Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Sultan Alparslan’ın mezarının bulunması ve türbe inşası projesi kapsamında Türkmenistan’da arkeolojik kazı çalışmaları başladı.
Türkmenistan’a resmi ziyareti sırasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un huzurlarında Aşgabat’ta Sultan Alparslan’ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi protokolü imzalanmıştı. Bu kapsamda 2013 yılı Haziran ayında TİKA tarafından belirlenen Türk bilim heyetince mahallinde gerçekleştirilen incelemeler, Sultan Alparslan’ın mezarının potansiyel olarak Kadim-i Merv tarihi kent sınırları dâhilindeki 5 ayrı bölgede aranması fikrini ortaya koymuştu. Bilim heyetinde bulunan uzmanlarca 5 etap olarak planlanan ve yaklaşık 4 yıllık süreyi kapsayan projenin ilk etabında jeofizik incelemeler ve topografik haritalandırma çalışmalarının yapılması öngörülmüştü. Sultan Alparslan’ın mezarının tespiti amacıyla 2013 yılında arazi incelemeleri ve harita çalışmaları tamamlandı. Akabinde Türk ve Türkmen bilim heyetinde yer alan uzman ve akademisyenler ile Türkiye’de konuyla ilgili çalışmalar yapan bilim adamları, “Sultan Alparslan ve Merv: Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar” konulu uluslararası çalıştayda bir araya gelerek kazı yapılacak alanlar konusunda görüşlerini paylaştılar. Çalıştay sonrası TİKA tarafından genişletilen kazı heyeti tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde ilk kazı yapılacak yer olarak Sultan Sencer Türbesi’nin etrafı belirlendi. Kazının Eylül döneminde başlatılmasının uygun olacağı hususu paylaşılarak, Türkmen heyetiyle mutabakata varıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov‘la imzaladığı anlaşma çerçevesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı’nca geçtiğimiz Ağustos ayında başlatılan çalışmaların ilk etabı tamamlandı.
Malazgirt Zaferi’nden sonra 1072 yılındaki Buhara seferinde bir esir tarafından şehit edilen Alparslan’ın, vasiyeti üzerine babası Çağrı Bey’in mezarının yanına defnedildiği tahmin ediliyor. 1221 yılındaki Moğol istilasında kaybolduğu ifade edilen mezarın yeri, yaklaşık 800 yıldır bilinmiyor.
Arama çalışmalarında son teknolojik cihazlar kullanılıyor. Şu anda kalıntılardan oluşan bölgenin fotoğraflarını çıkarma çalışmaları insansız hava aracıyla sürdürülürken, elde edilen bilgiler, haritalandırma çalışması için bilgisayarlara aktarılıyor. Yeraltını 12,5 metreye kadar görüntüleyebilen hassas radarlarla yerin altı taranıyor.
Çalışmalar, tespit edilen 5 ayrı noktada yoğunlaşırken, Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinden ve projenin Bilim Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ziya Kenan Bilici, bölgede bulunan Gavur Kale’nin merkezindeki Mescid-i Cuma’nın bunlardan birisi olduğunu kaydetti.
Burada Alparslan Kubbesi’nin arayışı içinde olduklarını belirten Bilici, bir diğer arama noktasının ise 11 ve 12. yüzyılda kentin merkezi olan Erk Kalesi olduğunu açıkladı.
27.10.2014
[AdsWithin]
İlk yorum yapan olun