Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın İsmi ABD’nin Kuzey Karolina Eyaletindeki Bir Caddeye Verildi

Aziz Sancar

Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel ödülünü alan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçti. Sancar’ın hayatını sürdürdüğü ABD’nin Kuzey Karolina eyaletindeki Durham şehrinde, ResearchTriangle Park’ın (RTP) önemli bir bölümünü kapsayan bir caddeye adı verildi.

Sancar Caddesi, araştırma merkezlerinin bulunduğu bir bölgede yer almasıyla öne çıkıyor. Durham şehri, ABD’nin önde gelen araştırma merkezlerinden biri olan ResearchTriangle Park’ın bulunduğu bölgede yer alıyor. RTP, biyoteknoloji, bilgi teknolojisi, enerji, çevre ve tarım gibi alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten bir bölge olarak önemli bir konuma sahip.

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği cadde, hem Türk bilim camiası için gurur verici bir gelişme hem de bilim insanlarının çalışmalarına adanmış bir alanda bulunmasıyla anlamını daha da arttırıyor.

Aziz Sancar Kimdir

Prof. Dr. Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 tarihinde Mardin’in Savur ilçesinde doğan Türk-Amerikalı bir moleküler biyologdur. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü, DNA tamir mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle TomasLindahl ve Paul Modrich ile birlikte paylaşmıştır.

1969 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Sancar, 1977 yılında Texas Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır. Moleküler biyoloji ve genetik alanlarında yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında tanınmıştır.

Sancar, DNA’nın güneş ışınları, sigara dumanı ve diğer kanserojenik maddeler tarafından hasar görmesinin ardından, hücrelerin bu hasarı onarabilmesi için gerekli olan mekanizmaları keşfetmiştir. Bu çalışmalar, kanser tedavisi, genetik hastalıklar ve yaşlanma gibi konularda önemli bir ilerleme sağlamıştır.

Aziz Sancar, ayrıca Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişimine katkı sağlamak amacıyla Türk bilim insanlarını desteklemek için Sancar Fellowship adında bir program başlatmıştır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.