcıol Matbaası, Ankara.

AKSEL, A., 1995. “Risk Yönetim Aracı Olarak Futures Piyasaları”, SPK Yayın No:21, Ankara.

CANBAŞ, S. Ve DOĞUKANLI, H., 1997. “Finansal Pazarlar”, Beta Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.

KEYDER, N., 2000. “PARA”, Bizim Büro Basımevi, Ankara.

ÖÇAL, T. Ve Diğerleri, 1997. “Para Banka”, Gazi Kitabevi, Ankara.

PARASIZ, İ., 1992. “Para Banka ve Finansal Kuruluşlar”, Ezgi Kitabevi, Bursa.

 

SEYİDOĞLU, H. 1994. “Uluslararası Finans”, Güzem Yayınları, İstanbul.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.