Atatürk’ün Hayatı

ataturk

AİLESİ VE ÇOCUKLUĞU

Mustafa Kemal, 1881′ de, kozmopolit bir şehir olan Selanik’in Koca Kasım Mahallesi Islahhane Caddesi’ ndeki 3 katlı bir evde doğmuştur. Babası Ali Rıza Efendi önceleri gümrük memurluğu yapmaktaydı. Sonraları istifa ederek kereste ticareti ile uğraşmaya başlamıştır. Annesi Molla Zübeyde olarak tanınırdı. Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım’ın 6 çocuğu olmuştur. Bunlar : Fatma, Ömer , Ahmet , Naciye , Mustafa ve Makbule’ dir. Bunlardan sadece Mustafa ve Makbule (Atadan) yaşamıştır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi, Anne Tarafından dedesi Feyzullah Efendidir. Ali Rıza Efendi 1893′ te ölmüştür. Ali Rıza Efendi’nin ölümünden sonra kısa bir süre için aile Zübeyde Hanım’ ın abisi Hüseyin Efendi’nin Langaza’daki çiftliğine gitmiştir. Zübeyde Hanım daha sonra Ragıp Efendi ile evlenmiştir. Mustafa Kemal’in çocukluk ve gençliği, Osmanlı Devleti’nin en sıkıntılı yıllarına rastlar. Onun yaşadığı şehir olan Selanik, 19. yüzyılın sonlarında sık sık çatışmalara sahne olan Makedonya bölgesindedir. Bu bölge aynı zamanda Avrupa’daki kültür hareketlerinin ve siyasi gelişmelerin etkisi altındaydı. Atatürk doğduğu zaman Osmanlıların başında II. Abdülhamit bulunuyordu. Hatta Mustafa Kemal’in tüm öğrenim hayatı da bu dönemde geçmiştir. Bu nedenle Mustafa Kemal Osmanlıların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel durumunu daha iyi gözleme durumunu bulmuştu. Bu da daha sonra Mustafa Kemal’in yapacağı çalışmalara ışık tutmuştur.

EĞİTİMİ İLKOKUL

* 1887′ de yedi yaşına giren Mustafa, annesinin ısrarı ile önce mahalle mektebine gönderildi. Kısa zaman sonra buradan alınıp modern tarzda eğitim veren Şemsi Efendi İlkokuluna gönderildi. * 1893′ te eşi ölünce Zübeyde Hanım’ın abisi Hüseyin Efendi’ nin Langaza’daki çitfliğine gitmiştir. Bu çiftlik hayatı 6 ay sürmüştür.

ORTAOKUL (RÜŞTIYE) * Ailenin Selanik’ e dönüşü sonrası Mustafa, Mülkiye Rüştiyesine başlamıştır. Fakat burdaki matematik öğretmeni Hüseyin Efendi ile anlaşamamış ve okuldan alınmıştır. * Askerliğe meraklı olan Mustafa gizlice girdiği sınavı kazanarak 1894 yılında Selanik Askeri Rüştiyesine başlamıştır. Matematik Öğretmeni Mustafa Sabri Bey ona Kemal ismini vermiştir. Fransızca Öğretmeni Nakiyüddin Bey’de onu derinden etkilemiş kişilerdir. * Mustafa 1895 yılı sonu veye 1896 Ocak ayında 40 veya 43 mevcutlu sınıfını 4. olarak bitirdi.

LISE (İDADI) * Rüştiyeden sonra Mustafa Kemal, Kuleli Askeri Lisesine gitmek istemiştir. Mustafa Kemal’in Manastır Askeri İdadisine gitmesinin daha iyi olduğunu söyledi. * Mustafa Kemal 1896 yılında Manastır Askeri İdadisine başladı. Manastır kenti ve girdiği bu okul Mustafa Kemal’in ülke sorunları, vatan ve millet sevgisi, milliyetçilik, bağımsızlık, özgürlük gibi düşüncelerinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. * Burada Ömer Naci ile arkadaşlık kurdu. Mustafa Kemal edebiyat ve şiir konusunda ondan çok etkilendi. Mustafa Kemal, Ömer Naci sayesinde Namık Kemal ve Mehmet Emin Yurdakul gibi şairleri tanıdı. * Mustafa Kemal, 1897′ de yaz tatli için Selanik’e döndü. Burdayken de Fransızcasını geliştirmeye çalıştı. * Mustafa Kemal, 2. sınıfı 52 öğrençi arasında 3. olarak bitirdi. Mustafa Kemal, 3. sınıfı 54 öğrenci arasında 2. olarak bitirip 1898 de diplamasını aldı.

YÜKSEK OKUL * 1899 yılı 13 Mart’ında İstanbul Harp Okulu’na başladı. Mustafa Kemal, 1. sınıfta 9. ikinci sınıfta 11. ve üçüncü sınıfta 8. olmuştur. 1902 yılında okuldan mezun olmuştur. * Mustafa Kemal, 1902 yılında Harp Akademisine başlamıştır. Akedeminin birinci sınıfında 8. , ikinci sınıfında ise 6. olmuştur. 11 Ocak 1905 günü akademiyi kurmay yüzbaşı olarak bitirmiştir.

ONU ETKİLEYENLER

Babası Ali Rıza Efendi onun okumasını çok istemiş, bu amaçla telkinlerde bulunmuştur. Mahalle mektebinde hüsnühat öğretmeni Çopur Hafız Emin Efendi ile Mülkiye Rüştiyesi’nde Matematik Öğretmeni Kaymak Hafız olarak bilinen Hüseyin Efendi onu olumsuz yönde etkilemiş kişilerdir. 12 yaşında babasını kaybetmesi onu derinden etkilemiştir. Kendi geleceği hakkında düşünüp özgürce karar verme becerisi gelişmiştir. Selanik Askeri Rüştiyesi’nde Matematik Öğretmeni Mustafa Sabri Bey ile Fransızca Öğretmeni Nakiyüddin Bey onu derinden etkilemiş kişilerdir. Ona Kemal İsmini veren Mustafa Sabri Bey dir. Mustafa Kemal’i Manastır Askeri İdadisine yönlendiren Mümeyyiz Hasan Bey’de bu yaptığı ile önemli bir etkiye sahiptir. İdadide okurken arkadaşı Ömer Naci onun Namık Kemal ve Mehmet Emin Yurdakul gibi şairleri tanımasında ve edebiyat hayranlığının ortaya çıkışında önemli etkiye sahiptir. Yine idadide onun Ömer Naci ile arkadaşlığının kendisini olumsuz yönde etkileyeceği konusunda uyarılarda bulunan kitabet öğretmeni Mehmet Asım Efendi önemli şahsiyetlerdendir. İdadideki Tarih Öğretmeni Mehmet Tevfik Bilge ile Harp Okulundaki Naci Bey, Esat Paşa onun karakter ve yeteneklerinin gelişiminde olumlu etkiye sahiptirler.

 

Mustafa kemal ayrıca aydınlanma çağı ve Fransız İhtilali’nin getirdiği düşüncelerden de etkilenmiştir. Onu Türk kültürü konusunda etkileyen önemli kişi ise Ziya Gökalp’tir. Tevhik Fikret’in şiirleri de özgürlük konusunda onu etkilemiştir. Mustafa Kemal, tarih, din, siyaset, edebiyat, coğrafya, hukuk, dil bilimi, askerlik ve felsefe olmak üzere 3197 kitap okumuştur.Bu kitapların yanlarına notlar düşmüştür.

YAZDIĞI ESERLER

NUTUK:15-20 Ekim 1927’de gerçekleşen CHP’nin ikinci kongresi’nde 6 gün içinde 36,5 saatte okunmuştur. 1919 Samsun a çıkışından 1927 yılına kadarki olaylar anlatılmıştır. Nutuk 3 aşama halinde ele alınmıştır. Birinci aşama Samsun’a çıkıştan TBMM’nin açılışına kadar, ikinci aşama TBMM hükümetleri dönemi, üçüncü aşama 29 Ekim 1923-1927 tarihleri arasını kapsayan Cumhuriyet Dönemidir

KARSLBARD HATIRALARI: Mustafa Kemal Aralık 1917’de veliaht Vahdettin ile beraber Almanya’ya resmi bir ziyarette bulunmuştur. Dönüşte hastalanan Mustafa Kemal, Viyana’daki Karslbard’a gelmiştir. 1 ay boyunca tedavi görürken yazdığı hatıralardır.

ARIBURNU MUHAREBELERI RAPORU:Harp Nezaretinin İsteğiyle hazırladığı rapordur. GEOMETRI KITABI: 1936-1937 yılları arasında Dolmabahçe Sarayı’nda yazdığı kitaptır.Arapça ve Farsça geometrik kavramlara Türkçe karşılıklar bulmuştur.

MEDENI BILGILER: Okullarda kaynak kitap olarak okutulmak amacıyla bizzat kendisi tarafından yazılan çağdaş devlet, toplum, birey konularından bahseden eserdir.

BÖLÜĞÜN MUHAREBE TALIMI: Savunma,muharebe ve taarruz konularından bahseden Almanca’dan çeviri bir eserdir

TAKIMIN MUHAREBE TALIMI: Genereal Litzmann’ın Eserinin birinci bölümünün çevirisidir. Birtakımın değişik hava ve şartlarda, değişik arazilere yerleşmesi ve muharebe yöntemlerinin uygulanması, avcı hattını oluşturulması gibi konularda subaylara yönelik bilgiler veren bir eserdir CUMALI ORDUGAHI: Cumalı,Makedonya da bir bölgedir.. Mustafa Kemal’in katıldığı 3. Süvari Tümenine bağlı bir süvari tugayının yaptığı eğitim ve manevralar esnasındaki gözlem, eleştiri ve notları içeren bir eserdir.

TAKTIK ve TATBIKAT GEZISI: Komutanın nitelikleri üzerine yazılmış bir eserdir. Ayrıca tatbikatın öneminden de bahsedilmiştir.

GÖREVLERİ 1.Dünya Savaşı’na Kadar Aldığı Görevler (1905-1914)
*1905 ‘de İlk görev yeri Şam V. Ordu emrindeki 30. Süvari Alayı’ydı. *1906 ‘ da Şam ‘da arkadaşları Binbaşı Lütfi, Dr. Mustafa ve Müfit ile Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. *1907’de Kolağası oldu. Aynı yıl içerisinde Manastır 3. Ordu Komutanlığında görevlendirildi * 1909’da 31 Mart Olayı’nı bastıran Harekat Ordusunda Selanik kısmı kurmay başkanı olarak İstanbul’a gelişi *1910’da Picardie Manevraları’na katılması * 1911’de Tanin Gazetesi Yazarı Şerif adıyla Trablusgarp’a gitmesi (İtalyanlar ile Derne ve Tobruk’ta mücadelesi) ve Ethem Paşa kuvvetlerine kurmay başkanlık yapması.Binbaşılığa yükseltilmesi *1912 Bahr-i Sefid Boğazı Kuvva-yı Mürettebesi Harekat Şube Müdürlüğüne atanması *1913’ten 13 Ocak 1915 ‘e kadar Sofya Ataşemiliterliği görevindeyken 1 Mart 1914’de yarbaylığa yükseltilmesi I. Dünya Savaşı’nda aldığı görevler (1914-1918)
ÇANAKKALE CEPHESİ: 1915’de 19. Tümen komutanı oldu. Arıburnu ‘nda itilaf devletlerini durdurdu. Haziran’da albaylığa yükseltildi. Anafartarlar muhaherbesi’ni kazandı. Anafartalar Grubu Komutanı oldu.

KAFKAS CEPHESİ: 1916’da 16.kolordu komutaı oldu. Mirlivalığa yükseltildi.. Muş ve Bitlis’i Ruslardan geri aldı. 1917’de II.Ordu Komutanlığına vekaleten, daha sonar asaleten atandı. SURİYE-FİLİSTİN CEPHESİ : 1917′ de 7.Ordu komutanlığına atandı.Bu görevde iken memleket ve ordunun durumu hakkında bir rapor yazdı.Ekim 1917’de İstanbul’a geldi NOT: *15 Aralık 1917’de veliaht Vahdettin ile Almanya gezisine çıktı. *30 Haziran 1918’de tedavi için Viyana Karslbard’a gitti. * 7 Ağustos’ta yeniden 7. Ordu komutanlığına atadı. İngilizleri Halep’in kuzeyinde durdurdu. * Mondros’tan sonra 31 Ekim 1918’de Yıldırım Orduları Komutanlığı’na atandı ve Adana’ya gitti.Bu ordu lağvedilince İstanbul’a çağrıldı. 13 Kasım 1918′de İtilaf Devletlerinin donanmalarının İstanbul’a girdiğini gören Mustafa Kemal, yanında bulunanlara, “Geldikleri gibi giderler.” demiştir. *1 Kasım 1918 ile 21 Aralık 1918 tarihleri arasında İstanbul’da Ali Fethi Bey’in (Okyar) ile birlikte Minber adlı günlük siyasi gazete.yayınladı.

 

Kurtuluş Savaşı’ında Aldığı Görevler(1918-1922)
I) 9. ORDU KITALARI MÜFETTİŞLİĞİ: M.Kemal, Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen Türk-Pontus sorununu çözmek için bölgeye 9. Ordu Kıtaları Müfettişliği göreviyle gönderilmiştir. Görevin içeriği: Eşkiyalık olaylarını önlemek. Türk cemiyetlerini dağıtmak, Silah ve cephaneyi toplayıp merkeze göndermek. Mustafa Kemal, 16 mayıs 1919 da Bandırma Vapuru ile yola çıkmış, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelmiştir.

SAMSUN RAPORU: M.Kemal Samsun’da Samsun Raporu olarak bilinen belgeyi hazırlayıp İstanbul Hükümetine göndermiştir. Bu raporda Pontus Rumlarının amaçları ve yaptıkları yer almıştır.

HAVZA GENELGESİ:M. Kemal 28 Mayıs 1919’da yörenin ileri gelenleriyle görüşme yaptıktan sonra Havza Genelgesi yayımlanmıştır. M.Kemal, Havza’dan sonra İstanbul’a çağrıldı. AMASYA GENELGESİ: M.Kemal ve arkadaşları Rauf Bey ve Ali Fuat Paşa tarafından hazırlanan belge bölgedeki vali ve komutanlara gönderildi. Bu belgeyi Erzurum’da bulunan Kazım Karabekir ve Konya’da bulunan Cemal Paşa’da telgraf ile onaylamıştır. II )

SİVİL MUSTAFA KEMAL:
M.Kemal,7-8 Temmuz 1919’dan 5 Ağustos 1921 tarifine kadar sivil bir insandır.Bu süre zarfında ; a) ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7Ağustos):M.Kemal ve Rauf Bey Erzurum Kongresi’ne Erzurum delegesi olarak katılmıştır.Kongre sonunda belirlenen Temsil heyeti’nin başkanı Mustafa Kemal olmuştur. b)

SİVAS KONGRESİ (4-11 Eylül 1919): M.Kemal ,doğu illeri temsilcisi olarak kongreye katılmıştır.Temsil Heyeti Başkanlığı devam etmiştir. c)

AMASYA GÖRÜŞMELERİ (20-22Ekim 1919): Sivas Kongresi sonrası istifa eden Damat Ferit Hükümeti yerine kurulan Ali Rıza Paşa Hükümeti temsilcisi Salih Paşa ile Amasya’da yapılan görüşmeye M. KEMAL,Temsil Heyeti Başkanı olarak katılmıştır. d)SOMM’DE ERZURUM MEBUSU: 12 Ocak 1920’de toplanan Mebusan Meclisi’ne Erzurum mebusu seçilmesine rağmen katılmamıştır. e)

ANKARA MİLLETVEKİLİ: Son Osmanlı Mebusan Meclisi dağıldıktan sonra 19Mart 1920’de yayınlanan bir genelge ile ülke genelinde yapılan seçimlerde Mustafa Kemal, Ankara milletvekili seçilmiştir. f)

TBMM BAŞKANI : 23 NİSAN 1920’de TBMM açıldıktan sonra ilk meclis başkanı en yaşlı üye olan Şerif Bey’dir.Yapılan seçimlerde M.Kemal, Meclis başkanı seçilmiştir. III)

BAŞKOMUTANLIK : M.Kemal, 5 Ağustos 1921’ de Başkomutanlık Yasası ile askerlik mesleğine geri döndü. Bu görevi aldıktan sonra Sakarya Savaşı’nı kazandı. Kendisine gazilik unvanı ve maraşellik rütbesi verildi.Daha sonra Büyük Taaruz’u kazandı. IV)

CUMHURBAŞKANLIĞI: M.Kemal 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet’in ilanı ile aynı gün Cumhurbaşkanı seçildi.1927,1931 ve 1935 seçimleri ile beraber 4 defa Cumhurbaşkanı seçildi.
MUSTAFA KEMAL’İN ÖNEMLİ SÖZLERİ Ben, size taarruz emretmiyorum ; ölmeyi emrediyorum! Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar geçebilir Çanakkale Savaşı.
– Ya istiklal ya ölüm Kurtuluş Savaşı
-Vatanın bütünlüğü, Milletin istiklali tehlikededir. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Amasya Genelgesi
-Siz orada yalnız düşmanı değil,Milletin ters talihini de yendiniz. İkinci İnönü Muharebesi—İsmet İnönü’ye Kutlama Telgrafı
-Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk edilemez.” Sakarya Meydan Muharebesi
-Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri. Baş Komutanlık Meydan Muharebesi
-“Kırk asırlık Türk yurdu yabancı elinde kalamaz!” Hatay için Siyasi, askeri zaferlerle ne kadar büyük olursa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa kazanılan zaferler kalıcı olmaz, az zamanda kaybedilir. İzmir iktisat kongresi
Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır İzmir suikastı

 

Mustafa Kemal’in Kurduğu Kurum ve Kuruluşlar Ankara Hukuk Fakultesi 1925 Ankara DTCF 1936 Anadolu Ajansı 1920 Anadolu Sigorta 1924 Ankara (Atatürk) Orman Çiftliği 1925 Ankara Devlet Konservatuvarı 1936 Bursa Merinos Halı Fabrikası: 2 Şubat 1938’ DEvlet Demiryolları 1924 Devlet Hava Yolları Devlet İstatistik Endüstrisi Halkevleri 1932 Merkez Bankası 1930 Sanayi ve Maadin Bankası Türk Dil Kurumu 1932 Türk Kuşu(Uçuş eğitimi için) 1935 Türk Tarih Kurumu 1931 Türkiye Şeker Fabrikası Türkiye İş Bankası(1924) Bursa Merinos Halı Fabrikası Çocuk Esirgeme Kurumu Çubuk barajı 1936 Demir Yolları ve Limanlar Genel Müdürlüğü Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) 1935 Maden Tetkik ve Sosyal Yardım Bakanlığı Sümerbank Ziraat Bankası, 1924’te Türk adı eklenerek devlet bankası oldu) Uluslararası İzmir Fuarı 1936 Ziraat Okulları ve Yüksek Ziraat Enstitüleri
Atatürk’ün Biyografileri Andrew Mango-Atatürk: Modern Türkiyenin Kurucusu H.C.Armstrong – Bozkurt Yakup Kadri Karaosmanoğlu – Atatürk Lord Kinross-Atatürk: Bir Milletin Yeniden Doğuşu Şevket Süreyya Aydemir – Tek Adam MEDENI HALI *29 Ocak 1923′te İzmir’de Latife Hanımla evlendi. *Mustafa Kemal, çıktığı yurt gezilerine eşini de yanında götürürdü.Kadınla erkeğin hayatın her alanında birlikte yer almasını isterdi. Bu yüzden kendi evliliği ve aile hayatıyla Türk toplumuna örnek olmaya çalıştı. Çocukları çok seven Atatürk Afet (İnan), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra adlı kızları ve Mustafa adlı çobanı manevi evlat edindi. Abdurrahim ve İhsan adlı çocukları himayesine aldı

ATATÜRK´ÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

Mustafa Kemal; çok yönlü, üstün yetenek, zeki ve kuvvetli iradeye sahiptir. Bunlar Mustafa Kemal’in Türk milletinin en büyük lideri olmasında ve tüm dünyaca kabul edilmesinde etkili olan özellikleridir. 1. Vatanseverliği – Mustafa Kemal, bir asker olarak birçok cephede vatan savunmasının en güzel örneklerini verdi. – Vatanı savunmanın yüce bir görev olduğunu belirtti. Çanakkale Cephesi’nde askerlerine: “Size ben taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçen zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar gelebilir.” diyerek Türk ordusunun Çanakkale Savaşlarındaki başarısının nasıl gerçekleştiğini ortaya koymuştur. – Sakarya Meydan Savaşı’nda Mustafa Kemal askerlerine şu emri verdi: “Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez.” Bu emrin harekete geçirdiği vatanseverlik duygusu Türk ordusuna büyük bir zafer daha kazandırdı. 2. İdealistliği – Atatürk’ün ideali; Türk milletinin çağdaş, hayat seviyesi içinde yaşayan bir millet olarak varlığını yükseltmektir. – Onun ilkeleri bu ideali gerçekleştirmeye yöneliktir. – Mustafa Kemal, Onuncu Yıl Nutku’nda, az zamanda çok büyük işler yapıldığını belirtmiş, ancak bunları yeterli görmemiştir. – Mustafa Kemal, idealistliğinin bir gereği olarak şunları söylemiştir: “Yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız. Milletimizi en geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Millî kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız.” Bu ideal yalnızca Atatürk’ün değil, aynı zamanda Türk milletinin de idealidir. 3.Hakikati (Gerçegi) Arama Gücü – Mustafa Kemal, gerçekçi bir insandı. Gerek dış politikada gerekse iç politikada hiç hayalci olmamış, milleti gerçekleşmesi mümkün olmayan emeller peşinde koşturmamıştır. – “Bizim; akıl, mantık, zeka ile hareket etmek en büyük özelliğimizdir.” sözü bu özelliğine en güzel örnektir. 4. Çok Cepheliliği (Yönlülüğü) – Mustafa Kemal, üstün bir komutan eşsiz bir devlet adamıdır. – O, pek çok alanda ortaya koyduğu görüşleriyle milletini aydınlatmış; kalkınmanın, gelişmenin ve çağdaşlaşmanın yollarını göstermiştir.Mustafa Kemal, hem fikir hem de hareket adamıdır. – Askerlik, tarih, eğitim, sanat ve ekonomi konularında görüşlerini açıklamakla kalmamış aynı zamanda bu görüşlerini uygulamıştır. – Mustafa Kemal, bu özelliklerinin yanında kendine güveni, göreve

 

bağlılığı, çabuk ve doğru karar verme gücü ile de çok cepheli bir önderdir. 5. Gurura ve Ümitsizliğe Yer Vermemesi – Mustafa Kemal, gerçekleştirdiği büyük ve küçük bütün işlerinden sonra gurura veya büyüklenmeye kapılmamıştır. Kendisine farklı davranılmasından hoşlanmazdı.  – Mustafa Kemal, hayatı boyunca yapacağı bütün işlerde şu şekilde düşünürdü: “Ben bir işte nasıl muvaffak olacağımı düşünmem. O işe neler engel diye düşünürüm. Engelleri kaldırdım mı iş kendi kendine yürür.” – Çanakkale Savaşları sırasında cephanesi olmayan asker karşısında süngü tak emrini vermesi onun zor durumlarda bile ümitsizliğe düşmediğini göstermektedir.  6. İleri Görüşlülüğü – Mustafa Kemal, olayların gelişmesini sezgileriyle değerlendirerek sonucunda neler olabileceğini isabetli bir şekilde tespit ederdi. Onun ileri görüşlülüğünü gösteren pek çok örnek vardır. – “Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi yetmez. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi gereklidir.” sözü bu özelliğini gösterir. – Çanakkale Savaşlarında düşmanın nereden çıkarma yapacağını tahmin etmesi, II. Dünya Savaşı’nın çıkacağı 1932′de bir yurt gezisinde “Kırk asırlık Türk yurdu, düşman elinde bırakılamaz.” diyerek ilerde Hatay’ın ana vatana katılacağını belirtmesi onun bu özeliğini en iyi şekilde ortaya koymaktadır. 7. Yöneticiliği – Mustafa Kemal, üstün nitelikli ve çok yönlü bir yöneticiydi. – O, bu özelliğini cephede, mecliste ve cumhurbaşkanlığı makamında bütün yönleriyle ortaya koymuştur. – Atatürk’ün yöneticilik özelliklerinden biri, yeri ve zamanında en doğru kararı alması ve bunu taviz  vermeden uygulamasıdır. Onun başarısının sırrı bu özelliğinde yatmaktadır. – Yapacağı işlerde ani kararlar vererek değil, uzun uzun iyice düşündükten sonra ve sırası geldikçe uygulama safhasına koyarak başarılı olmasını bilmiştir. – “Bir işi zamansız yapmak o işi bozmak, başarısızlığa uğratmaktır. Her şey sırasında ve zamanında yapılmalıdır.” diyerek yöneticilikte nasıl başarılı olunacağını göstermiştir. 8. Eğitimciliği  – Mustafa Kemal, “Cumhurbaşkanı olmasaydınız ne olmak isterdiniz?” sorusuna “Millî Eğitim Bakanı olarak millî kültürü yükseltmeye çalışmak en büyük emelimdi.” karşılığını vermiştir. – Mustafa Kemal, büyük bir eğitimci ve ebedi “başöğretmen”dir. Yeryüzünde onun gibi yazı tahtası başında milletine ders veren başka bir devlet adamı yoktur. 9.Sanatseverliği – Mustafa Kemal, Türk toplumunun yüksek bir sanat yeteneğine sahip olduğuna inanıyordu. – Mustafa Kemal döneminde, sanatçı yetiştiren okullar açıldı. Avrupa’ya öğrenci gönderildi. – Mustafa Kemal, her fırsatta sanatçıları ve sanat eserlerini takdir ederdi. Sanat ve sanatçıyla ilgili görüşlerini dile getirerek özendirici bir rol oynardı. Onun bu konulardaki sözlerinden bazıları şunlardır: “Yüksek bir insan toplumu olan Türk milletinin tarihi bu özelliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.” – Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hafta cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.” sözleri sanatseverliğini vurgulamaktadır. 10. İnsan ve Millet Sevgisi – Mustafa Kemal, bütün davranışlarıyla her şeyden önce, kendi milletine karşı olan sorumluluğunu ortaya koymuştur. – Türk milletinin şerefi ve hakları söz konusu olduğunda, bunların korunmasını görevlerin en kutsalı saymıştır. – Onun şu sözleri insan sevgisi hakkındaki düşüncelerini çok güzel açıklamaktadır: “En uzakta zannettiğimiz bir olayın bize bir gün etki etmeyeceğini bilemeyiz. Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve bir milleti bunun bir organı saymalı gerekir. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün organlar etkilenir.”

VEFATI

*Mustafa Kemal ATATÜRK, 10 Kasım 1938 de İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda vefat etmiştir. 19 Kasım 1938’de Şerafettin Yaltkaya tarafından cenaze namazı kılındı. *Cenazesi  19 Kasım 1938 günü Yavuz zırhlısı ile İzmit’e oradan da Ankara’ya uğurlandı. *21 Kasım 1938’ de yapılan büyük bir cenaze  töreni ile ceanazesi Ankara Etnoğrafya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu. *Cenazesi 10 Kasım 1953’de Anıtkabir’e getirildi  *Atatürk’e yapılacak anıtmezarı için yapılan yarışmada  Türk mimarları İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Emin Halit Onat ve Doç. Ahmet Orhan Arda’nın projeleri   anıt mezar olarak seçildi. *Anıtkabir’in yapımı 1 Eylül 1953’de bitirildi *Anıtkabir, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini de barındırır. *Yaklaşık 750.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. *Anıtkabir, Barış Parkı ve Anıt Bloğu olamak üzere iki kısımdır. *Barış Parkı’nda değişik ülkelerden getirilen 104 çeşit, 48.500 ağaç vardır. *Anıt Bloğunun içinde ise Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole vardır. *İsmet İnönü’nün lahidi 1973’de yapıya sonradan eklenmiştir

 

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ

Atatürk’ün devlet hayatına, fikir hayatına, ekonomik hayata ayrıca toplumun temel kurallarına ilişkin gerçekçi fikir ve ilkelerine ” Atatürkçülük ” denir buna aynı zamanda “Atatürkçü düşünce sistemi” de denir. Atatürkçülük akıl ve bilimin yol göstericiliğinde Türkiye’yi ve kültürünü çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmayı amaç olarak kabul eder. Türk milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsız olarak millet egemenliğine dayalı demokratik ve laik kurallar içinde rahat ve mutlu bir yaşam sürmesini hedefler. Atatürkçülüğün Nitelikleri Türk milletinin ihtiyaçlarından doğmuştur. Temelinde milli kültürümüz ve evrensel değerler vardır. Akla ve bilime dayanır. Bir bütündür. Yabancı siyasal akımlar ve ideolojilerden etkilenmemiştir. Atatürkçü Düşüncede Milli Güç Unsurları Siyasi Güç:  Devletin yapısı, işleyişi, yönetimi, iç ve dış politikayla ilgilidir. Atatürk’ün düşünce sistemindeki siyasi güç kavramı, her şeyden önce millet iradesine dayanır. Ekonomik Güç:  Ülkenin kalkınması için yararlanılan kaynakları, insan gücünü ve uygulanan ekonomik politikaları kapsar. Milli Mücadele’nin kazanılmasından sonra İzmir’de bir iktisat kongresi düzenleyen Atatürk, askeri zaferi ekonomik zaferle güçlendirmek için çalışmalara başlamıştır. “Savaş meydanlarında kıymetli evlatlarımızın süngü ve silahlarının zaferi yeterli değildir. Bu zafer ve başarı çok büyüktür. Ancak gerçek refah ve mutluluğa sahip olabilmek için, asıl bundan sonra çalışmak gerekir. Sizin için zafer ve ilerleme sahası ekonomide, ticarettedir. Bunu anlıyorsanız, .ok çalışmak zorundasınız. Aksi durumda memleketin gerçek sahibi olduğunuzu söyleseniz bile, kimseyi inandıramazsınız.” Askeri Güç: Ülkeyi iç ve dış tehlikelere karşı korumak için oluşturulan askeri güçtür. Askeri gücümüzü Türk Silahlı Kuvvetleri oluşturur. Türk ordusu Atatürkçü düşünce sisteminin temel unsurlarındandır. “ . Ordu, dışarıya karşı devletin varlığını temin ve gerektiğinde içeride büyük asayişsizliği ortadan kaldırır. Ordu, cumhuriyet aleyhine girişimlere karşı, devlet ve hükümetin irade ve kuvvetini belirtir. Ordunun devlete karşı en birinci görevi, en üst derecede kudret ve yeteneğe sahip olmaya çalışmaktır. Devletin büyüklük ve şerefi bununla yükselir…” Sosyo – Kültürel Güç: Toplumun dil, din, kültür, sanat, tarih bilinci, gelenek, hukuk gibi değerlere toplumun sosyokültürel güç adı verilir.        “Türkiye Cumhuriyeti’nin  temeli kültürdür… Kültür; okumak, anlamak , görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, izlenim almak, düşünmek ve zekayı terbiye etmektir. Milletimizin dehasının gelişmesi ve bu sayede layık olduğu uygarlık düzeyinde yükselişi elbette ki yüksek meslek elemanlarının yetiştirmekle ve milli kültürümüzü yükseltmek ile kabildir.”

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ

– Atatürk’ün dünyada `başöğretmen’ Sıfatlı tek lider olduğunu,  – Bir geometri kitabı yazdığını, Üçgen, açı, dikdörtgen gibi 48 tane geometri teriminin (Türkçe) isim babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu.  – Norveççe`de `Mustafa Kemal Gibi Düşünmek ` diye bir deyim Olduğunu.  – ‘Atatürk çiçeği’nin’ adını, çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden Doktor Kirk Landın`in Koyduğunu ve bu çiçeğin tüm dünyada bu isimle üretilip satıldığını.  – Yunan başkomutanı Trikopis`in, hiçbir zorlama ve baskı olmadan her Cumhuriyet bayramında Atina’daki Türk büyükelçiliğine giderek, Atatürk`ün resminin önüne Geçtiğini ve saygı duruşunda bulunduğunu  – ”Minber” adında bir gazete çıkarttığını ve 52 sayı yayımlandığını  – Kurtuluş Savaşında rütbe alan birçok kadın askerlerimizin olduğunu, Dünya tarihine geçen tek kadın üsteğmenin Türk olduğunu, Üsteğmen Kara Fatma’nın 700 erkek, 43 kadından oluşan bir müfrezenin reiseliğine bizzat Atatürk tarafından atanmış olduğunu.  – Bir röportajda “Birleşmiş Milletlere üye olmayı düşünüyor musunuz?” diye sorulduğunda “Şartlarımızı koyarız, kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için, davet gelirse Düşünürüz” dediğini ve bunun üzerine BM yasasının değiştirildiğini ve üyeliğe davet edilen ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu.  – 1938’de, General Mc Arthur’un en zor, en problemli, en Buhranlı döneminde, danışman, senatör ve bakanlarından Oluşan yüz yirmiden fazla Kişiye; “Şu anda hiçbirinizi değil, büyük istidadı ile Mustafa Kemal’i görmek için neler vermezdim” dediğini.  – 1938’de Ata’nın ölümünde Tahran gazetesinde yayınlanan bir şiirde; “Allah bir ülkeye yardım etmek isterse onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir” denildiğini.  – 1996’da Haiti Cumhurbaşkanının vasiyetinde, mezar taşına yazılmasını istediği metinde; “Bütün ömrüm boyunca Türkiye’nin lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamış ve uygulamış olmaktan dolayı mutlu öldüm Yazdığını.  – 2000’de ABD Başkanı’nın milenyum mesajında; ”Milenyumun hiç şüphe yoktur ki tek devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Çünkü o yılın değil asrın lideri olabilmeyi başarmış tek liderdir” ednildiğini.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.