Kpss Benim Güzel Hocam Türkçe Deneme Sınavı – 5

Kpss Türkçe Deneme Sınavı - 5

Soru 1
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A
Nehrin denize döküldüğü yerde biriken alivyonlu toprak verimi artırıyor
B
Sonbaharın son günleri olmasına rağm en hava o gün çok güzelmiş.
C
Uzayın derinliklerinde şaşırtıcı derecede kompleks bir molekül bulundu
D
Akşama doğru yola çıkan ekip iki saatlik bir yolculuktan sonra mola yerine varır.
E
Her şeyi bir yere bırakıp herkesten uzakta, sessiz bir adada yaşamak istiyorum .
1 numaralı soru için açıklama 
“Nehrin denize döküldüğü yerde biriken alivyonlu toprak verimi artırıyor.” cümlesinde “alivyon” sözcüğünün yazımı yanlıştır. Sözcüğün doğru yazımı “alüvyon” olmalıdır.
Soru 2
Elektrikle ilgili çalışmalar, Aydınlanma Dönemi'ni izleyen Yeni Çağ'la başlamış ve kullandığımız elektrik 19. yy. da üretilebilir ve günlük yaşam da kullanılabilir durum a gelmiş olsa da elektrik ve onun ayrılmaz parçası olan manyetizma ile ilgili gözlem ve düşünceler, MÖ 600 yıllarına kadar uzatılabilir. Bu cümleden aşağıdakilerden hangisine kesin olarak ulaşılabilir?
A
19. yüzyıldan sonra elektrik, bütün evlerde kullanılır olmuştur
B
Elektriğin tem el kaynağı manyetizmadır
C
Elektrikle ilgili çalışmalar yeni değildir
D
Elektrik yeni bir çağın başlamasını sağlamıştır.
E
MÖ de insanlar elektrik hakkında bilgi sahibiydiler.
2 numaralı soru için açıklama 
Parçadaki “elektrik ve onun ayrılmaz parçası olan manyetizma ile ilgili gözlem ve düşünceler, MÖ 600 yıllarına kadar uzatılabilir” cümlesinden elektrikle ilgili çalışmaların temelinin MÖ 600 yıllarına kadar gittiği ifadesine ve dolayısıyla bu çalışmaların yeni olmadığına kesin olarak ulaşırız.
Soru 3
Mahalle evlerinin tekdüze bahçelerinde sıkıntıdan kıpkırmızı kesilmiş elmaların üzerine, okunmuş gül dikenleri saplardı anneannem . Bana gelince işin "okunma" kısm ından ziyade, "yazma" kısmıyla alâkadar olmaya başlamıştım o günlerde. Güzel günlüklerim vardı o zamanlar. Bu parçayla ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
İsim tamlam ası kullanılmıştır
B
Birden çok ek-fiil kullanılmıştır.
C
Bütün cümleler devriktir.
D
Sıfat fiil kullanılmıştır.
E
Son cümle sıralı cümledir.
3 numaralı soru için açıklama 
Bütün cümlelerde yüklemler sonda olmadığı için cümleler devriktir. “Mahalle evlerinin tekdüze bahçelerinde” sözünde isim tamlamasının arasında “tekdüze” sıfatı vardır; ”kesilmiş, okunmuş, gelince” sözcükleri yapım eki aldıkları için türemiştir; ”okunmuş gül dikenleri” sözünde sıfat fiil kullanılmıştır. Son cümle sıralı değil, basit cümledir.
Soru 4
Sana gitme dem eyeceğim Üşüyorsun ceketim i al Günün en güzel saatleri bunlar Yanım da kal Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi vardır?
A
Ünsüz düşmesi
B
Ünsüz sertleşmesi
C
Ünsüz yumuşaması
D
Ünlü düşmesi
E
Ünlü daralması
4 numaralı soru için açıklama 
Mısralarda "deme-y-ecek-im > demeyeceğim" şeklinde ünsüz yumuşaması örneklenmiştir.
Soru 5
Türkiye'de uyku ile ilgili son 10 yıl içerisinde yapılan araştırmalar uyku süresi ve şişmanlık arasındaki oranı net bir biçim de ortaya kondu. Bu cümleden aşağıdakilerden hangisine kesin olarak ulaşılabilir?
A
Son 10 yıldan önce şişmanlıkla ilgili araştırma yapılmamıştır
B
Çok uyuyan insanlar daha hızlı kilo almaktadır.
C
Şişman insanlar daha çok uyumaktadır
D
Türk insanı uyumayı sevmektedir
E
Şişmanlık ile uyku arasında ilişki vardır.
5 numaralı soru için açıklama 
Parçadaki “uyku süresi ve şişmanlık arasındaki oranı” ifadesinden uyku ile şişmanlık arasında bir ilişkinin olduğu ifadesine kesin olarak ulaşmaktayız.
Soru 6
Bu kitap, okurun öğrenmesi gereken ders notları değil, yazarın kendi tuttuğu ders notlarıdır. Dolayısıyla okur, karşısında kendisine ders veren biri olduğu algısına kapılmam alıdır. Bu yüzden ben de yazım ın başında şerh düşme gereksinim i duydum . Bu parçada geçen “şerh düşme” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A
Bir düşünceye karşı gelme
B
Düşünceleri kanıtlam a gereği duyma
C
Bir olumsuzluğu dile getirme
D
İtiraz etme, eleştirme
E
Bir konuya açıklama getirme
6 numaralı soru için açıklama 
“Bu yüzden ben de yazımın başında şerh düşme gereksinimi duydum” cümlesinde geçen “şerh düşme” sözü bir şeyi açıklama gereği duymak anlamıyla kullanılır. “Şerh” sözcüğünün anlamı da açıklamaktır.
Soru 7
İnsanoğlu çeşitli ihtiyaçlarına çözüm ararken etrafını saran muazzam dengeyi, mekanizmaları ve bunları incelemiş ----. A raçlarda bulunan kedi gözü reflektörleri, örüm cek ağından ilham alınarak geliştirilen kurşun geçirmez yelekler, kuşlardan esinlenerek yapılan uçaklar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Şim di bu örneklere bir yenisi daha-— : Balık hareketlerinden ilham alınarak üretilen dikey eksenli rüzgar türbinleri. Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi en uygundur?
A
taklit etmeye çalışmıştır - ekleniyor
B
araştırmaya başlamıştır - geliyor
C
kusursuz bulmuştur - bakılıyor
D
ayrıntılı incelemiştir - yapılıyor
E
aynen almıştır - kalacak
7 numaralı soru için açıklama 
Paragrafta boşluktan sonraki bölümde verilen örnekler taklitle ortaya çıkan ürünlerdir. Bu nedenle ilk bölüme taklit etmeye çalışmak sözü gelmelidir. İkinci boşluğa da “ekleniyor” sözü uygundur.
Soru 8
Yazmakla birlikte yapmanız gereken bir şey daha varsa o da okumak. O kumak, sizin yazmak için besin kaynağınız. Yaratıcı yazarlık atölyelerinden, kurslardan daha öncelikli olan bir şey varsa o da okumaktır. Bu, sizin yazarlık eğitiminizin ve dahası yazarlık sermayenizin temelidir. Yazarlıkta yalnızca doğuştan gelen yetenekle bir yere varamazsınız. Evet, yetenek gereklidir. Am a tek başına hiçbir şey ifade etmeyecektir. Bu yüzden sürekli okumalısınız. Üstelik, yalnızca yazacağınız türde, hatta yalnızca edebiyat kitapları da değil. O kuduğunuz her nitelikli kitap, yazarlığınıza yaptığınız bir yatırım dır. Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A
Yazmak okumakla pekiştirilirse daha etkili olur
B
Yaratıcılık her yazarın sahip olduğu bir yetenektir.
C
Yazma yeteneği başka özelliklerle desteklenmelidir.
D
Eğitim , okum ayla desteklenmediğinde fayda sağlam az
E
O kum ak, yazarlık yeteneğiyle birleştiğinde başarı getirir
8 numaralı soru için açıklama 
“Ama tek başına hiçbir şey ifade etmeyecektir.” cümlesinden A seçeneğine, ilk iki cümleden B ve D seçeneğine, "Okuduğunuz her nitelikli kitap yazarlığınıza yaptığınız bir yatırımdır." cümlesinden C seçeneğine ulaşırız. Yaratıcılığın her yazarda olduğuna yönelik bir ifadeye yer verilmemiştir.
Soru 9
Neolitik Çağ insanları, m ağaraları bırakarak kendilerine kerpiç, saz ve kamıştan kulübeler yapmışlar ve köyler meydana getirmişlerdir. Bu köyler bazen açıktı; bazılarının etrafı ise hendek ve korunaklı çitlerle çevriliydi, bazen de göllerin ortasında kazıklar üzerinde yapılan kulübelerden meydana geliyordu. Bu parçaya göre Neolitik Çağ insanlarının köylerinin etrafını hendek ya da çitlerle çevirmelerinin am acı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Sel baskınlarından korunmak
B
Çiftçilik yapabilmek
C
Ürünlerini koruyabilmek
D
Sınırlarını belirlemek
E
Güvenli bir ortam yaratmak
9 numaralı soru için açıklama 
Hendek ya da çit korunma amacıyla yapıldığı için güvenli bir ortam yaratmak amacıyla bu yola başvurulmuştur.
Soru 10
Kişiliğin oluşması, anne ile olan olağanüstü bir şeydir. Çocuk anneyle ne kadar etkileşim ve ne kadar engelsiz bir iletişim içerisinde ise çocuğun içerisindeki kişilik gelişimi o denli güçlü olacaktır. Karakterin oluşması ise daha çok babayla olan bir şeydir. Baba çocuğun içerisine anne tarafından sokulmuş olan bu ele avuca sığmaz enerjiyi aktif hale getirebilir, davranışa dökebilir ve kendisi bilinçli davranışlar sergileyebilirse çocuk da babadan gördüğü bu bilinçli davranışları kendi karakteri haline dönüştürecektir. D olayısıyla ikisi, ne birbirinden ayrılabilir ne de biri olmadığı zaman diğeri olabilir. Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
Koşula yer verilmiştir
B
Bilgilendirme am açlı bir metindir.
C
Yorum içeren sözlere yer verilmiştir.
D
Örnekler verilmiştir.
E
Karşılaştırma aya yer verilmiştir.
10 numaralı soru için açıklama 
Parçada "olağanüstü, ele avuca sığmaz" ifadeleri yorum içermektedir. Parçanın bütününde bilgi verilmiştir. Anne ve babanın çocuk üzerindeki etkisi karşılaştırılmış ve "bilinçli davranışlar sergileyebilirse" ifadesinde koşul belirtilmiştir. Parçada herhangi bir örnek verilmemiştir.
10 tamamladınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.