Lisans mezunları veya mezun olabilecek durumda olan bireyler KPSS B Lisans Sınavı’na başvuru yapabilmektedirler. Bilinmesi gereken en önemli konulardan biri KPSS-B kadrolarına alımlar çift yıllarda yapılmaktadır (2016, 2018, 2020 gibi). Tek yıllarda yapılan KPSS’ye sadece lisans mezunları (4 yıllık üniversite mezunları) katılabilirken çift yıllarda yapılan KPSS’ye ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunları katılabilmektedir.
B Grubundaki memurluk atamaları, merkezi atamalar ve kurumsal atamalar olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Sınav sonuç belgesindeki P3 puan türüne göre 2 yıl boyunca yılda iki defaya mahsus merkezi atamalar yapılmaktadır. Kurumsal atamalar ise kurumların kendi belirlediği tarihlerde yapılmaktadır. Bu atamalardan bireyler kurumların iletişime geçmesiyle haberdar olabilmektedirler. KPSS B Grubu ile ataması yapılan meslekler aslında A grubu atamalarının yapıldığı mesleklerin dışında olan her mesleği kapsamaktadır. Mühendis, mimar, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe, veteriner vb. tüm lisans kadrolarının B Grubu ile atanması mümkündür.
KPSS P3 Puanıyla Başvuru Yapabileceğiniz Bazı kurum ve Kadroları
- Gümrük Müsteşarlığı
- Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
- TSK (Sözleşmeli subay, astsubay, uzman çavuş)
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
- Maliye Bakanlığı
- Makina Kimya Endüstrisi
- Orman Genel Müdürlüğü
- Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü
- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
- C. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
- Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
- Gençlik Spor Genel Müdürlüğü
- Adalet Bakanlığı Adliyeler (Kâtiplik, Mübaşir, İnfaz koruma…)
- Polislik (POMEM)
KPSS B ile KPSS A Farkı Nedir?
Kpss B, Üst düzey yöneticilik ve müfettişlik gibi kadrolar dışında atma yapılacak hemen her meslek kolu için uygulanan sınavdır. Elbette isteyen herkes KPSS A oturumuna da katılabilir. Ancak KPSS-A puanı ile ataması yapılacak kadrolar için yeterliliğiniz yoksa bu sınava girmenizin de bir faydası olmayacaktır. Bu noktada en doğru yaklaşım, başvuru yapacağınız kadro ile ilgili sınav oturumuna katılmak ve ağırlıklarına göre uygun testlerde başarı göstermeye çalışmak olacaktır. KPSS-B 120 farklı puan türünde atamanın yapıldığı bir sınavdır ve her kurumun memur alımında esas aldığı farklı bir puan türü bulunur. Sonuç olarak KPSS-B oturumunda, standart memur kadroları ve belli başlı kadroların haricinde kalan tüm kadrolar için atamaya esas puan elde edilir demek doğru olacaktır.
[wp_ad_camp_2]
İlk yorum yapan olun