Kpss Türkçe Çözümlü Soru Bankası

12 Sorudan oluşan Kpss Türkçe Deneme Sınavı

Kpss Türkçe Çözümlü Test

Soru 1
Yeterlik birleşik eylemlerinin olumsuzu yapılırken cümleye kesinlik anlamı vermek için “bilmek" eylemi düşer. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir kullanım vardır?
A
Elektrik hatları gözden geçirilmezse yangın önlenemeyebilir.
B
Her akşam size uğramam mümkün olmayabilir.
C
Bu sabah hava rüzgârlı, yüzmeye gidemem.
D
Körfez sadece iş birliği yapılarak temizlenemeyebilir
E
Sıcaklardan dolayı ürünler tarladan toplanmayabilir.
1 numaralı soru için açıklama 
A seçeneğinde “gidemem” eyleminin olumlusu “gidebilirim” biçimindedir
Soru 2
Geceleyin bir ses böler uykumuİçim ürpermeyle dolar: NerdesinArıyorum yıllar var ki ben onuÂşıkıyım beni çağıran bu sesinBu dizelerde aşağıdakilerin hangisi yoktur?
A
İşaret zamir
B
Tamlayanı düşmüş isim tamlaması
C
Tamlayanı ile tamlananı yer değiştirmiş isim tamlaması
D
Çekimli fiil
E
Belgisiz sıfat
2 numaralı soru için açıklama 
Öncüldeki dizelerde geçen “uykumu, içim” tamlayanı (benim) düşmüş isim tamlaması, “b ir' belgisiz sıfat, “böler, dolar, arıyorum” çekimli fiil, “aşıkıyım ... sesin (sesin âşıkı)" tamlayanı ile tamlananı yer değiştirmiş isim tamlamasıdır. Ancak dizelerde işaret zamiri yoktur.
Soru 3
Yeryüzünde gerçek mutluluk; insanın mesleğini özgürce yapabileceği, düşüncelerini özgürce sanatına yansıtabileceği bir konumda yaşamaktır. Bu cümleyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
Yükleminin sözcük türüne göre fiil cümlesidir
B
Cümle anlamına göre olumlu bir cümledir
C
Cümlede birden çok yan cümle vardır
D
Yükleminin yerine göre kurallı cümledir
E
Yapı bakımından girişik birleşik cümledir
3 numaralı soru için açıklama 
Cümlenin yüklemi “yaşamaktır” isim fiilidir. İsim fiiller sözcük türü olarak isimdir. Bu nedenle cümle fiil cümlesi değil, isim cümlesidir. Yükleminde fiilimsi bulunan cümleler isim cümlesi olarak değerlendirilir.
Soru 4
Güzdür, erkenden kızarır dağların ardı,Gümüş yüzüklü, ak sakallı ihtiyarlar,Susarlar büyük yalnızlıklarında ürkek,Bir kahve peykesinde batan güne karşı.Bu dizelerde görülen ses olayları aşağıdaki lerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A
Ünlü düşmesi - Ünsüz yumuşaması
B
Ünsüz düşmesi - Ünlü daralması
C
Ünsüz yumuşaması - Ünsüz benzeşmesi
D
Ünsüz türemesi - Ünlü düşmesi
E
Ünlü değişimi - Ünsüz benzeşmesi
4 numaralı soru için açıklama 
Öncülde verilen dizelerdeki sözcükleri kök ve ekleri bakımından incelediğimizde “ardı” sözcüğünün kökünün “art” adı olduğunu ve bu kökün üzerine ünlü bir harften oluşan ekin/3. tekil şahıs iyelik ekinin (-ı, -i, -u, -ü) geldiğini görüyoruz. Bu durumda sert ünsüzle (t) biten “art” sözcüğünde bu sert ünsüzün yumuşak ünsüze (d) dönüştüğünü görüyoruz. Yine dizelerde geçen “yalnızlıklarında” sözcüğünün kökünün “yalın” adı olduğunu ve bu sözcüğün ünlü ile başlayan bir ek/isimden isim yapım eki (-ız) ile türetilirken son hecesindeki V ünlüsünün düştüğünü görüyoruz. Bu durumda dizelerde ses olaylarından “ünlü düşmesi” ve “ünsüz yumuşaması” görülmektedir.
Soru 5
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması zaman zarfı olarak kullanılmıştır?
A
Buranın taban döşemeleri, Mısır’dan getirilen hasırlarla kaplanmıştır
B
Bu yıl yüksek lisans çalışmalarıma ara vermek zorunda kalmıştım.
C
Söz konusu AvrupalI seyyahların notları, araştırmacılar için önemlidir.
D
Bu İşlemin diğer avantajı tuzun işlem sırasında sıvı hâle dönüşebilmesi.
E
Dertlerimizi, içtiğimiz suyu, yediğimiz ekmeği, tüm yaşamımızı onlarla paylaştık.
5 numaralı soru için açıklama 
“Bu yıl” işaret sıfatı ile kurulmuş bir sıfat tamlamasıdır. Bu söz aynı zamanda zaman zarfıdır.
Soru 6
Türk tarihinde hükümdarlar, sanatın hamisi olmakla kalmayıp kendileri de eserler vererek sanata, edebiyata hizmet etmişlerdir. Bunlardan birisi de I. Süleyman’dır. Batılılar için korkutucu bir tarihi figür olan Muhteşem Süleyman, çıkardığı kanunlar ve adaletli yönetimiyle Türk tarihinde “Kanuni” unvanını almıştır. Hem Osmanlı Devleti’nin hem de Türk dünyasının en parlak asrı olarak nitelendirilebilecek XVI. yüzyılın bu büyük hükümdarı, “Muhibbi” mahlasıyla şiirler yazmıştır Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Belirtili isim tamlaması
B
Birleşik fiil
C
Belgisiz sıfat
D
İşaret zamiri
E
Zaman zarfı
6 numaralı soru için açıklama 
Öncülde verilen parçada geçen “hizmet etmişlerdir” sözcüğü “hizmet” adı ile “et-” yardımcı fiili ile kurulduğundan A seçeneğini; “sanatın hamisi” söz öbeği bir belirtili isim tamlaması olduğundan C seçeneğini; “Bunlardan” sözcüğü işaret yoluyla varlık adının yerini tuttuğundan D seçeneğini; “...bir tarihî figür...” söz öbeğinde görevli “bir” sözcüğü ismi belgisizlik yoluyla belirttiğinden E seçeneğini doğrulamaktadır. Ancak parçada fiilin gerçekleşme zamanını bildiren ve “ne zaman” sorusuna yanıt veren herhangi bir sözcük ya da söz öbeği kullanılmamıştır. Bu durumda parçada zaman zarfı yoktur.
Soru 7
Umrumda bile değil hiçbir şey Yollar ırak, sevdalım yakın Huzurum kendi gölgemle eş Sevdalım yakın, yollar ırak Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A
Sıfat
B
İsim
C
Bağlaç
D
Edat
E
Zamir
7 numaralı soru için açıklama 
Verilen dizelerde geçen “kendi” zamir, “huzurum” isim, “hiçbir” sıfat ve “bile" bağlaçtır. Ancak dizelerde edat yoktur.
Soru 8
Uyuşamayız, yollarımız ayrıSen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisiSenin yiyeceğin, kalaylı kaptaBenimki aslan ağzındaSen aşk rüyası görürsün, ben kemik.Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A
Sıfat tamlaması kullanılmıştır
B
Türemiş isme yer verilmiştir.
C
Belirtisiz isim tamlamaları vardır.
D
Birleşik çekimli fiil vardır
E
Belirtili isim tamlaması vardır.
8 numaralı soru için açıklama 
Öncüldeki dizelerde geçen “kalaylı kap" sıfat tamlaması olduğu için A, “sokak kedisi, aslan ağzı, aşk rüyası” belirtisiz isim tamlamaları olduğu için B, “ciğercinin kedisi" belirtili isim tamlaması olduğu için D, “ciğerci, yiyeceğin" türemiş isim olduğu için E seçenekleri doğrudur. Ancak bu dizelerde birleşik çekimli fiil yoktur.
Soru 9
Modern Türkçe şiirin geçmişinde önemli ve rolü büyük olmuş() tarihe derin izler bırakarak geçmiş dergiler var() Birçok öncü şair( ) bu dergiler aracılığıyla çıkış yapabilmiş() okur oluşturabilmiş ve onlara ulaşabilmiştir( )Bu parçada parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
(;) (.) (.) (,) (...)
B
(,) (.) (,) (,) (.)
C
(:) (.) (:) (,) (.)
D
(,) (.) (,) (...) (.)
E
(,) (.) (,) (;) (.)
9 numaralı soru için açıklama 
“Modern Türkçe şiirin geçmişinde önemli ve rolü büyük olmuş (,) tarihe derin izler bırakarak geçmiş dergiler" birden çok tamlayanı olan sıfat tamlamasıdır: “Modern Türkçe şiirin geçmişinde önemli ve rolü büyük olmuş” birinci tamlayan, “tarihe derin izler bırakarak geçmiş” ikinci tamlayandır; bunların arasına virgül getirilmelidir. Cümle “var” yüklemiyle bittiği için noktayla işaretlenir. Sıralı cümlelerin herhangi birinde, herhangi bir nedenle virgül kullanılırsa diğer cümle noktalı virgülle ayrılır. Buna göre: “Birçok öncü şair(,) bu dergiler aracılığıyla çıkış yapabilmişi;) okur oluşturabilmiş ve onlara ulaşabilmiştir(-)” cümlesi üç cümleden oluşmuştur. “Birçok öncü şair(,) bu dergiler aracılığıyla çıkış yapabilmiş” cümlesinde “birçok öncü şair” öznesini ayırmak için virgül kullanıldığı için diğer cümleye geçilirken noktalı virgül kullanılmalıdır
Soru 10
(I) Aşık olmak, insanın yaşadığını gösteren tek şey. (II) O kadar önemli ki... (III) Artık tek başınıza değilsiniz. (IV) Aşk, doğaya karşı bir şeydir. (V) Şair olarak ben hep doğaya karşı olmak istiyorum. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A
I. cümle kurallı, isim cümlesi ve yapıca birleşiktir
B
II. cümle yapıca eksiltili cümledir
C
IV. cümle basit yapılı, kurallı ve isim cümlesidir
D
V. cümle yapıca girişik birleşik cümledir
E
III. cümlenin öğeleri “Zarf tümleci - Dolaylı tümleç - Yüklem” biçimindedir
10 numaralı soru için açıklama 
I. cümlede yüklem sondadır, cümle kurallıdır. Bu cümlenin yükleminde “şey” zamir olduğundan cümle yüklemine göre isim cümlesidir. Cümlede yüklemin yanı sıra “olmak, yaşadığını, gösteren” fiilimsileri vardır, cümle yapıca birleşiktir. II. cümlede yüklem söylenmemiştir, cümle eksiltiii cümledir. IV. cümle tek yargılı cümledir, yapıca basittir. Yüklem sonda olduğu için kurallı, yüklem “doğaya karşı bir şeydir” söz grubundan oluştuğu için isim cümlesidir. V. cümle “istiyorum” temel cümlesinin yanında “olarak, olmak” fiilimsilerini içerdiği için girişik birleşik cümledir. III. cümlenin öğeleri, “Artık (Ne zaman? - Zarf tümleci)/ tek başınıza değilsiniz (Yüklem).” biçimindedir. Bu cümlede “değil” edatı tek başına bırakılamaz, “tek başınıza” sıfat tamlamasıyla edat öbeği oluşturur, bu öbek yüklem olarak alınır
Soru 11
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A
Türk romanlarının değerlendirilmesinde sağlam bir ölçüt yok
B
Yaşam suyu damlatıyor gökten inen her yağmur damlacığı.
C
Aramızda sorun çıkaracak insanları istemiyorduk artık
D
Bizi arasada onu aramayacağımızı bilmiyormuş gibiydi.
E
Adamcağız oğlunun bu durumuna içten içe üzülüyordu.
11 numaralı soru için açıklama 
“arasa da” sözü “arasada" şeklinde yanlış yazılmıştır
Soru 12
Suya gidiyordu öğle güneşinde Ardında bebesi yalınayak Geride Karabaş Tozlu yoldan Söğütlerin oradaki çeşmeye Yalağında bulutlar yıkanan çeşmeye Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangileri vardır?
A
Ünsüz benzeşmesi - kaynaştırma
B
Kaynaştırma - ünlü daralması
C
Ünsüz yumuşaması - kaynaştırma
D
Ünsüz düşmesi - ünlü düşmesi
E
Ünlü düşmesi - ünsüz yumuşaması
12 numaralı soru için açıklama 
Ünsüz yumuşaması - kaynaştırma
12 tamamladınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.