Kamu Personeli olmak Türkiye koşullarında pek çok kimsenin öncelikli kariyer planları arasında yer alıyor. Garantili bir işe sahip olma fikri elbette hemen herkesin tercihidir. Ancak tabii ki devlet memuru olmak için ciddi kriterler vardır ki, KPSS bunların başında gelir. 2020 KPSS programına dahil olup, öngörülen puan türlerinden başarı elde etmeksizin kamuda görev alabilmek maalesef mümkün değildir. Bunun için öncelikle sınav prosedürü hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir.
Genç ya da orta yaşlı fark etmeksizin iş hayatından beklentileri olan, daha rahat bir işte çalışmak isteyen her insanın hayali KPSS’den iyi bir puan alarak mümkünse kendi alanında değilse bile kamu hizmetlerinin herhangi bir alanında iş sahibi olarak, iş stresini en aza indirmektir. Özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde özel sektörün çalışma şartları henüz kamu ile rekabet edebilecek ölçüde olmadığından devlet memurluğu birçok kişi için hala en iyi seçenek olarak durmaktadır.
Gerek maaş ve diğer özlük haklarının daha iyi korunuyor olması gerek işten çıkarılma endişesinin olmaması gibi etmenler devlet memurluğunu daha cazip kılan faktörlerin başında gelmektedir. 2020 KPSS bu kapsamda devlet memurluğu planları yapanlar için aşmaları gereken ilk engel olarak durmakta ve sınava girmeyi planlayan adaylar şimdiden hazırlıklarına başlamaktadırlar.
2020 KPSS’ye Kimler Girebilir?
Bu sınavı yakından takip eden adayların iyi bildiği fakat sınava yeni hazırlanmaya başlayacak olan adayların kafasını karıştıran tek yıl, çift yıl farkını açıklamak faydalı olacaktır. KPSS birçok alt alandan oluşan bir sınavlar bütünüdür ve bu kapsamda yapılan sınavlar da o yılın son hanesinin tek rakam ya da çift rakam olmasına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin 2019 KPSS tek yıl olduğu için B grubu atamalarında kullanılan Lisans sınavı, Ortaöğretim ve Ön lisans sınavları yapılmamış bunun yerine A grubu atamalarında kullanılan Alan Bilgisi, Lisans (A grubu ve Öğretmenler için), Eğitim Bilimleri, ve KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavları gerçekleştirilmiştir. 2020 KPSS’de ise B grubu atamalarını kapsayacak olan Lisans, Ortaöğretim ve Ön lisans sınavlarının gerçekleştirilmesi beklenmektedir.
KPSS Sınav İçeriği
KPSS sınavında adayların alanlarına göre değişmekle birlikte herkesin çözmesi beklenen genel yetenek ve genel kültür testlerinden oluşan 120 soruya ek olarak, alanlara göre adayların çözüp çözmeyeceği değişiklik gösteren eğitim bilimlerinden 80 soru, işletme, muhasebe, istatistik, hukuk, kamu yönetimi, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri alanlarından 40’ar soru ve öğretmenlik alan bilgisi (Alan bilgisi testi ve Alan eğitimi testi) alanında 50 soru bulunmaktadır. 2020 KPSS’de ter dökecek adayların istedikleri sonuçları alabilmek için vakit kaybetmeden hazırlıklara başlamasında fayda bulunmaktadır.
KPSS hakkında anlık bilgiye ÖSYM sayfalarından erişilebilmektedir. 2020 KPSS sınav takvimi, başvurular ve diğer detaylarla ilgili olarak sitemizi ve kurumun sayfasını takip edebilirsiniz. Kariyerinizde önemli bir adım atmak için bu alandaki duyuruları hassasiyetle takip etmenizde fayda vardır.
İlk yorum yapan olun