Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öabt Deneme Sınavı

ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Deneme Sınavı 55 Soru

sosyal bilgiler öabt soru bankası , 55 Soruluk Kpss öabt sosyal bilgiler Deneme Sınavı Çöz , ÖABT alan eğitimi sosyal bilgiler dersi özgün soruları deneme sınavı , bu deneme sınavında 55 soru bulunmaktadır

ÖABT Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Deneme Sınavı

Soru 1
Aşağıda yer alan cephe ve komutan eşleştirmelerinden hangisinde yanlışlık bulunmaktadır?
A
Suriye Cephesi - Mustafa Kemal
B
Kafkas Cephesi - Hasan izzet Paşa
C
Irak Cephesi - Kazım Karabekir
D
Filistin Cephesi - Fahrettin Paşa
E
Irak Cephesi - Halil Paşa
1 numaralı soru için açıklama 
Sina ve Filistin Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın isteği üzerine açılan bir cephedir. Osmanlı ordusu, 1915'te Birinci Kanal Harekâtı'nı, 1916'da İkinci Kanal Harekâtı'nı düzenledi. Cephenin komutanı Mustafa Kemal'dir
Soru 2
Dünya Siyasetinde Amerika'nın Stratejisi ve Barışın Coğrafyası adlı kitapları bulunan Mackinder'in Kara Hakimiyet Teorisini eleştiren ‘’Kim Avrasya'ya hakim olursa dünyanın kaderini kontrol eder” diyerek Kenar Kuşak Hakimiyeti Teorisi ortaya atan siyasi coğrafyacı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Alfred Thayer MAHAN
B
Nicholas Spykman
C
Alexander De SEVERSKY
D
Zbigniev Brzezinski
E
Robert Chase
2 numaralı soru için açıklama 
1944 Yılında yeni bir jeopolitik teori ortaya atılmış ve oldukça geniş yankılar uyandırmıştır. Bu teori Amerikalı N.J. Spykman tarafından geliştirilen “Kenar Kuşak Teorisi” dir. Buna göre “Mackinder’in tezi yanlıştır. Eğer güç siyaseti için bir slogan gerekiyorsa bu, (Kim Kenar Kuşağa hükmederse Avrasya’ya hakim olur; kim Avrasya’ya hakim olursa dünyanın kaderini kontrol eder) olmalıdır.”
Soru 3
Bir kanıtı kullanma ya da referansa dayanma, Sebep-sonuç ilişkisini belirleme aşağıdaki becerilerden hangisini temsil etmektedir?
A
Zaman ve kronoloji algılama
B
Sosyal Katılım
C
Eleştirel düşünme
D
Yaratıcı düşünme
E
Değişim sürekliliği algılama
3 numaralı soru için açıklama 
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİSİ 1.Bir kanıtı kullanma ya da referansa dayanma 2.Sebep-sonuç ilişkisini belirleme 3.İlkeleri türetme 4.Genelleme yapma
Soru 4
Rönesans döneminde kullanılan dört kanonik resim tekniklerinden biridir. • En iyi örneği Mona Lisa'dır.  Yukarıda bahsedilen resim tekniği aşağıdakilerde hangisidir?
A
Unione
B
Chiaroscuro
C
Cangiante
D
Painting
E
Sfumato
4 numaralı soru için açıklama 
Sfumato Rönesans döneminde kullanılan dört kanonik resim modlarından biridir. Diğer üçü Cangiante, Chiaroscuro, ve Unione'dir. En iyi sfumato resmi Leonardo da Vinci'nin ünlü Mona Lisa'sıdır. Sfumato duman gibi havaya karışıp yok olmak anlamına gelmektedir.
Soru 5
Tektonik göller, tektonik hareketlerle oluşan çukurların sularla dolması sonucu meydana gelmiştir. Aşağıdakilerden hangisi tektonik göllerden birisi değildir?
A
Hazar
B
Malawi
C
Prespa
D
Tanganika
E
Baykal
5 numaralı soru için açıklama 
Tektonik göller, tektonik hareketlerle oluşan çukurların sularla dolması sonucu meydana gelmiştir. Dünyanın en büyük gölleri genelde tektonik kökenlidir. Afrika Kıtası'ndaki Tanganika, Malawi (Nyassa), Çad ve Victoria ile Asya Kıtası'nda yer alan Hazar, Baykal, Aral ve Lut gölleri tektonik göllere örnek verilebilir. Prespa ve İşkodra gölleri karstik kökenli gölleridir.
Soru 6
Aristo'nun poetika'da tanımını yaptığı, seyircinin izlenen oyundaki korku ve acıma öğelerini, kendi başına geliyormuş gibi düşünerek, bu duygulardan arınması olgusu hangi kavramla ifade edilmektedir?
A
Episteme
B
Eidola
C
A priori
D
Doxa
E
Katharsis
6 numaralı soru için açıklama 
Aristoteles'in Poetika'sının ana kavramlarından biri olan katharsis, trajik şiirin; tragedya'nın amacı diye sunulur: “Tragedyanın ödevi, acıma ve korku duyguları uyandırıp ruhu tutkulardan temizlemektir.”
Soru 7
- Çinlilerin etkisinde kalarak Budistleşme isteği, Türklerin yaşam tarzına uymadığı gerekçesiyle kurultay tarafından reddedilen hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?
A
Bilge Kağan
B
Bumin Kağan
C
Kolo (Kara)
D
Işbara
E
Tapo
7 numaralı soru için açıklama 
- II. Kök Türk Hükümdarı Bilge Kağan’ın, Çinlilerin etkisinde kalarak Budistleşme isteği, Türklerin yaşam tarzına uymadığı gerekçesiyle kurultay tarafından reddedilmiştir.
Soru 8
İlk Zoolojik Ansiklopedinin Sahibi Bilgin Varlıkların yaratılış özellikleri üzerine geniş incelemeler yaparak eserden müessire Yüce Yaratan'ın sonsuz kudretini nazarlara vermeye çalışan ünlü bir zooloji bilgini aşağıdakilerden hangisidir?
A
Kemalettin Demiri
B
İbn-i Rüşd
C
Muhyiddin-i Arabi
D
İbn-i Haldun
E
İbn-i Sina
8 numaralı soru için açıklama 
Kemalettin Demiri, İlk Zoolojik Ansiklopedinin Sahibi Bilgin Varlıkların yaratılış özellikleri üzerine geniş incelemeler yaparak eserden müessire Yüce Yaratan'ın sonsuz kudretini nazarlara vermeye çalışan ünlü bir zooloji bilginidir
Soru 9
- Aşağıda yer alan düşünürlerden hangisi devletin varlığını adaletle meşrulaştırmıştır?
A
John Rawls
B
Thomas Hobbes
C
John Bodin
D
J. J. Roussse
E
John Locke
9 numaralı soru için açıklama 
Devletin varlığını adaletle meşrulaştıran John Rawls'tır. John Bordley Rawls, ABD'li filozof. Temel eseri A Theory of Justice dır. Bu kitap 20.yüzyılın siyaset felsefesi alanında hazırlanmış en önemli kitap olarak görülmektedir. 1971'de yazdığı bu kitaptan sonra 1993'te Siyasal Liberalizmi yazmıştır.
Soru 10
- Derinlik volkanizması, yer kabuğunun içerisindeki çatlak ve boşluklara sokulan magmanın yüzeye ulaşamaması sonucu meydana gelir. Magmanın çok geniş alanlarda yavaş yavaş soğumasıyla derinlik kayaçlarından oluşan kubbe biçimindeki derinlik volkanizması şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A
Dayk
B
Batolit
C
Kaldera
D
Sill
E
Lakolit
10 numaralı soru için açıklama 
-Derinlik volkanizması, yer kabuğunun içerisindeki çatlak ve boşluklara sokulan magmanın yüzeye ulaşamaması sonucu meydana gelir. Magmanın bu alanlarda soğumasıyla batolit, lakolit, sill ve dayk adı verilen yeryüzü şekilleri oluşur. Batolit: Magmanın çok geniş alanlarda yavaş yavaş soğumasıyla derinlik kayaçlarından oluşan kubbe biçimindeki şekillerdir.
Soru 11
Temel özelliği, Sokrates’in hayatının örnek alınması sureti ile bir ahlak felsefesi geliştirmenin mümkün yollarını arayan bir okul olmasıdır. Yukarıda bahsedilen ilkçağ felsefe okulu aşağıdakilerden hangisidir?
A
Kirene OKulu
B
Megara Okulu
C
Elis-Eretria Okulu
D
Nous Okulu
E
Kinikler Okulu
11 numaralı soru için açıklama 
Elis-Eletria Okulu: Kurucusu Sokrates'in en sevdiği öğrencilerinden biri olan Elis'li Phaidon'dur. Bu okulun kayda değer bir çalışması yoktur. Phaidon'un Menedomos adındaki bir öğrencisi geliştirdikleri bir erdem öğretisini kendi memleketi olan Eretria'da geliştirdiği için, bu çığıra Elis-Eretria Okulu denmiştir. Sokrates'in ölümünden sonra, öğrencileri öğretisini sürdürmeğe çalışmışlardır.
Soru 12
Türkiye’nin ilk ve tek İslami eserler müzesi aşağıdaki şehirlerden hangisinde yer almaktadır?
A
Manisa
B
Erzurum
C
Kastamonu
D
Şanlıurfa
E
Diyarbakır
12 numaralı soru için açıklama 
- Türkiye’nin ilk ve tek İslami eserler müzesi 2019 yılı itibariyle Erzurum'un Çat ilçesinde açılacaktır
Soru 13
1970, 80 ve 90’lı yıllarda çoğunluğu komünizme dayalı totaliter rejimlerin yıkılarak yerlerine çok partili demokratik sistemlere geçiş hareketlerini ifade eden 3. Demokrasi Dalgası teorisini ortaya koyan sosyal bilimci aşağıdakilerden hangisidir?
A
Adam Smith
B
Francis Fukuyama
C
Fareed Zakaria
D
Samuel Huntington
E
John Stuart Mill
13 numaralı soru için açıklama 
Samuel Phillips Huntington ABD'li siyaset bilimci. Ölümünden önce Harvard Üniversitesi'ne bağlı John M. Olin Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde öğretim görevlisiydi. Aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı'na danışmanlık yapmaktaydı. Üçüncü Demokrasi Dalgası: Amerikalı Siyaset Bilimci Samuel Huntington’ın kavramsallaştırdığı “üçüncü demokrasi dalgası,” 1970, 80 ve 90’lı yıllarda çoğunluğu komünizme dayalı totaliter rejimlerin yıkılarak yerlerine çok partili demokratik sistemlere geçiş hareketlerini ifade eder.
Soru 14
- Kopt dilinin Mısır’ın eski dili olduğunu öne süren, bugün yanlışlığı saptanmış bir bildiri sunan Mısır Hiyeroglif yazsını çözen Fransız Tarihçi ve Dilbilimci aşağıdakilerden hangisidir?
A
Joseph Balthazar Silvestre
B
Fronçois Champollion
C
Joachim Winckelmann
D
Bedrich Hrozny
E
Hugo Winckler
14 numaralı soru için açıklama 
Jean-François Champollion, Fransız eski Yunan ve Latin edebiyatı âlimi, filolog, doğu bilimci ve mısırbilimciydi. Champollion genellikle mısırbilimin babası olarak sayılır. Kopt dilinin Mısır’ın eski dili olduğunu öne süren, bugün yanlışlığı saptanmış bir bildiri sunan Mısır Hiyeroglif yazsını çözen Fransız Tarihçi ve Dilbilimci Fronçois Champollion'dur.
Soru 15
Melda Öğretmen, Montesquieu'nün Kanunların ruhu kitabından bir sayfa metin okutup ders sonunda adaletle ilgili bir video izleterek dersi sonlandırmıştır. Yukarıda bahsedilen süreçte hangi değer yaklaşımı uygulanmıştır?
A
Tarihsel Empati
B
Tarihsel Analiz
C
Değer Analizi
D
Değer Telkini
E
Değer Açıklama
15 numaralı soru için açıklama 
- Değer telkini: Bu anlayışın temelinde, okulun ve yetişkinlerin görevi, çocuklara toplumun değerlerini doğrudan öğreterek onları erdemli bireyler olarak yetiştirmektir. Melda Öğretmen, 6.sınıf Sosyal Bilgiler dersinde öğrencilere 'adalet' değerini öğretmek amacıyla Montesquieu'nün Kanunların ruhu kitabından bir sayfa metin okutup ders sonunda adaletle ilgili bir video izleterek dersi sonlandırması telkindir.
Soru 16
Sümer dili ve uzmanı ünlü yazar, Samuel Noah Kramer, Sümerleri anlattığı meşhur esirine "Tarih Sümer’de başlar" ismini vermiştir. Böylece Kramer, tarihin başlangıcının yazı ile olduğunu vurgulayarak, yazıyı ilk kullananların da Sümerler olduğuna dikkat çekmek istemiştir.Sümerlerin kullandığı ilk yazılı kil tablet örneklerine hangi kentlerinde rastlanılmıştır?
A
Lagaş
B
Nippur
C
Ur
D
İş
E
Uruk
16 numaralı soru için açıklama 
- Sümerlerin kullandığı ilk yazılı kil tablet örneklerine Uruk kentinde rastlanmıştır. Bu tabletler, tahıl çuvalları ve büyükbaş hayvan listelerinden oluşan tapınağın muhasebe kayıtları şeklindedir. Dolayısıyla ilk yazı örnekleri; hesaplar, tarihler, malın cinsi gibi bilgileri içeren ziraat ve ticaret kayıtlarından oluşmaktadır
Soru 17
- Sanatın dünya hakkındaki algımızı değiştirebileceği, dünyayı anlamlandırmamıza etkisinin olabileceği, bir farkındalık yaratacağı iddialarını destekleyen ilk filozof aşağıdakilerden hangisidir?
A
Hume
B
Platon
C
Dante
D
Kant
E
Aristo
17 numaralı soru için açıklama 
Sanatın dünya hakkındaki algımızı değiştirebileceği, dünyayı anlamlandırmamıza etkisinin olabileceği, bir farkındalık yaratacağı iddialarını destekleyen ilk filozof Aristo'dur.
Soru 18
- Arabistan dışına yapılan ilk sefer olma özelliği gösteren ve birçok kabile Müslümanlığı kabul etmesini sağlayan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
A
Ridde Savaşları
B
Tebük Seferi
C
Bedir Savaşı
D
Ecnâdeyn Savaşı
E
Huneyn Seferi
18 numaralı soru için açıklama 
Arabistan dışına yapılan ilk sefer olma özelliği gösteren Tebük Seferi sırasında bölgede birçok kabile Müslümanlığı kabul etmiştir
Soru 19
- Sıcak Yerel Rüzgârlar: Akdeniz Havzası’nda sıcak çöller üzerinden esen, kuru ve sıcak rüzgârlardır. Kuzey Afrika’daki Batı Sahra Çölü’nden İspanya’nın güney kıyılarına doğru esen rüzgar aşağıdakilerden hangisidir?
A
Leveche
B
Sirokko
C
Etezyen
D
Hamsin
E
Samyeli
19 numaralı soru için açıklama 
Leveche: Kuzey Afrika’daki Batı Sahra Çölü’nden İspanya’nın güney kıyılarına doğru eser
Soru 20
Yılda dört defa toplanan birliğin gelişmesi ve Avrupa'nın bütünleşmesi doğrultusunda öncelikleri ve temel politikaları belirleyen kararlar alan Avrupa Birliği kurumu aşağıdakilerden hangisidir?
A
Avrupa Parlamentosu
B
Avrupa Birliği Konseyi
C
Avrupa Sayıştayı
D
Avrupa Komisyonu
E
Avrupa Birliği Zirvesi
20 numaralı soru için açıklama 
Avrupa Birliği Zirvesi, Avrupa Birliği'ne üye devletlerin başbakanları veya devlet başkanları ile Avrupa Birliği Zirvesi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı'nın katılımı ile meydana gelir. Yılda dört defa toplanan Zirve, Birliğin gelişmesi ve Avrupa'nın bütünleşmesi doğrultusunda öncelikleri ve temel politikaları belirleyen kararlar alır.
Soru 21
- Bugün elimizde olan ve Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu ile ilgili bilgi veren kaynaklardan en eskisi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Pachymeres- Bizanslı Gözüyle Türkler
B
Ahmedi - İskendernâme
C
Aşıkpaşazâde - Aşıkpaşazâde Tarihi
D
Nikephoros- Nikephoros Tarihi
E
Yahşî Fakih - Fakih Menâkıbnâmesi
21 numaralı soru için açıklama 
-Bugün elimizde olan ve Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu ile ilgili bilgi veren kaynaklardan en eskisi ise Ahmedî’nin “İskendernâme” adlı eseridir.
Soru 22
II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Britanya adasını işgal planının kod adı olan, Alman Hava Kuvvetleri'nin Britanya Savaşı'nda uğradığı yenilgiden sonra ertelenen plan aşağıdakilerden hangisidir?
A
Meşale Harekatı
B
Maginot Harekatı
C
Saar Harekatı
D
Barbarossa Harekatı
E
Deniz Aslanı Harekatı
22 numaralı soru için açıklama 
Denizaslanı Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Britanya adasını işgal planının kod adı. Alman Hava Kuvvetleri'nin Britanya Savaşı'nda uğradığı yenilgiden sonra ertelenen plan, Adolf Hitler'in 10 Haziran 1941'de SSCB'yi işgal etmeye karar vermesi üzerine tamamen uygulamadan kalktı.
Soru 23
Aşağıdakilerden hangisi Sosyal bilgiler dersine özgü becerilerden birisidir?
A
Gözlem becerisi
B
Yaratıcı düşünme
C
Problem Çözme
D
Eleştirel düşünme
E
Empati becerisi
23 numaralı soru için açıklama 
Sosyal Bilgilere özgü beceriler: Mekanı algılama, Gözlem, Değişim ve süreklilik, Zaman ve Kronoloji, Sosyal Katılım ve Empati becerisidir
Soru 24
Topluluğun öznel değerleriyle fiziksel ve toplumsal dünyayı onların doğa üstü ile girdiği ilişkiyi anlama ve anlamlandırma becerisine ne ad verilir?
A
Kültürel Görecelik
B
Nomotetik Yaklaşım
C
Etik Yaklaşım
D
Emik Yaklaşım
E
idyografik yaklaşım
24 numaralı soru için açıklama 
Emik Yaklaşım
Soru 25
Kişi özgürlüğü ve çalışma özgürlüğü bulunan toplumlarda çalışma gücüne sahip olup da ücret koşulları veya çalışabilme olanağı olduğu halde çalışmayan, çalışmak istemeyen kişilerin oluşturduğu işsizlik türü aşağıdakilerden hangisidir?
A
İstemli (İradi) İşsizlik
B
Yapısal (Strüktürel) İşsizlik
C
Dönemsel (Konjonktürel) İşsizlik
D
İstem Dışı (Gayri İradi) İşsizlik
E
Geçici (Friksiyonel) İşsizlik
25 numaralı soru için açıklama 
- İstemli (İradi) İşsizlik: Kişi özgürlüğü ve çalışma özgürlüğü bulunan toplumlarda çalışma gücüne sahip olup da ücret koşulları veya çalışabilme olanağı olduğu halde çalışmayan, çalışmak istemeyen kişilerin oluşturduğu işsizlik türüdür
Soru 26
- 1346'da İngilizler tarafından ilk kez topun kullanıldığı savaş aşağıdakilerden hangisidir?
A
Yedi yıl savaşı
B
Kresty Savaşı
C
Çifte gül savaşı
D
Otuz yıl savaşları
E
Yüzyıl savaşı
26 numaralı soru için açıklama 
Avrupa’da ilk kez barut, Yüzyıl Savaşları içindeki 1346 Kresy Savaşı’nda kullanıldı.
Soru 27
İstihdamın, Paranın ve Faizin Genel Teorisi eseriyle klasik istihdam teorisine karşı çıkan Paris Barış Konferansı'na İngiltere Hazinesi'ni temsilen katılan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A
William Nordhaus
B
Paul Krugman
C
Robert Solow
D
Paul Samuelson
E
John Maynard Keynes
27 numaralı soru için açıklama 
John Maynard Keynes, radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Britanyalı iktisatçıdır. Ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla tanınır. Bu düşünceleri daha sonra Keynesci ekonomi akımı içinde biçimlenmiştir.
Soru 28
Akdeniz’in kirliliğe karşı korunmasıyla ilgili önlemler belirtilmiş ve bu doğrultuda antlaşma imzalanmıştır. Yukarıda bahsedilen konferans aşağıdakilerden hangisidir?
A
Washington
B
Ramsar
C
Kyoto
D
Barcelona
E
Stockholm
28 numaralı soru için açıklama 
Barcelona Antlaşması, Akdeniz’in kirliliğe karşı korunmasıyla ilgili önlemler belirtilmiş ve bu doğrultuda antlaşma imzalanmıştır.
Soru 29
Örtü ve vadi buzullarından koparak akıntılarla deniz veya okyanuslarda ilerleyen buz kütlelerine ne ad verilir?
A
Örtü Buzulu
B
Sirk Buzulu
C
Takke (Zirve) Buzulu
D
Aysberg Buzulu
E
Vadi Buzulu
29 numaralı soru için açıklama 
- Aysberg: Örtü ve vadi buzullarından koparak akıntılarla deniz veya okyanuslarda ilerleyen buz kütleleridir.
Soru 30
Aşağıdakilerden hangisi yürülükten kaldırılan mevzuat hükümlerine verilen isimdir?
A
Kadük
B
Karine
C
Mülga
D
Muvazaa
E
Muaccel
30 numaralı soru için açıklama 
- Bir yasama dönemi içinde sonuçlandırılmamış olan kanun; tasarı ve teklifleri hükümsüz saydır. Bu duruma tasarı ve teklifin kadük olması denir
Soru 31
-Osmanlılar, Kayı Boyu’na mensup olduklarını en yoğun şekilde hangi hükümdar zamanında vurgulamaya başlamıştır?
A
Orhan Bey
B
Osman Bey
C
II.Murat
D
I.Murat
E
I.Bayezid
31 numaralı soru için açıklama 
Osmanlılar, Kayı Boyu’na mensup olduklarını en yoğun şekilde II. Murad zamanında vurgulamaya başlamıştır. Bu dönemde bastırılan paralara ve dökülen toplara Kayı Boyu damgaları vurulmuştur.
Soru 32
Aşağıda yer alan vergi eşleştirmesinin hangisinde yanlışlık bulunmaktadır?
A
İHTİSAB: İhale Bedeli Ve Gümrük Ve Madenlerden Alınır
B
BAC: Pazarlardan Alınır
C
AVARIZ: Olağanüstü Durumlarda Alınır
D
DERBENT: Köprü Yol Ve Geçitlerden Alınır
E
KÜREKÇ: Gemilerdeki Kürekçilerden Alınır
32 numaralı soru için açıklama 
- İhtisab Resmi: Damga tartı ölçü işlemlerinden alınan vergidir. (noter vergisi)
Soru 33
Aşağıdakilerden hangisi ilk dört halifenin yönetim anlayışına benzer bir yönetim sergilediği için beşinci halife olarak ifade edilmiştir?
A
Hişam bin Abdülmelik
B
Ömer bin Abdülaziz
C
II.Yezid
D
Talha bin Ubeydullah
E
II.Velid
33 numaralı soru için açıklama 
Ömer bin Abdülaziz’e ilk dört halifenin yönetim anlayışına benzer bir yönetim sergilediği için beşinci halife denmiştir. Bu dönemde mevalilerden alınan cizye vergisi kaldırılarak ayrımcılığa son verilmiş ve toplumun her kesimini kucaklayan bir yönetim sergilenmiştir.
Soru 34
- Nüfus sayımı; ev, meslek, eğitim düzeyi, çocuk sayısı gibi alanları kapsayan özellikleriyle ülke nüfusunun nicel ve nitel durumunu belirlemek amacıyla belirli aralıklarla yapılan sayımlardır. Bugünkü gibi modern anlamda ilk nüfus sayımı, 18. yüzyılda hangi devlet tarafından gerçekleştirilmiştir?
A
Kanada
B
Norveç
C
Çin
D
İsveç
E
ABD
34 numaralı soru için açıklama 
Bugünkü gibi modern anlamda ilk nüfus sayımı, 18. yüzyılda İskandinav ülkelerinde (1749 İsveç) yapılmıştır
Soru 35
Evrimciliğin temsilcisi, kültürel evrimi teknolojik gelişme ile birlikte ele alan ‘Eski Toplum’ eserinde insanlığı; yabanıllık, barbarlık ve uygarlık olmak üzere üç aşamada ele alan antropolog aşağıdakilerden hangisidir?
A
L. Henry Morgan
B
Claude Lévi-Strauss
C
Alfred Radcliffe-Brown
D
E. E. Evans-Pritchard
E
Edward Taylor
35 numaralı soru için açıklama 
Kültürel evrimi teknolojik gelişme ile birlikte ele alan L. Henry Morgan; ‘Eski Toplum’ eserinde insanlığı; yabanıllık barbarlık ve uygarlık olmak üzere üç aşamada ele alır. Bu aşamalandırma teknolojiye dayanmakla birlikte çok eşlilikten tek eşliliğe geçişi de içermektedir
Soru 36
1934 yılında kurulan Balkan Antantına Ege Denizi'ne inme isteği sebebiyle katılmayan devlet aşağıdakilerden hangisidir?
A
Bulgaristan
B
Makedonya
C
Sırbistan
D
Romanya
E
Arnavutluk
36 numaralı soru için açıklama 
1934 yılında kurulan Balkan Antantına Ege Denizi'ne inme isteği sebebiyle katılmayan devlet Bulgaristan'dır.
Soru 37
Eski uygarlıklardan bazılarında kral, büyük tanrıların yeryüzündeki temsilcisi olup onlar adına ülkeyi yöneten rahip krallardı. Bu anlayıştan farklı olarak kendisini adaletin kralı olarak ifade eden hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?
A
Tutankamon
B
Manishistu
C
Naram Sin
D
Rimus
E
Hamburabi
37 numaralı soru için açıklama 
Asur ve Babillerde ise kral, büyük tanrıların yeryüzündeki temsilcisi olup onlar adına ülkeyi yöneten rahip krallardı. Kralın kutsal kişiliği tanrılara ve tapınaklara yaptığı hizmetlerle değerlendirilirdi. Ancak ünlü Babil Kralı Hammurabi, bu anlayıştan farklı olarak kendisini adaletin kralı olarak ifade etmiştir.
Soru 38
Türkiye'de ortaokullarda okutulmaya Sosyal Bilgiler dersi kaç yılında tekrardan ayrılarak Milli Tarih Milli Coğrafya olarak okutulmaya başlanmıştır?
A
1985
B
1980
C
1968
D
1967
E
1983
38 numaralı soru için açıklama 
1980’li yılların ortalarında ortaokullara (ilköğretim II. kademe) yönelik yayınlanan Milli Tarih ve Milli Coğrafya gibi sosyal bilgiler muadili derslerin programlarında milli bilinç değerine vurgunun çok aşırı şekilde yer aldığı görülmektedir.
Soru 39
İlk Türk İslam devletlerinden hangisi Samaniler vasıtasıyla Abbasilerden aldıkları teşkilatı geliştirerek Büyük Selçuklulara ve daha sonraki Türk İslam devletlerine iletmiştir?
A
Gazneliler
B
Tolunoğulları
C
İhşidler
D
Selçukluklar
E
Karahanlılar
39 numaralı soru için açıklama 
İlk Türk İslam devletlerinden olan Gazneliler Samaniler vasıtasıyla Abbasilerden aldıkları teşkilatı geliştirerek Büyük Selçuklulara ve daha sonraki Türk İslam devletlerine iletmiştir.
Soru 40
1867 yılında gerçek anlamda ilk daktiloyu ve günümüzde halen kullanılan Q klavyeyi icat eden ABD'li mucit, bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Richard Trevithick
B
James Watt
C
Thomas Newcomen
D
George Stephenson
E
Latham Sholes
40 numaralı soru için açıklama 
- Christopher Latham Sholes 1867 yılında gerçek anlamda ilk daktiloyu ve günümüzde halen kullanılan Q klavyeyi icat eden ABD'li mucittir.
Soru 41
-Günümüz haber literatüründe kullanılmakta olan “5N 1K” (ne, nerede, neden, ne zaman, nasıl ve kim) soru formatının ilk örneği olan iletişim modeli aşağıdakilerden hangisidir?
A
Weaver
B
Dwight
C
Proksemik
D
Shannon
E
Laswell
41 numaralı soru için açıklama 
Laswell’e göre ‘kim neyi hangi etkiyle söylüyor?’sorusu ve bunun sıralaması çok önemlidir. İletişimin eğlence türünde de olabileceğini söylemiş bu da kitle kültürüne ışık tutmuştur. Bu yaklaşım bence günümüz dünyasını tanıma açısında devrim niteliğinde olmaktadır. Laswell ayrıca bilgilendirme gibi etkilerin iletişim süreçlerinde var olduğunu da belirtmiştir
Soru 42
Sıcaklık 0°C'nin altında iken hava kütlesindeki nemin yerde çok soğumuş otlar, ağaç dalları, teller vb. cisimler üzerine buz kristali şeklinde yoğuşması ile oluşan yoğunlaşma türü aşağıdakilerden hangisidir?
A
Kar
B
Kırç
C
Kırağı
D
Çiy
E
Dolu
42 numaralı soru için açıklama 
-Kırağı: Sıcaklık 0°C'nin altında iken hava kütlesindeki nemin yerde çok soğumuş otlar, ağaç dalları, teller vb. cisimler üzerine buz kristali şeklinde yoğuşması ile oluşur.
Soru 43
- Müttefik devletler Almanların elindeki Fransa'yı kurtarmak için "Dwight D. Eisenhower’’ komutanlığında gerçekleştirdiği harekat aşağıdakilerden hangisidir?
A
Pearl Harbor
B
Basmacı
C
Normandiya
D
Kartal Hücumu
E
Barbarossa
43 numaralı soru için açıklama 
Normandiya Çıkarması, General Dwight D. Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944 Haziran - Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesinin yarılmasına ve hemen hemen Fransa'nın ortasına kadar geriletilmesine yol açtı
Soru 44
Türkiye'de deneysel psikoloji çalışmalarını başlatmış ve sosyal psikoloji alanında çalışmalar yapmıştır. • Lâle Devri'nden Meşrutiyet döneminin sonuna kadar büyük şehirlerde meydana gelen kültür değişmelerini inceleyen "Kültür Değişmeleri" adlı kitabı en ünlü eseridir.  Yukarıda bahsedilen sosyal psikolog aşağıdakilerden hangisidir
A
Mümtaz Turhan
B
Gündüz Vassaf
C
Çiğdem Kağıtçıbaşı
D
Erol Güngör
E
Muzafer Sherif
44 numaralı soru için açıklama 
- Türkiye'de deneysel psikoloji çalışmalarını başlatmış ve sosyal psikoloji alanında çalışmalar yapmıştır. Lâle Devri'nden Meşrutiyet döneminin sonuna kadar büyük şehirlerde meydana gelen kültür değişmelerini inceleyen "Kültür Değişmeleri" adlı kitabı en ünlü eseridir. Yukarıda bahsedilen sosyal psikolog Mumtaz Turhan.
Soru 45
Lider ne yaparsa yapsın, çıktılar takipçilerin işi başarmaya ne derece hazır olduklarıyla belirlenen Hersey ve Blanchard geliştirdikleri liderlik modeli aşağıdakilerden hangisidir?
A
Dönüştürücü liderlik
B
Davranış olarak liderlik
C
Durumun gerektirdiği liderlik
D
Değiştirici liderlik
E
Klasik liderlik kuramı
45 numaralı soru için açıklama 
Durumun gerektirdiği liderlik: Bir grup kuramcı da farklı durumların farklı liderlik tarzları gerektireceği durumunu öngörür. Buna göre liderin yalnızca kişilik özelliklerini ve davranışlarını değil, lider ile takipçileri arasındaki ilişkiyi ve takipçilerinin özelliklerini de inceler. Fiedler hangi durumda hangi liderlik davranışının etkili olacağını araştırmıştır.
Soru 46
Garig (frigana), makilerin tahrip edilmesi ile ortaya çıkan, kısa boylu ve seyrek çalı topluluğudur. Aşağıdakilerden hangisi bir garig türü değildir?
A
Funda
B
Süpürge çalısı
C
Kekik
D
Menengiç
E
Lavanta
46 numaralı soru için açıklama 
- Garig (frigana), makilerin tahrip edilmesi ile ortaya çıkan, kısa boylu ve seyrek çalı topluluğudur. Kurakçıl özelliğe sahip, fakir ve cılız çalı topluluğu olan garigler; lavanta, kekik, funda, süpürge çalısı, yasemin, tüylü laden gibi türlerden oluşur. Menengiç ise maki türüdür.
Soru 47
- Avrupa Hun devletinin, Doğu Roma İmparatorluğunu baskı altında tutulurken Batı Roma İmparatorluğu’yla dostluk kurarak dış politikasının ana hatları hangi hükümdar döneminde belirleniştir?
A
İlek
B
Rua
C
Balamir
D
Atilla
E
Uldız
47 numaralı soru için açıklama 
Balamir’den sonra hükümdar olan Uldız, Hun dış politikasının ana hatlarını belirlemiştir. Buna göre Doğu Roma İmparatorluğu baskı altında tutulurken Batı Roma İmparatorluğu’yla dostluk kurulacaktır
Soru 48
Mehmet Akif Ersoy onu; “Şarkın en sevgili sultanı”, Fransız tarihçisi Champdor (Şondöğ); “İslamın en saf kahramanı” olarak nitelendirdiği Mekke ve Medine’ye önem veren “Hadimü’lHaremeyn” unvanını kullanan ilk hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?
A
Ahmed b. Tolun
B
İhşid Muhammet
C
Yavuz Sultan Selim
D
Necmeddin Eyyûb
E
Selahaddin Eyyubi
48 numaralı soru için açıklama 
- Mekke ve Medine’ye önem veren Selahaddin Eyyubi, “Hadimü’l- Haremeyn” unvanını kullanan ilk hükümdar olmuştur. Mehmet Akif Ersoy onu; “Şarkın en sevgili sultanı”, Fransız tarihçisi Champdor (Şondöğ); “İslamın en saf kahramanı” olarak nitelemiştir.
Soru 49
Kanyon şeklindeki karstik vadilerin sular altında kalmasıyla dar ve derin koylar meydana gelmesiyle oluşan kıyı şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A
Limanlı kıyı
B
Kalanklı kıyı
C
Ria kıyı
D
Dalmaçya kıyı
E
Watt kıyı
49 numaralı soru için açıklama 
Kanyon şeklindeki karstik vadilerin sular altında kalmasıyla dar ve derin koylar meydana gelir. Bu şekilde oluşan kıyılara kalanklı kıyılar denir. Akdeniz Ülkeleri
Soru 50
Batı (Avrupa) Kültür Bölgesi, kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük kültür bölgesini oluşturmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi Batı kültür içinde yer almamaktadır?
A
Yeni Zelanda
B
Meksika
C
K. Amerika
D
Kanada
E
Avustralya
50 numaralı soru için açıklama 
Batı (Avrupa) Kültür Bölgesi, kapladığı alan bakımından dünyanın en büyük kültür bölgesini oluşturmaktadır. Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı içine alarak dünyanın diğer kültür bölgelerini etkilemiştir. Batı kültürünün en iyi temsilcisi Kanada ve ABD’yi içine alan AngloAmerika'dır. Çok sayıda dilin konuşulduğu Batı Kültür Bölgesi'nde en yaygın din ise Hristiyanlıktır. Meksika Latin kültür bölgesinde yer almaktadır.
Soru 51
İktidar birbiriyle rekabet halindeki çoğul seçkin grupları tarafından paylaşılır ve bu çoğulluk oligarşinin demokrasiyle uyumlu olmasını sağlar. Robert Dalh’ın ortaya koyduğu yukarıda bahsedilen düşünce sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Faşizm
B
Liberalizm
C
Yeşil Siyaset
D
Poliarşi
E
Otoriteryanizm
51 numaralı soru için açıklama 
- Poliarşi (kelime anlamı çokluk yönetimi), tek kişinin yönetimi olan monarşiden veya azınlık yönetimi olan oligarşi veya aristokrasiden farklı olarak "çok kişinin yönetmesi" anlamına gelmektedir. Modern siyaset bilimi terimlerinden olan Poliarşi, ilk kez 1953 yılında Robert A. Dahl tarafından genel oy hakkı olan modern temsili demokrasilerden bahsetmek için ortaya atılmıştır
Soru 52
Harflerin bulunmadığı yazı sistemlerinde kullanılan, bir sözcüğü veya bir fikri temsil eden grafik aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?
A
Piktogram
B
Hiyeroglif
C
İdeogram
D
Nekroloji
E
Runik yazı
52 numaralı soru için açıklama 
- İdeografi, yazıda kelimenin harfleri gösterilmeden doğrudan doğruya fikri ifade eden işaret olarak tanımlanmakta olup kısaca Çince, Japonca gibi bazı yaşayan dillerdeki veya Antik Mısır dili gibi bazı ölü dillerdeki, harflerin bulunmadığı yazı sistemlerinde kullanılan, bir sözcüğü veya bir fikri temsil eden grafiktir.
Soru 53
- Becerikli ilk insan anlamına gelen Güney ve Doğu Afrika’da yaşamış olan Homo Habilis'lerin kullanmış olduğu taş teknolojisi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Mousterian
B
Yonga
C
Mikrolit
D
Oldowan
E
Acheulean
53 numaralı soru için açıklama 
- Becerikli ilk insan anlamına gelen Güney ve Doğu Afrika’da yaşamış olan Homo Habilis'lerin kullanmış olduğu taş teknolojisi Oldowan'dır. Doğu Afrika Rift vadisinde ve Kuzey Afrika Cezayir’den birçok Oldowan buluntu yeri ortaya çıkarılmıştır. Oldowan teknolojisi kendi içerisinde üç aşamada incelenmektedir: Oldowan öncesi, Klasik Oldowan ve Gelişmiş Oldowan teknolojisi.
Soru 54
Yahudiler, Şam ticaret yolunu tehdit edip Müslüman ticaret kervanlarına zarar vermeye ve Mekkeli müşrikleri Müslümanlara karşı kışkırtmaya devam etmesi üzerine gerçekleşen daha sonra Şam ticaret yolunun güvenliğinin sağlandığı gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
A
Huneyn Seferi
B
Tebük Seferi
C
Mute Savaşı
D
Hayber’in Fethi
E
Ecnâdeyn Savaşı
54 numaralı soru için açıklama 
Hayber’in Fethi
Soru 55
Herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarına ne ad verilir?
A
Değişken Maliyet
B
Serbest Maliyet
C
Sabit Maliyet
D
Kamusal Maliyet
E
Fırsat Maliyeti
55 numaralı soru için açıklama 
Fırsat maliyeti, herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.
55 tamamladınız.
 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.