ÖABT Nedir?

ÖABT yani açılımıyla Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, tüm öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu sınavlardan biridir. KPSS kapsamında Genel Kültür Genel Yetenek sınavı ve Eğitim Bilimleri Sınavı’nın haricinde bütün öğretmen adayları Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sınavını da geçmek durumundadır. 2016 yılında yapılan değişiklikle birlikte artık ÖSYM tarafından yapılacak ÖABT sınav alanlarına Okulöncesi Öğretmenliği de dahil edilmiştir.

ÖABT alanlarının arasında:

  1. Türkçe
  2. İlköğretim Matematik
  3. Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji
  4. Sosyal Bilgiler
  5. Türk Dili ve Edebiyatı
  6. Tarih
  7. Coğrafya
  8. Matematik (Lise)
  9. Fizik
  10. Kimya
  11. Biyoloji
  12. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  13. Yabancı Dil (İngilizce)
  14. Rehber Öğretmen
  15. Sınıf Öğretmenliği
  16. Okul Öncesi Öğretmenliği bulunmaktadır.

Adaylar sınav başvuru süresi içerisinde sınava girecekleri alanı ve kodunu ÖSYM’nin internet sitesine girmek durumundadır. ÖABT alanını değiştirmek isteyen adaylar başvuru süresi içerisinde tekrar ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden değişiklik yapabilmektedir. Ancak başvuru süresini geçiren adayların böyle bir değişiklik imkanı bulunmamaktadır.

ÖABT sınavına Eğitim Fakültesi mezunları katılabilmektedir. Bunun dışında formasyon alan bireyler de bu sınava başvuru yapabilmektedir.

ÖABT sınavının atama yapılacak temel puana etkisi nedir?

ÖABT ye giren adayların KPSS Genel Kültür Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri sınavlarına da girmeleri gerekmektedir. Yüzdesel olarak da bu alanların toplam puana katkısı şu şekildedir:

Genel Yetenek Testi %15,

Genel Kültür Testi %15,

Eğitim Bilimleri %20,

ÖABT %50.

ÖABT Sınavı toplam 50 sorudan oluşmakta ve adaylara 75 dakikalık süre verilmektedir.

KPSS, kamu personeli olarak atanacak tüm adayların katılması gereken sınavdır. Ancak ÖABT puan türü, Öğretmenlik dışında herhangi bir kadro için kullanılmayacağından, diğer adayların bu sınava girmeleri gerekli değildir. Hatta özel olarak bu sınav ayrıca tercih edilir. Diğer iş kollarını tercih eden adayların KPSSA ve KPSSB oturumlarında ilgili puan türlerinde başarı göstermeleri gerekecektir.

Neden ÖABT Puanı İsteniyor?

Öğretmenlik, diğer hemen her meslekten çok farklı özellikleri bulunan akademik bir klasmandır. Bu alanda yetkinliğin ölçülmesi özel bir sınavı gerektirir. Zira eğitim bilimleri ile ilgili bilgiler, diğer eğitim branşlarında yer almaz. Kamu personeli seçimi yapılırken ataması yapılacak öğretmen adaylarının bu branşta başarılarının tespit edilmesi için elbette farklı bir sınav oturumu tercih edilmektedir. Öğretmen adaylarının ÖABT puanı alarak, öğretmenlik mesleğindeki yetkinliklerini ispat etmeleri bu nedenle istenir. Eğitim Fakültelerinde öğretilen eğitim bilimleri ders konularının dışında soruların söz konusu olmadığı bu oturumda, her öğretmen bilgilerini güncel tutmak koşuluyla başarı gösterebilir.

[wp_ad_camp_2]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.