Kpss Tarih Özgün Deneme -Sınavı – 3

Kpss Tarih Özgün Deneme -Sınavı – 3

 

Kpss Tarih Özgün Deneme -Sınavı - 3

Tebrikler - Kpss Tarih Özgün Deneme -Sınavı - 3 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
I. İstanbul, Trakya, Trabzon, İzmir gibi yörelerde düzeni bozmak II. Yunanistan’dan gelen özel görevlileri Rum göçmeni gibi göstererek Doğu Karadeniz çevresine yerleştirmekIII. Rum azınlığın sayısını Türk bölgelerde çoğaltmak amaçlarıyla kurulan ve kod adı “Kordos” olan milli mücadele karşıtı kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
A
Rum Göçmenleri Merkez Komisyonu
B
Rum Ermeni Birliği Komitesi
C
Etniki Eterya Cemiyeti
D
Pontus Rum Cemiyeti
E
Mavri Mira Cemiyeti
Soru 2
Neşrî, Osmanlı hanedanının tarihçesinden oluşan Kitab-ı Cihannüma adlı tarih kitabının yazarı Osmanlı tarihçisidir. Neşrî’ye göre Osmanlı İmparatorluğunun ilk “İslam Hükümdarı” aşağıdakilerden hangisidir?
A
Osman Gazi
B
II. Abdülhamid
C
Yıldırım Bayezid
D
Yavuz Sultan Selim
E
I. Murat
2 numaralı soru için açıklama 
Osman Gazi
Soru 3
Osmanlı’nın ilk dönemlerinde esirlerin hem Türk örf ve âdetlerini hem de İslâmî kaideleri öğrenmeleri için Anadolu’da Türk aileleri yanına verilmeye başlanmasına ne denirdi?
A
İslamlaştırma
B
Devşirme
C
Türk’e verme
D
Pençik
E
Gulam
3 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı’nın ilk dönemlerinde esirler hem Türk örf ve âdetlerini hem de İslâmî kaideleri öğrenmeleri için Anadolu’da Türk aileleri yanına verilmeye başlanmıştı. Buna “Türk’e verme” denilirdi. Bunlar daha sonra Acemi Ocağı’na teslim edilir ve başlarına ak börk giyerek acemi oğlanı olurlardı. Sorunun kuvvetli çeldiricisi olan Pençik kanununa göre; savaş esirlerinin beşte biri devlet hesabına ve asker ihtiyacını karşılamak üzere alınıyordu. Pençik kanununa göre alınan esirler, Yeniçeri ocağına asker yetiştirmek için Gelibolu’da kurulmuş bulunan Acemi ocağına gönderilirdi. Fakat bu esirler, fırsat buldukça kaçıp memleketlerine gittikleri için bu sistem değiştirildi. Savaşlarda esir edilen küçük yaştaki Hristiyan çocukları, evvela Anadolu’daki Türk köylülerinin yanına verilerek (Türk’e verme) az bir ücretle hizmet ettirilmeye başlandı. (Kitab-ı Cihannüma, Neşri)
Soru 4
Atatürk’ün “Ordumuz sahip bulunduğu insani değerlerle birlikte milletin çelik parçasıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’nin ordusu; insanca ve bağımsız yaşamaktan başka gayesi olmayan, milletiyle aynı düşünce ve duyguyu paylaşan milletin öz evlatlarıdır.” Sözlerini dile getirdiği, Ordunun siyasetin dışına itildiği gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
A
Halifeliğin Kaldırılması
B
Dokuz Umde’nin yayınlanması
C
Erkânıharbiye Vekâletinin kaldırılması
D
Erkânıharbiyeiumumiye Reisliğinin kaldırılması
E
Saltanat’ın Kaldırılması
4 numaralı soru için açıklama 
Türkiye Büyük Meclisinde kabul edilen 429 sayılı kanun ile Erkânıharbiye Vekâleti kaldırıldı. Onun yerine, en yüksek askerî makam olarak Erkânıharbiyeiumumiye Reisliği (Genelkurmay Başkanlığı) kuruldu. Böylece ordu, siyasetin dışında tutuldu.
Soru 5
Modern Kazak Türkleri tarihinin en önemli simalarından biri olan ve “Türk birliğinin fedakâr savunucusu” olarak bilinen Kazak Türkü gazeteci yazar aşağıdakilerden hangisidir?
A
İsmail Gaspıralı
B
Ahmet Baytursun
C
Yusuf Akçura
D
Alikhan Bukeikhanov
E
Mustafa Çokay
5 numaralı soru için açıklama 
Modern Kazak Türkleri tarihinin en önemli simalarından biri olan ve “Türk birliğinin fedakâr savunucusu” olarak bilinen Kazak Türkü gazeteci yazar Mustafa Çokay’dır.
Soru 6
Aşağıdaki Padişah-Islahat eşleştirmelerinden hangisinde yanlışlık yapılmıştır?
A
Abdülmecit – Islahat Fermanı’nın yayınlanması
B
II. Abdülhamit – Kanunuesasi’nin yayımlanması
C
Abdülaziz – Tanzimat Fermanı’nın ilan edilmesi
D
II. Mahmut – Takvim-i Vekayı’nin çıkarılması
E
III. Selim – Nizamı Cedid ordusunun kurulması
6 numaralı soru için açıklama 
Tanzimat ve Islahat Fermanını yayınlayan Padişah Abdülmecit’tir.
Soru 7
Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz çatışmasının silahsız kurtarma gemisi olan ve Milli Mücadele döneminde harp malzemesi taşıyan gemilere kollama görevini de üstlenen “tek deniz çatışmasının kahramanı” aşağıdakilerden hangisidir?
A
Reşadiye
B
Midilli
C
Alemdar
D
Yavuz
E
Nusret
7 numaralı soru için açıklama 
Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz çatışmasının silahsız kurtarma gemisi olan ve Milli Mücadele döneminde harp malzemesi taşıyan gemilere kollama görevini de üstlenen “tek deniz çatışmasının kahramanı” Alemdar gemisidir.
Soru 8
1055 Bağdat Seferi ile Şiî Büveyhoğullarını yıkarak Abbasî halifeliğini baskıdan kurtaran ve bu yüzden Abbasî halifesi Kaim bin Emrillah tarafından kendisine “Doğu’nun ve Batı’nın Sultanı” unvanı verilen Türk hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?
A
Sultan Melikşah
B
Gazneli Mahmut
C
Selahaddin Eyyubi
D
Tuğrul Bey
E
Yıldırım Bayezid
8 numaralı soru için açıklama 
1055 Bağdat Seferi ile Şiî Büveyhoğullarını yıkarak Abbasî halifeliğini baskıdan kurtaran ve bu yüzden Abbasî halifesi Kaim bin Emrillah tarafından kendisine “Doğu’nun ve Batı’nın Sultanı” unvanı verilen Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey’dir.
Soru 9
1863 yılında Niş’te Tuna Valisi Midhat Paşa tarafından kurulmuş olup yetim ve öksüz veya aileleri kendilerine bakamayacak kadar fakir olan Müslüman ve gayrimüslim çocuklara temel eğitim vermek ve meslek kazandırmak amacını taşımak amacıyla kurulan kurum aşağıdakilerden hangisidir?
A
Darüleytam
B
Darülacize
C
Hıffızsıhha
D
Islahhane
E
Darülmüallimin
9 numaralı soru için açıklama 
1863 yılında Niş’te Tuna Valisi Midhat Paşa tarafından kurulmuş olup yetim ve öksüz veya aileleri kendilerine bakamayacak kadar fakir olan Müslüman ve gayri müslim çocuklara temel eğitim vermek ve meslek kazandırmak amacını taşımak amacıyla kurulan kurum Islahhane’dir. Bu kurum daha sonra sanat mektepleri haline dönüşmüştür. Darüleytam’lar 1914 yılında kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklar için kuruluyor (2015 KPSS Sorusu) Darülacize’ler ise Kimsesiz çocukları, yaşlı ve muhtaçları barındırmak amacıyla 1896’da İstanbul’da açılan bir hayır kurumudur.
Soru 10
Savaş yıllarında isyancı komitelerinin “Kurtulmak istiyorsan önce komşunu yok et.” talimatı üzerine özellikle Doğu Anadolu’da katliam girişimlerinde bulunan azınlık grubu aşağıdakilerden hangisidir?
A
Ermeniler
B
Araplar
C
Rumlar
D
Süryaniler
E
Gürcüler
10 numaralı soru için açıklama 
Ermeni komitelerinin “Kurtulmak istiyorsan önce komşunu yok et.” talimatı üzerine isyancı Ermeniler, eli silah tutan Türk erkeklerinin cephelerde bulunması ile savunmasız kalan Türk köylerine saldırarak katliam yaptılar. Van’ın Zeve köyünde olduğu gibi birçok köyün halkını çoluk çocuk demeden katlettiler. Kayseri’de, Maraş’ta, Muş’ta, Bitlis’te, Diyarbakır’da, Elazığ’da ve Van’da isyan ederek katliamda bulundular. Ayrıca Osmanlı kuvvetlerini arkadan vuran Ermeniler, Osmanlı birliklerinin harekâtını engellemiş, ikmal yollarını kesmiş, köprü ve yolları imha etmiş, Rusya’ya casusluk yapmış ve bulundukları şehirlerde isyan ederek Rus işgalini de kolaylaştırmışlardır.
Soru 11
Osmanlı İmparatorluğunda, Toplum düzeni ve barışının temeli olarak kabul edilen “Hakkaniyet Çemberi” nin asıl unsuru aşağıdakilerden hangisidir?
A
Devlet
B
Hâkimiyet
C
Mülk
D
Adalet
E
Servet
11 numaralı soru için açıklama 
Osmanlı toplum düzeninin temelini oluşturan ve “hakkaniyet çemberi” olarak adlandırılan anlayışa göre: “Dünya barışı adaletle sağlanabilir; dünya duvarı devlet olan bir bahçedir; devletin düzenleyicisi kanundur. Kanunun koruyucusu mülk (hükümranlık) tür; mülke, yani ülke ve halkı bütünleştirecek devlet kuracak iktidara sahip olmak için sağlam bir ordu gerekir; ordunun bakımı için servete ihtiyaç vardır; bu serveti sağlayabilmek için bolluk ve huzur içinde yaşayan bir halka (raiyyet) sahip olunmalıdır; halkın bolluk ve huzur içinde yaşaması adaletle yönetilmesine bağlıdır.”
Soru 12
XVIII. yüzyılda Pasarofça Antlaşmasıyla beraber Osmanlı İmparatorluğu “Lale Devri” denilen döneme adım atmıştır. Bu dönemde Avrupa’nın önemli devletlerine, bu devletleri daha yakından tanımak amacıyla geçici elçiler gönderilmiştir. Gönderilen bu elçilerin gittikleri merkezler göz önüne alınırsa, aşağıdaki şehirlerden hangisi bunlardan biri değildir?
A
Viyana
B
Atina
C
Paris
D
Varşova
E
Moskova
Soru 13
Anadolu Selçuklu Devletinde, Anadolu’da ilk imar ve şehirleşme faaliyetlerinin başladığı ve Batılı kaynaklarda Anadolu’ya ilk kez “Türkiye” adıyla bahsedilen dönem hangi Türkiye Selçuklu Sultanı dönemidir?
A
Alaeddin Keykubat
B
I. İzzeddin Keykavus
C
I. Mesut
D
II. Kılıçarslan
E
I. Kılıçarslan
13 numaralı soru için açıklama 
I. Mesut
Soru 14
Osmanlılar tarafından başlangıçta “gümüş sikke”, XV. yüzyıldan itibaren de genel anlamda “para” karşılığı olarak kullanılan ilk gümüş sikkesinin adı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Mecidiye
B
Tağşiş
C
Mangır
D
Kayme
E
Akçe
14 numaralı soru için açıklama 
Osmanlılar tarafından başlangıçta “gümüş sikke”, XV. yüzyıldan itibaren de genel anlamda “para” karşılığı olarak kullanılan ilk gümüş sikkesinin adı Akçe’dir. Kayme; Osmanlı maliyesinde kâğıt para için kullanılan tabir. Tağşiş; Paranın değerli maden içeriğinin azaltılmasıdır. Mangır; Osmanlılar’da bakır para. Mecidiye; Osmanlı Padişahı Abdülmecid’in tahta çıkışının altıncı yılı dolayısıyla 1260’ta (1844) onun adına basılan altın ve gümüş paraların genel adı.
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
14 tamamladınız.

[wp_ad_camp_3]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.