Puanlama hesabı için aslında kolay bir yöntemi ÖSYM sınav kitapçığında yayınladı. Ön lisans oturumuna girdikten sonra puan hesaplama işlemi adaylar tarafından bolca ilgi gördüğünden, ÖSYM bu konuda oldukça titiz davranarak hemen herkesin kolaylıkla yapabileceği bir hesaplama yöntemini sundu. Kasım ayında sonuçların açıklanması beklendiğinden, Kasım’a kadar beklemeyi istemeyenlerin puanlarını şimdiden görebilmesini sağlayan bu yöntem sayesinde adaylar sınav sonucunda ne kadar puan ortaya koyabildiklerini hesaplayabiliyorlar.
Puanlama Hesabında Temel Hususlar Nelerdir?
Puanlama ile ilgili bilinmesi gereken en temel durum, her test grubunu kendi içinde değerlendirme yapma gerekliliğidir. Yani örnek olarak verilecek olursa, genel yetenek bölümündeki doğrular ve yanlışlar kendi içinde hesaplanacak, genel kültür bölümündeki doğrular ve yanlışlar kendi içinde hesaplanacaktır. Eğer ki genel yetenek sınavında 4 yanlış yapmışsanız, bu doğru cevaplarınızdan 1 tanesini götürecektir. Dolayısıyla yapmış olduğunuz doğru cevap sayısından bu 4 yanlışın getirdiği 1 doğru cevabı da çıkararak ham puan elde edilmelidir. Bulunan bu ham puanların ortalaması ile standart sapmaları hesaplama işlemine katılarak standart puanlar bulunacaktır.
Elde edilen bu standart puanların neticesinde bu puanlar ağırlıklandırılacak ve akabinde KPSS puanları ortaya çıkacaktır. Ağırlıklandırma işlemi hem genel yetenek sınavı için hem de genel kültür sınavı için 0,5 olacak şekilde yapılmalıdır. Bu elde edilen ağırlıklandırma işleminin ardından ağırlıklı standart puan (ASP) hesabına geçilecektir.
Eğer ki sınavda geçersiz yani iptal edilmesine karar verilen sorular bulunursa, bu sorular değerlendirme dışı bırakılacak ve iptal edilmemiş soruların puan değeri güncelleneceğinden puanlama bu şekilde yapılacaktır.
Ön lisans düzeyinde bir puanlama yapılabilmesi için ağırlıklı standart puanlar ile birlikte KPSSP93 puanları hesaplanmalıdır.

İlk yorum yapan olun