Piaget’in Bilişsel Gelişim Dönemleri
Kpss eğitim bilimleri gelişim psikolojisi Piaget’in bilişsel gelişim dönemleri içinde bu bölümde duyusal motor dönemini işleyeceğiz. Bu dönemin özellikleri ile beraber bu döneme ait kpss sorularında çıkan kavramları da irdeleyeceğiz.
1) Duyusal Motor Dönemi (0-2 Yaş)
2) İşlem Öncesi Dönem (2-6 Yaş)
3) Somut İşlemler Dönemi (6-11 Yaş)
4) Soyut İşlemler Dönemi (11-16 Yaş)
Duyusal Motor Dönemi (0-2 Yaş)
Kpss gelişim psikolojisi Piaget’in bilişsel gelişim dönemleri içinde yer alan duyusal motor dönemi özelliklerini liste halinde sıralayalım.
- Çocuğun dış dünyayı keşfetmeye başladığı dönemdir. Bu keşif taklit ya da deneme yanılma yoluyla gerçekleşir.
- Çocuklar duyu organlarının algıladığından başka hiçbir şeyi kabul etmezler.
- 6. ve 8. aylar arsında ikincil tepkilerin koordinasyonu vardır. Yani refleksif davranışlardan amaçlı davranışa geçiş vardır.
- 0-8 ay arasında ses bulaşması söz konusudur. Bu aşamada verilen süre önemlidir. Bebek kendini dış dünyadan ayıramıyor.
- 8 ile 18 ay arasında nesne sürekliliğinin kazanılması gerçekleşir. Kişi sürekliliğinin kazanılması nesne sürekliliğine bağlıdır.
- 11. aydan itibaren bebekler nesne kimliğini kazanırlar.
- Döngüsel Tepkiler (Devresel Tepkiler): Belli davranışların sürekli tekrarlanmasıdır. Bir bakıma özümleme çabasıdır. 3 türlü döngüsellik bulunmaktadır.
Birinci Döngüsel Tepkiler (0-6 Ay): Tamamen bedene dönük tekrar hareketleri vardır. Ses bulaşması, sürekli parmağını emmesi, bulduğu bir şeyi ağzına götürmesi vb.
İkinci Döngüsel Tepkiler (6-12 Ay): Dışa dönük tekrarlar mevcuttur. Elindeki kaşığı devamlı masaya vurma, çıkan sesten hoşlanıp davranışını tekrar etme vb.
Üçüncü Döngüsel Tepkiler (12 Ay ve Üzeri): Hoşuna giden bir lafı ya da bir şarkıyı sürekli tekrar etmesi gibi döngüsel tepkilerden oluşur.
- Pasif Beklenti: Kaybolan bir nesnenin ardından hiçbir şey yapmadan sadece bakmasıdır. Nesne sürekliliği ile birlikte 8. aydan itibaren başlar.
- Sihirli Nedensellik: Davranışlar arasında neden sonuç ilişkisi kuramadığı için, burada sebebi sihirsel olarak oluştururlar.
- İlk deneme yanılma öğrenmeleri başlar.
- Doğadan Ayrışma: Bebeğin kendisinin dışında, kendisinden bağımsız bir dünyanın olduğunu fark etmesidir. 7.5-8. aydan itibaren başlar.
- Zihinde Canlandırma: Herhangi bir davranışta bulunmadan önce davranışın zihinde canlandırılmasıdır.
- Ertelenmiş Taklit: Bir başka zihinsel kombinasyon olan ertelenmiş taklit, zihinde canlandırmanın bir sonucudur. Bir davranışın belli bir süre sonra belki de aylar sonra tekrar edilmesi ya da taklit edilmesidir. Hayat boyu devam eder.
Kpss eğitim bilimleri gelişim psikolojisi dersine ait Piaget’in Bilişsel Gelişim Dönemleri içinde yer alan duyusal motor dönemi tamamlanmıştır. Bir sonraki kpss gelişim psikolojisi konusu Bilişsel Gelişim Dönemleri içinde ikinci sırada yer alan İşlem Öncesi Dönem olacaktır.
[wp_ad_camp_5]
İlk yorum yapan olun