Türkiyede Madenler ve Enerji Kaynakları

Türkiyede Madenler ve Enerji Kaynakları

Madenler 
Demir: Doğu Anadoluda –> Sivas(Divriği) – Malatya(Hekimhan/Hasançelebi) Buralardan Çıkarılan Demir Karabük/Ereğli Demirçelik Fabrikasına
Ve İskenderuna Gönderilirilir Demir Çelik Fabrikalarında İşlenir! – Karabükteki Fabrikada Yerli Taş Kömürü İskenderundakinde İthal Kömür Var!
Üretim İhtiyacı Karşılamaz İthal Edilir! – Sivas(Divriği) – Malatya(Hekimhan/Hasançelebi) – Kasyeri – Hatay – Sakarya(Çamdağı) – Balıkesir(Eymir)
Bakır: Elektronik Sanayisinde Kullanılır – Diyarbakır(Ergani) – Elazığ(Maden) – Artvin(Murgul) – Kastamonu(Küre) – Rize(Çayeli) – De Çıkarılır!
Bakır Rezervi En Çok Karadeniz Bölgesinde Vardır – Samsunda – Murgulda Ve Madende Bakır İşletme Tesisleri Vardır!
Krom: Volkanik Alanlarda Yaygındır – Dışarıya En Çok Krom İhraç Ederiz! – Paslanmayan Bir Madendir! – Türkiye Dünyada 4. Sırada Yer Alır!
Elazığ(Guleman ) – Muğla – Adana – Mersin – Sivas – Bursa – Kütahya – Bu Maden Antalya Ve Elazığdaki Ferro Krom Fabrikalarında İşlenir!
Bor: Dünyada 1. Yiz En Fazla Rezerv Marmara Bölgesi – Balıkesir(Susurluk-Bigadiç) – Kütahya(Emet) – Bursa(M.Kemalpaşa) – Eskişehir(Seyitgazi)
Çıkarılan Bor Madenleri Balıkesir(Bandırma-Bigadiç) – Eskişehir(Kırka) Ve Kütahya(Emet) Gibi Yerlerde İşlenmektedir!
Barit: Petrol Ve Gaz Sondajlarında Kullanılır – Antalya(Alanya/Gazipaşa) – Maraş(Elbistan) – Muş – Eskişehir Gibi Yerlerden Çıkartılır!
İzmir – İzmit – Eskişehir – Antalya – Elazığ’daki Barit Ve Unu Fabrikalarında İşlenir! – Barit Önemli Bir İhraç Madenimizdir!
Boksit(Alüminyum): Rezerv Olarak Akdeniz 1. Sırada Yer Alır! – Sıvı Alimünyum İthal Edilir – Ham Olarak İse İhraç Edilmektedir!
Konya(Seydişehir) – Antalya(Akseki) – Muğla(Milas) – G.Antep(İslahiye) – Adana(Saimbeyli) – Boksit İşlemetmesi Olarak Tek Tesis Seydişehir’dedir!
Tuz: Başlıca Tuzlalar -> Tuz Gölü – İzmir Çamaltı Ve Balıkesir Ayvalık Tuzlası | Başlıca Kaynak Tuzları -> Çorum – Sivas – Erzurum – Erzincan – Muş
Başlıca Kaya Tuzu Yatakları -> Çankırı – Kırşehir – Nevşehir – Yozgat – Kars – Erzurum – Ağrı – Iğdır | Tuz İhraç Madenlerimizdendir!
Kükürt: Çıkarım Alanı Dar’dır! – Kimya Endüstrisinde Kullanılır! – Isparta(Keçiborlu) En Önemli Kükürt Yatağımızdır! – Kükürt İthal Edilir!
Zımpara Taşı: Muğla(Yatağan) – İzmir – Aydın – Denizli – Tamamı Ege Bölgesinden Çıkarılır!
Kurşun/Çinko: Yahyalı(Kayseri) – Elazığ(Keban) – Adana(Kozan) – Rize(Çayeli) – Giresun(Tirebolu) Bu Madenler Elazığda Ve Kayseride İşlenir!
Fosfat: Mardin(Mazıdağı) – Bitlis – Bingöl – Adıyaman’dan Çıkarılır Mardin Mazıdağındaki Tesiste İşlenir! – İthal Ettiğimiz Bir Üründür!
Manyezit: Eskişehir – Kütahya – Balıkesir – Bursa Gibi İllerdeki Rezervlerden Çıkarılır! – Türkiye Rezerv Olarak Dünyada 10. Sırada Yer Alır!
Volfram (Tungsten): Ülkemizde Çıkarım Alanı Dar Olan Bir Madendir! – Bursa(Uludağ) – Kırıkkale(Keskin) – Elazığ(Keban) Gibi Yerlerden Çıkarılır!
Perlit: İzmir – Balıkesir – Manisa – Nevşehir – Kars – Van Gibi Yerlerden Çıkar – Türkiye Dünyada Rezerv Olarak 3. Sırada Yer Alır!
Trona: Tabii Soda Olarak Bilinir! – En Çok Ankaradan Çıkartılır! – Trona Rezervinde Türkiye Dünyada 2. Sırada Yer Alır!
Manganez: Artvin(Borçka) – Adana(Ceyhan) – Kastamonu – Balıkesir – Denizli – Burdur – Sivas İthal Edilir! | Artvin Borçkada Tesislerde İşlenir!
Civa: Konya(Sarayönü) – İzmir(Ödemiş Ve Karaburun) – Niğde – Balıkesir – Uşak | Sıvı Halde Bulunan Tek Maden Civadır!
Asbest (Amyant): Isıya Dayanıklı Araç Gereç Yapımında Kullanılır – Kanserojendir! – Bursa – İzmir – Muğla – İskenderun – Sivas İllerinden Çıkarılır!
Feldispat: Dünyada 1. Türkiyedir – İhraç Ürünümüzdür! | İstanbul(Şile Ve Kemerburgaz) – Bilecik(Söğüt) – Manisa(Demirci) – Muğla(Milas)
Lüle Ve Oltu Taşı: Lüle Taşı Eskişehir – Oltu Taşı İse Erzurum Ve Çevresinden Çıkartılır!
Mermer: Balıkesir(Marmara Adası) – Bursa – Muğla – Denizli – Bilecik – Uşak -Afyon – Niğde | Marmara 1. Sıradadır | Mermer İhraç Madenimizdir!
Enerji Kaynakları 
Elektrik Üretimimizin %75’i Termik Santrallerden (En Çok Marmara Bölgesi/Doğalgaz) – 2. Hidroelektrik Santrallerden Elde Edilmektedir!
Güneş – Rüzgar – Su – Jeotermal – Bioenerji Yenilenebilir | Petrol – Doğalgaz – Taşkömürü – Linyit – Madenler İse Yenilenemeyen Kaynaklardır!
Taşkömürü: Türkiyede Sadece Batı Karadenizde Rezervi Vardır! – Demir/Çelik Endüstrisinde Enerji Kaynağı Olarak Kullanılır! – İthal Ürünüdür!
Zonguldak(Çatalağzı) Ve Adana Yumurtalıktaki Sugözü Termik Santrali Taş Kömürü Enerjisi İle Çalışmaktadır!
Linyit: Linyitle Çalışan Santrallerde Hammaddeye Yakınlık Önemlidir! | Başlıca Linyit Yataklarımız: Bursa(Orhaneli/Keles) – Ankara(Beypazarı)
K.Maraş(Afşin/Elbistan) – Muğla(Yatağan/Milas) – Sivas(Kangal) – Kütahya(Tunçbilek/Seyitömer/Tavşanlı) – Manisa(Soma) – Çanakkale(Çan)
Afşin Elbistan En Fazla Enerji Elde Edilen Santraldir Fakat Bölge Olarak 1. Sırada Ege Yer Alır Çünkü Termik Santral Sayısı Egede Daha Fazladır!
Linyitle Çalışan Termik Santraller
Ege Bölgesinde İç Anadoluda Marmarada Diğer
Manisa – Soma Muğla – Gökova Ankara – Çayırhan Bursa – Orhaneli Adana – Sugözü
Kütahya – Seyitömer/Tunçbilek Muğla – Yeniköy Sivas – Kangal Çanakkale – Çan Maraş – Elbistan
Muğla – Kemerköy Muğla – Yatağan
Petrol: Kerkük/Yumurtalık Boru Hattı İle Irak Petrollerini – Bakü/Tiflis/Ceyhan Boru Hattı İle Azerbaycan Petrollerini Ülkemize Alırız!
Batman – Dörtyol Ve Kırıkkale – Yumurtalık Petrol Baru Hatları İse Türkiye İç Piyasasına Hizmet Etmektedir!
Batman(Raman/Garzan) – Adıyaman(Kahta) – Siirt(Kurtalan) Ve Diyarbakır’dan Petrol Çıkartılır! – Tamamı Güneydoğu Anadolu!
Petrol Rafinerilerimiz (Petrokimya Sanayi): Batman(Hem Çıkarılıp Hem İşlenir) – İzmit(İpraş/Tüpraş) – İzmir(Aliağa) – Mersin(Ataş) – Kırıkkale
Asfaltit: Şırnaktan Çıkarılır! – Şırnak Silopide Asfaltitle Enerji Üreten Termik Santral Vardır!
Doğalgaz: Trakyada Kırklareli(Hamitabat) – Mardin(Çamurluda) – Tekirdağ(Hayrabolu) Doğalgaz Çıkartılır! – En Fazla Marmara Bölgesi!
Doğalgazla Çalışan Termik Santraller: Kırklareli(Hamitabat) – İstanbul(Ambarlı) – Bursa(Ovaakça) – Diğer Fosil Yakıtlara Göre Daha Temizdir!
Nabucco Projesi: Ortadoğu – Kafkaslar Ve Hazar Doğalgazını 2 Ayrı Hat Olarak Türkiye Üzerinden Avrupaya Taşıma Projesidir!
Nabucco Projesini İmzalayan Ülkeler: Türkiye – Avusturya – Bulgaristan – Macaristan – Romanya
Trans Anadolu Boru Hattı Projesi (Tanap): Azerbaycan Doğalgazını Anadolu Üzerinden Avrupaya Ulaştırmak! (Rus Ve İran Gazına Alternatif)
Güney Akım Projesi: Rus Doğal Gazını Karadeniz Altından Geçirerek Batı Avrupaya Taşıması Plananlanan Projedir! – 2015 De Tamamlanacak!
Mavi Akım Projesi: Rusyadan Başlar – Karadenizin Altından Geçer – Samsun Limanına 60 Km Uzaklıktaki Durusu Terminaline Gelir!
Batı Doğalgaz Hattı: Rusyadan Başlayıp Bulgaristan Üzerinden Trakyaya Ulaşır – Yıllık 8 Milyar Metreküp Doğalgaz Taşır!
Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı: Azerbaycandan Başlar – Gürcistan Üzerinden Geçerek Erzuruma Ulaşır! – Yıllık 6 Milyar Metreküp Doğalgaz Taşır!
İran-Türkiye Hattı: İrandan Girip Bakü-Tiflis-Erzurum Hattıyla Birleşir! – Yıllık 10 Milyar Metreküp Doğalgaz Taşır!
Irak-Türkiye Hattı: Irak/Kerkük’ten Başlayıp Adana/Yumurtalık Terminaline Ulaşır! – En Yoğun Petrol Bu Hat Üzerinden Ulaşır!
Su Enerjisi: Yüksekten Akan Suların Enerji Potansiyelleri Fazladır! – Ülkemizde Sayı Olarak En Fazla Hidroelektrik Santral Vardır!
En Çok Enerji Elde Edilen Hidroelektrik Santraller Fırat Nehri Üzerindeki Atatürk – Karakaya – Keban Barajları! – En Yüksek Yusufeli Barajı’dır!
Rüzgar Enerjisi: En Fazla Marmara Ve Ege Bölgesinden Faylananılır (Marmarada Boğazlar – Egede Dağların Kıyıya Dik Uzanması Etkendir)
Balıkesir – İzmir – Çanakkale – Aydın – İstanbul – Edirne – Tekirdağ – Mersin’de Santraller Vardır! – 1. Marmara Bölgesidir!
Güneş Enerjisi: İlk Santral İstanbul Ya Da Mersin? – Konya – Denizli – En Fazla Akdeniz Ve Ege Bölgesi En Az Nemlilikten Dolayı Karadeniz!
Jeotermal Enerji: Kırıklı Alanlardan Su Buharının Yeryüzüne Çıkartılarak Elektrik Enerjisi Üretilir! – İlk Jeotermal Santralimiz Denizli/Sarayköy
Bu Enerjide En Zengin Bölgemiz Ege’dir – Denizli Sarayköydeki Santralin Adı Buharkenttir – Bu Enerjiden Seraların Ve Evlerin Isıtılması Da Yapılır!
Diğer Jeotermal Enerji Üreten Santrallerimiz Şunlardır –> Aydın(Salavatlı Ve Germencik) – Denizli(Kızıldere) – Çanakkale(Tuzla) Santralleri!
Nükleer Enerji: Uranyum Ve Toryum Gibi Nükleer Elementlerin Santrallerde Kullanılması İle Enerji Elde Edilir!
Uranyum/Toryum Yatakları: Aydın(Koçarlı) – Çanakkele(Ayvacık) – Uşak(Eşme) – Manisa(Gördes) Uranyum | Eskişehir(Sivrihisar) Dan Toryum
Mersin(Akkuyu) Ve Sinop’a Nükleer Santral Yapma Çalışmaları Devam Etmektedir! – Buraların Seçilme Nedeni Soğutma İmkanı Ve Deprem Riski Az!

 

[wp_ad_camp_2]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.