Kpss edebiyat öabt çözümlü deneme

Kpss edebiyat öabt çözümlü deneme

öabt edebiyat deneme , edebiyat alan denemeleri ,öabt edebiyat soru bankası ve öabt edebiyat çıkmış sorular online deneme sınavı

Kpss edebiyat öabt çözümlü deneme

Soru 1
Ural-Altay dil ailesi çalışmalarında Ural ve Altay kollarının ayrılmasını sağlayan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Philipp Strahlanberg
B
John Ramstedt
C
Rasmus Rask
D
Matias Castren
E
Talat Tekin
1 numaralı soru için açıklama 
Altay dil çalışmalarında Ural-Altay birliğininin ayrılmasını sağlayan isim Matias Castren’dir
Soru 2
Aşağıda verilen metinlerden hangisi klasik öncesi dönem Çağatay Türkçesi ürünlerindendir?
A
Gül ü Nevruz
B
Yusuf u Züleyha
C
Sedd-i İskenderi
D
Şecere-i Terakime
E
Hüsrev ü Şirin
2 numaralı soru için açıklama 
Klasik öncesi döneme ait eserin sorulduğu soruda Yusuf u Züleyha Hamidi’ye (klasik dönem), Sedd-i Iskenderi Ali Şir Nevayi’ye (klasik dönem), Şecere-i Terakime Ebu’l-Gazi Bahadır Han’a (klasik sonrası) aittir. Hüsrev ü Şirin Çağatay Türkçesi döneminde değil Harezm Türkçesi döneminde yazılmış bir eserdir. Gül ü Nevruz klasik öncesi şairlerden Lüıtfiye aittir.
Soru 3
Aşağıdakilerden hangisi Uygurlara ait taşa yazılı bitiglerden değildir?
A
Şine-Usu
B
Suci
C
Bugut
D
Somon-Tes
E
Hoytu-Tamir
3 numaralı soru için açıklama 
Soruda verilen yazıtlardan Bugut yazıtı Uygur döneminde değil I. Köktürk Kağanlığı döneminde dikilmiştir.
Soru 4
Gün başlarken daha kahvaltının başında kara kara düşünüyordum. Şu güne kadar bir kere olsun dolambaçsız iş yapan biriyle karşılaşmadım. Bu metinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmemektedir?
A
Kaynaşma
B
Büzülme
C
Göçüşme
D
Benzeşme
E
Ünsüz tekleşmesi
4 numaralı soru için açıklama 
Soruda verilen metinde kahvaltı kelimesinde kaynaşma (kahve+altı), biriyle kelimesinde büzülme (biri ile), dolambaç kelimesinde benzeşme (dolanbaç), kere kelimesinde de ünsüz tekleşmesi görülmektedir.
Soru 5
Aşağıda verilen metinlerden hangisinin Uygur harfli nüshası bulunmamaktadır?
A
Dîvânû Lügati’t-Türk
B
Altun Yaruk
C
Muhabbet-nâme
D
Kutadgu Bilig
E
Atabetü’l-Hakâyık
5 numaralı soru için açıklama 
Soruda verilen metinlerden Altun Yaruk Uygur harfli yazılmıştır. Atabetü’l-Hakâyık’ın Semerkant nüshası, Kutadgu Bilig’in Herat-Viyana nüshası ve Muhabbet-nâme'nin British Museum nüshası Uygur harflidir. Dîvânû Lügatit-Türk’ün ise bilinen tek nüshası vardır ve Arap harfleriyle Arapça yazılmıştır
Soru 6
Türk halk şiirinde mısra sonlarındakine ek olarak mısra ortalarında da kafiyelerin bulunduğu, bunun sonucunda her dörtlüğün kendi içinde iki dörtlük haline gelebildiği koşma biçimindeki şiirlerdir. Bu parçada sözü edilen nazım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Zincirleme koşma
B
Koşma-şarkı
C
Zincirbent koşma
D
Musammat koşma
E
Ayaklı koşma
6 numaralı soru için açıklama 
Musammat koşma: Mısra sonlarındakine ek olarak mısra ortalarında da kafiyeli olan koşmalara denir. Musammat koşmalarda her misraın birinci ve ikinci kısımları birbiriyle kafiyelidir. Bu yönüyle musammat koşmaların her dörtlüğü, kendi içinde iki dörtlük haline gelebilir.
Soru 7
Edebiyatta masal, efsane, bilmece, oyun gibi E halk edebiyatı ürünlerinin aslından az çok ay- R rılan değişik biçimine ne ad verilir?
A
Bağ metin
B
Varyant
C
Rivayet
D
İlişik metin
E
Nüsha
7 numaralı soru için açıklama 
Edebiyatta masal, efsane, bilmece, oyun gibi halk edebiyatı ürünlerinin aslından az çok ayrılan değişik biçimine varyant adı verilir. Bir edebi metnin tarihi ve kültürel süreç içerisinde farklı zamanlarda ve farklı coğrafyalarda anlatılmasıyla kazandığı yeni ya da değişmiş haline “varyant, eş metin, versiyon, benzer metin" gibi adlar verilmiştir.
Soru 8
Daha hiçbir şey yokken, Tanrı Kayra Han’la uçsuz bucaksız su vardı. Ay, güneş, toprak yoktu. Tanrı Kayra Han’ın canı sıkılıyordu. O, yalnızlık içinde iken su dalgalandı. Ak Ana Akine, Tanrı’ya "Yarat!” dedi, yine suya gömüldü. Bunun üzerine Kayra Han, kendine benzer bir varlık yaratarak “Kişi” adını verdi. Bu parça aşağıdakilerin hangisinden alınmış olabilir?
A
Türeyiş Destanı
B
Şu Destanı
C
Ergenekon Destanı
D
Yaratılış Destanı
E
Alp Er Tunga Destanı
8 numaralı soru için açıklama 
Yaradılış Destanı; evrenin yaratılışını, iyilik ve kötülüğün kaynaklarını, evrendeki düzeni konu edinir. Yaradılış Destanı, Türkler tarafından kabul edilmiş eski ve yeni dinlerin, özellikle de şamanizmin izlerini taşır. Sorudaki parçada insanın yaratılışından bahsedilmiştir. Bu bölüm sonrasında yeryüzünün yaratılışı yer almaktadır. Yaratılış Destanı’nda denizin dibinden “Ak Ana”nın çıkması ve dünyanın yaratılışı hakkında fikir vermesi destanın önemli motiflerinden biridir
Soru 9
Kûyında gönül dâmen-i dildâre sarıldı Hâcı gibi kim Ka'bede estâre sarıldı Bu beyitin vezni aşağıdakilerden hangisidir?
A
mefâ’îlün/ mefâ’îlün/ mefâ’îlün/ mefâ’îlün
B
mefâilün/ feilâtün/ mefâilün/ feilün
C
mef’ûlü/ fâilâtü/ mefâîlü/ fâilün
D
mefûlü/ mefâ'îlü/ mefâ'îlü/ fe'ûlün
E
feûlün/ feûlün/ feûlün/ feû l;
9 numaralı soru için açıklama 
mefûlü/ mefâ'îlü/ mefâ'îlü/ fe'ûlün
Soru 10
Yek tarafeş Merve vü yek sû Safâ Sâ’î-i ân nîst cüz ehl-i vefâ Bu beyitin nazım türü aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A
Seyahatnâme
B
Pendnâme
C
Surnâme
D
Sefaretnâme
E
Fahriye
10 numaralı soru için açıklama 
Beyitin dil içi çevirisi “Bir tarafı Merv’e ve bir tarafı Safa, onun sa’y edeni vefa ehlinden başkası değildir.” şeklindedir. Beyitin nazım türü seyahatnamedir. Beyit Nabi’nin Tuhfetü’iHarameyn’inden alınmıştır. Eserde Nabi hac hatıralarını anlatmıştır.
Soru 11
Sorel’in “Dünyada henüz keşfedilmemiş iki şey vardır: Coğrafyada kutup ve tarihte Türklük” cümlesiyle Julianîn toprağa bağlı milliyetçilik görüşünü ifade eden “Fransız toprağı bin yılda Fransız milletini yarattı” cümlesi, sanatçının düşüncesinin temellerini oluşturur. Sanatçı Birinci Dünya Savaşı’nın sonları ve Mütareke yıllarında gençlere verdiği dersler ve onlarla yaptığı sohbetlerde hem kendi düşüncesini geliştirmiş hem de etki alanını genişletmiştir; Peyami Safa “-— ’in en köklü ve soylu tarafı, şiirlerinden ziyade sohbetlerinde ifadesini bulan tarih aşkıdır” diyerek onun etkili ve tarihe odaklanmış sohbetlerini değerlendirmektedir. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki isimlerden hangisi getirilmelidir?
A
Yahya Kemal
B
Mehmet Âkif
C
Ali Canip
D
Ömer Seyfettin
E
Ziya Gökalp
11 numaralı soru için açıklama 
1884-1958 yılları arasında yaşayan Yahya Kemal Beyatlı, edebiyat sanatındaki en iyi eserlerini verdiği ve bu anlamda asıl tesirlerini daha çok Cumhuriyet yıllarında yaptığı için Cumhuriyet devri sanatçılarından sayılabilir; fakat sanat görüşü, Millî Edebiyat yıllarında etkili bir şekilde yönlendirdiği fikir ve sanat hareketleri içerisinde olgunlaşmıştır. Yahya Kemalin 1910’lu yıllardaki asıl etkisi sanatından çok fikirleriyle olur. Fransa’da bulunduğu yıllarda etkilendiği toprağa bağlı milliyetçilik fikrini sohbetleri ve yazıları aracılığıyla yayar. Devrin meselelerine realist bir çözüm önerisi getiren bu fikir, Anadolu’da gelişecek olan Millî Mücadele ve sonrasının felsefesini de oluşturur. 1912’de Türklyelye dönen Yahya Kemal’in sanat ve düşünce dünyasının özünü Albert Sorel ve CamlIİe Juliari’ın düşünceleri oluşturmaktadır. Sorel’in "Dünyada henüz keşfedilmemiş İki şey yardır: Coğrafyada kutup ve tarihte Türklük” cümlesiyle Juliân’ın toprağa bağlı milliyetçilik görüşünü ifade eden “Fransız toprağı bin yılda Fransız milletini yarattı” cümlesi, Yahya Kemâl’in düşüncesinin temellerini oluşturur. Sanatçı Birinci Dünya Savaşı’nın sonları ve Mütareke yıllarında gençlere verdiği dersler ve onlarla yaptığı sohbetlerde hem kendi düşüncesini geliştirmiş hem de etki alanını genişletmiştir. Peyaml Safa “Yahya Kemal’in en köklü ve soylu tarafı, şiirlerinden ziyade sohbetlerinde ifadesini bulan tarih aşkıdır” diyerek onun etkili ve tarihe odaklanmış sohbetlerini değerlendirmektedir.
Soru 12
İkinci Yeni’nin eleştirmeni olarak tanınan ve “Pazar Postası”nda yazdığı aynı adlı yazıda, Garip akımını Birinci Yeni kabul ederek “İkinci Yeni” adını ilk defa kullanan isim aşağıdakilerden hangisidir?
A
Asım Bezirci
B
Muzaffer Erdost
C
Metin Eloğlu
D
Mehmet Doğan
E
Turgay Gönenç
12 numaralı soru için açıklama 
Eleştirmenler İkinci Yeni hareketinin başlangıcı İle ilgili olarak 1953 ile 1956 arasında değişen tarihler vermektedirler. Bunun sebebi, bu hareketin öncüsü olarak kabul edilen şairlerin birbirinden habersiz olarak bu yıllarda (1953-1955), başta “Yedltepe” olmak üzere bazı dergilerde yeni tarz şiirlerini yayımlamış olmalarıdır. 1956’dan sonra ise bu hareketin ürünlerinin çoğunlukla yayımlandığı organ “Pazar Postası" olmuştur. İkinci Yeni’nln eleştirmeni olarak tanınan Muzaffer Erdost, “Pazar Postası”nda yazdığı aynı adlı yazıda, Garip akımını Birinci Yeni kabul ederek “ikinci Yeni" adını ilk defa kullanmıştır ve bu ad hareketin adı olarak kabul görmüştür
Soru 13
Aşağıdakilerden hangisi İkinci Yeni hareketinin öncüsü sayılan şiirlerden biri değildir?
A
Bela Çiçeği
B
Aşkın Radyoaktivitesi
C
Paul Klee’de Uyanmak
D
Göğe Bakma Durağı
E
Balkon
13 numaralı soru için açıklama 
İkinci Yeni hareketinin öncüsü sayılan şiirler* den bazıları şunlardır: > Cemal Süreya - Gül, Güzelleme, Üvercinka > Edip Cansever - Aşkın Radyoaktivitesi, Yerçekimi! Karanfil > Ilhan Berk - Paul Klee’de Uyanmak, Ağır Ot > Turgut Uyar - Göğe Bakma Durağı > Sezai Karakoç - Balkon NOT: “Bela Çiçeği” şiiri Mavi hareketinin temsilcilerinden bin olan Attila İlhan’a aittir.
Soru 14
Aşağıdakilerden hangisi anlatmaya bağlı edebi metinlerden roman türünde ilk eser örneği yazmış yazarlardan birisi değildir?
A
Şinasi
B
Şemseddin Sami
C
Nabizade Nazım
D
Recaizade Mahmut Ekrem
E
Namık Kemal
14 numaralı soru için açıklama 
Konusuyla, kahramanlarıyla ilk Türk romanı Şemseddin Sami’nin yazdığı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnaf adlı aşk romanıdır. Namık Kemal’in “İntibah” adlı eseri ilk edebi sayılabilecek roman örneğidir. Recaizade Mahmut Ekrem’in yazdığı “Araba Sevdası” Batılı anlamda roman tekniğine uygun ilk realist romandır. Nabizade Nazım'ın yazdığı “Karabibik” ise realist ve natüralist çizgide yazılan ilk köy romanıdır.
Soru 15
Fen Edebiyat Fakültesi’nde bir grup uzmanın “Cumhuriyet Döneminde Öğretici Metinler” ile ilgili edebiyat bölümü öğrencilerine bilimsel bilgiler vererek onların sorularını cevaplaması, aşağıdaki sözlü anlatım türlerinden hangisidir?
A
Sempozyum
B
Münazara
C
Seminer
D
Panel
E
Görüş geliştirme
15 numaralı soru için açıklama 
Sempozyum, bir grup uzmanın bilimsel, sanatsal ya da akademik anlamda bilgi vermesidir. Soruda da uzmanların bilimsel anlamda bir kitleye bilimsel bilgi verilmesinden bahsedildiği için cevap sempozyum olmalıdır
15 tamamladınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.