UNESCO
UNESCO kelimesi, İngilizce United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuştur. Dilimizde “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu” biçiminde karşılanmıştır.
UNESCO Birleşmiş Milletler’in bir özel kurumu olarak, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 1946 yılında kurulmuştur. Bu Kurumun Yasası 1945 yılı Kasım ayında Londra’da 44 ülkenin temsilcilerinin katıldıkları bir toplantıda kabul edilmişti. Türkiye, bu Yasayı imzalayan ilk yirmi devlet arasında onuncudur. UNESCO Sözleşmesi, ülkemizde 20 Mayıs 1946 tarihli ve 4895 sayılı kanunla onanmıştır. Bu onamanın ardından UNESCO kuruluş yasasının 7. maddesi gereğince UNESCO Genel Direktörlüğünün ülkemizdeki tek ve yasal temsilcisi niteliğinde olan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 25.08.1949 tarihinde faaliyete geçmiştir.
Eğitim,Bilim ve Kültür alanında iş birliği gerçekleştirmeye çalışır , 1946 Yılında kurulmuştur.
1946 yılında İkinci Dünya Savaşı´ndan sonra kurulan UNESCO’nun temel işlevi, ortak paylaşımı bulunan değerlere dayalı olarak kültürler, medeniyetler ve insanlar arasında diyalog ortamının oluşturulması için çalışmaktır. Kendi organları, bütçesi ve diğer statüleri bakımından tamamen bağımsız olan teşkilat, Birleşmiş Milletler´in bir özel kurumu olması nedeniyle çalışmaları hakkında BM’ye rapor verir. Bütün BM üyeleri devletler aynı zamanda UNESCO’nun da üyesi olabilirler. UNESCO, faaliyetlerini 5 program alanı üzerinden gerçekleştirir: Eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür ve iletişim.
Genel Merkezi : Paris / Fransa
UNESCO’ nun Filistin’i üye olarak kabul etmesinden sonra Amerika Birleşik Devletleri kuruma yaptığı maddi desteği çekti.
Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde Yer Alan Eserleri ;
- İstanbul’un tarih alanları
- Safranbolu Şehri(Karabük)
- Hattuşaş(Boğazköy), Hiti Başkenti(Çorum)
- Nemrut Dağı(Adıyaman-Kahta)
- Xanthos-Letoon(Antalya-Muğla)
- Divriği Ulu Camii ve Daüşşifası(Sivas)
- Truva Antik Kenti(Çanakkale)
- Pamukkale-Hierapolis(Denizli)
- Görme Milli Parkı ve Kapadokya(Nevşehir)
- Selimiye Camii ve Külliyesi(Edirne)
İlk yorum yapan olun