Kamu personeli sistemi, farklı kadro tiplerinde personellerin istihdam edilmesi şeklinde çalışır. İşçi, memur, uzman, üst düzey yönetici (daire başkanı, genel müdür, genel sekreter vb.), müfettiş, mülki amir gibi kadrolar kamu personeli olarak atama yapılan kadrolardır. Elbette üst düzey yönetici, doğrudan atanması oldukça zor olan Hatta mümkün olmayan bir seviyedir. Kadro tanımı yapmak için belirttiğimiz bu kadrolara, meslekte yükselme sistemi ile erişilir. KPSS ile doğrudan genel müdür olabilmek mümkün değildir. İşçi ve memur düzeyinde yapılan atamalarda, alan uzmanlığı aranmıyor olsa da, uzmanlık gerektiren alanlarda mesleki yeterliliğin sınanması için geliştirilmiş sınavlar uygulanır. KPSS-A bu amaçla geliştirilmiş ve alan bilgisini ölçen sınav türüdür. Bu sınava Lisans ve önlisans mezunları katılamazlar. Zira KPSS A Grubu, lisans ve üzerindeki eğitim seviyelerinden mezun kişilerin katılabileceği mesleklerin kadrolarına alım yapar. Örneğin bir lise mezununun müfettiş olabilmesi mümkün değildir. Tabii Lisans mezunlarının mezun oldukları bölümlerin ilgili kadrolarına başvurmaları da zorunluluk arz eder. Örneğin; edebiyat öğretmenliğinden mezun bir kişinin hazine müsteşarlığına yapacağı başvuru, bu puan türünü elde etmiş olsa dahi kabul edilmeyecektir. Öğretmen atamalarında da alan yeterlilik sınavı uygulandığının altı çizilmelidir. En az diğer meslek gruplarının sahibi olduğu yeterliklere sahip oldukları onaylanmadan öğretmen atamaları yapılmaz. KPSSP121 puan türü ile atama yapılan öğretmen kadroları bu grupta değerlendirilir.
Kimler KPSS A Grubu sınavına girebilir?
Sistemin ilk kurulduğu dönemlerde, çoğunlukla yönetici kadrolarına atama yapılırken yeterliliği aranan KPSS A, günümüzde tüm lisans ve lisansüstü bölümlerden mezun adaylara uygulanır. Halihazırda yöneticilik kadrolarına iktisadi idari bilimler ve siyasal bilgiler Fakültesinden mezun adaylar kabul ediliyor olsa da, bu katı bir kural değildir. Personel Daire başkanlığınca kurumca onaylanması halinde farklı bölümlerden mezun adaylar da yönetici olarak atanabilir. Bunun yanında yeni kamu personeli sisteminde, teknik bölümlerden mezun olan personel uzman olarak atanır. Mühendislerin ataması yapılırken bu adam da yeterlilik gerektiği gibi, idari bilimler alanında da bilgi sahibi olmaları beklenir. Bir kurumun herhangi bir yönetim kadrosuna veya uzman kadrosuna mühendis ataması yapılırken KPSS puan türlerinden herhangi birinde başarılı olmaları istenebilir. Bu noktada, personel alımı yapacak kurumun açıkladığı gereksinimler dikkate alınacaktır.
Kaymakam adayları, müfettiş ve müfettiş yardımcıları, uzman kadroları yerleşecek personel ve öğretmen kadroları KPSS A sınavı ile atama yapılan kadrolar. Bu sınav türü yerine, KPSS B puan türü ile başvuru yapılacak kadrolar, çoğunlukla düz memurluk olarak ifade edilen kadrolardır. KPSS A puanı ile yerleşilen kadrolarda 35 yaş sınırı bulunmakta iken, son düzenlemeler ile diğer kadrolarda yaş sınırı uygulanmamaktadır. Kurumlar, yapacakları sözleşmeli atamalarda da KPSS A Grubu puan türlerinde başarılı olma zorunluluğunu ortaya koyabilirler. Bu nedenle, meslek alanlarında bir kadroya yerleşmek isteyen herkesin, kPSS A Grubu sınavına katılıp ilgili puan türlerinden başarı elde etmesi faydasına olacaktır.
ads
[wp_ad_camp_2]
İlk yorum yapan olun