Kavram Yanılgısı – [!]: Uyarı : Sınırlamalar
???: cisimleri hareket ettiren rüzgarın ( hava akımının ) temas gerektiren bir kuvvet olduğu vurgulanır.
???: Bisikletin frenine basıldığında yavşalamasının asıl nedeni tekerlek ile yüzey arasında sürünmeden ziyade, tekerlek ile fren pabuçları arasındaki sürtünmedir.
???:öğrenciler, soğuk cisimlerin ortama ısı vermeyeceği çıkarımını yapabilir. Öğrenciler bu çıkarımı yapmışlarsa, soğuk olarak düşünülen bir cismin kendinden daha soğuk bir cisim ile temas ettirilmesi sağlanabilir. Örneğin havlu, buza dokundurularak buzun erimesi gözlemlenir.
???: Öğrenciler, sıcaklı farklı olan maddeler temas ettirilince, akan şeyin sıcaklık olduğunu düşünebilir. Sıcaklığın ısı etkisiyle oluştuğu, akanın ısı olduğu özellikle vurgulanır.
???: öğrenciler genellikle kaynayan sudan kabarcıkları hava olarak düşünmektedir. Kabarcıkların hava olmadığı su buharı olduğu gözlemlerinden de faydalanarak vurgulanır.
???: öğrencileri kayığın batması deneyiminde hareketle, delik ciismlerin suda batacağını düşünüyor olabilir. Gerekiyor ise deney yapılarak bu yanılgı düzeltilir.
???: öğrenciler, Ay’ın evrelerinde görülen karanlık kısımların, Dünya’nın gölgesi nedeniyle oluştuğu vb. kavram yanılgılarına düşmemeleri konusunda uyarılır.
???: birçok kişi mantarların bitki olduğunu düşünür.
???: öğrenciler , sıcaktan soğuğa akması nedeniyle , ısıyı bir madde gibi algılayabilir; bunu düzeltiniz.
???: öğrenciler, ısı alan maddenin kütşesinin artacağını düşünebilir, gerekirse bunu deneyerek düzeltiniz.
???: öğrenciler çözünmeyi , erime veya yok olma olarak algılayabilir. Çözünmenin çözücü içinde dağılma olduğu vurgulanır.
???: öğrenciler uygulanan kuvvetin her zaman neden olacağı yada her harekete bir kuvvetin eşilk ettiği yanılgısına düşebilir.
Sınırlamalar: durmakta olan beya sabit hızla hareket eden varlıklara etkiyen net kuvvetin sıfır olması gerektiği konusuna değinilmez .
???: öğrenciler gözün bir ışık kaynağı olduğu yanılgısına düşebilir.
???:öğrenciler Ay’ın bir ışık kaynağı olduğu yanılgısına düşebilir.
???:öğrenciler çoğunlukla , farklı nedenlerle bitkilerin canlı olmadığını düşünürler.
[!] : uyku hali için tohumlar ve yumurta vb.örnekler verilir.
???: öğrenciler organşzmanın büyüklüğü ve karmaşıklığı ile kromozom sayısı arasıda doğru orantı olduğunu düşünebilirler.
???: bazı öğrenciler yer çekimi kuvvetinin , sıvı içindeki cisimlere etki etmediği yanılgısına sahip olabilir.
[!] : sıvı içinde cismin ağırlığı azalmaz, sadece yukarı yönde etki eden kaldırma kuvveti cismin ağırlığının azalmış gibi görünmesine neden olur.
[!]: denge duurmu , bir cismin sıvı içinde askıda kalması veya cismin bir kısmının sıvı içinde bir ksımınınsa dışarıda kalmasıdır.
???: öğrenciler , yüzden cisimlere etki eden kaldırma kuvvetinin , cisimlerin ağırlıklarından fazla olduğu yanılgısına düşebilir.
???: öğrenciler yanma ile alevi birlikte düşünme eğilimindedir. Alvesi veya çok hafif bir alevle yanan maddelerin de olabileceği fikri burada işlenir.
[!] : sesleri duyup duymamamızı , sesin işitme sağlığımıza zararlı olup olmadığı veya bir aracın gürültülü olup olmadığı çoğu zaman ses şiddeti yerine , ses düzeyine bakılarak belirlenir.
[!] : insan kulağının 0 dB ve üzerindeki sesleri işitebileceği 120 dB üzerindeki sesliern işitme sağlığına zarar vereceği belirtilir.
[!]: konuşma sesi düzeyinin 30-60 dB olduğu , düzeyi 60 dB ‘den fazla olan sesliern gürültü olarak isimlendirildği , ses düzeyi 60-120 dB aralığında olan ortamlarda uzun süre kalındığında ise işitme sorunlarıyla karşılabileceği vurgulanmalıdır.
NOT: ( etkinlikten alınmıştır. ) insan kulağının iki farklı sesi algılaması için iki ses arasında en az 0,1 sn geçmesi gerekmektedir. Sesin havadaki yayılma hızını kullanarak hava ortamında yankı olayının algılanabilmesi için ses kaynağı ile engel arasında en az 17 metre uzaklık olması gerektiğini ispatlatlayınız. ( sesin havadaki yayılma hızının 340m/sn alınız ve bu hızın değişmediğini kabul ediniz.
[!]: ısı alan maddeliern moleküllerinin hareket hızının arttığı vurgulanır, alınan verilen ısının madde mikterı ( molekül sayısı ) ile de ilgili olduğu özellikle belirtilir.
[!]: bir maddenin ısısının ölçülemeyeceği , sadece aktarılan ısının ölçülebileceği ; bu yüzden havanın ısısı veya suyun ısısı gibi ifadelerin yanlış olduğu vurgulanır.
[!]: sıcaklığın sıfır veya sıfırın altında olması , moleküllerinin enerjilerinin sıfır olmasını gerektirmez. Çünkü sıcaklığın sayısal değeri keyfi seçilmiştir.
[!]: sıcaklığın, molekül başına ortalama enerjinin bir göstergesi olduğu fakat bizzat enerji olmadığı vurgusu önemlidir.
???: alınan-verilen ısı, aslında moleküllerin hareket hızından çok , kinetik enerjileri ile ilişkildir. Molekül boyutları farklı ili maddeden, büyük moleküllü olanın , küçük moleküllüye göre daha sıcak olduğu halde , molekül hızı daha yavaş olabilir. Isı miktarı –hareket hızı ilişkisi kurulurken aynı maddenin moleküllier üzerinde konuşmak , kavram yanıglısına yol açmaması için alınabilecek bir tedbirdir.
???: birçok öğrenci büyüme için gerekli olan ışığın çimlenme içinde gerekli olduğunu düşünebilir. Aynı tür tohumun hem ışıklı ortamda hem de karanlık çimlendirilmesi bu kavram yanılgısının giderilmesinde kullanılabilir.
???:Öğrenciler, hareketin başlangıç şartlarını dikkate almadan, hareketli herhangi iki cisimden önde bulananın diam daha süratli olduğunu düşünme eğiliminde olabilirler.
???: öğrenciler hareket etmeyen cisimlerin hiçbir enerjiye sahip olamayacağı yanılgısına düşebilir.
???: öğrenciler, enerji ve kuvveti aynı anlamda kullanma eğiliminde olabilir.
???: öğremciler süretin bir kuvvet olduğu yanılgısına düşebilirler.
???: öğrenciler yer çekimi kuvvetinin aynı anda sadece bir cisme etki edebileceği yanılgısına düşebilir.
???: bazı öğrenciler ışığın gözden çıkıp cisimlere çarptığını ve böylece görme olayının gerçekleştiğini düşünebilir.
???: bazı öğrenciler yankının her durumda oluşacağını düşünebilir.
???: öğrenciler sindirimin sadece midede gerçekleştiğini düşünebilirler.
???: sürtünme, elektriklenmeyi kolaylaştırıcı ( etkileşme yüzeyini artıran) bir etkendir. Burada önemli olan temas yüzeyidir. Bu nedenle öğrenciler “elektiriklenme sürütnme ile oluşur.” Kavram yanılgısına düşmemelidir.
[!] : öğrencilere bir devrede elektirik enerjisi kaynağı nedeniyle yüklerin kinetik enerjilerini birbirlerine aktarmaları sonucu elektrik akımının oluştuğu, yüklerin kapalı devre boyunca iletkenin bir ucundan diğer ucuna gitmedği vurgulanmalıdır.
[!] : cisimleri etki ile yüklemek için topraklama yapılması gerektiği vuruglanmalıdır.
???: Bazı öğrenciler ışığın tüm renkleri birleştiirldiğinde siyah renk elde edileceğini düşünebilir.
???: bazı öğrenciler gökyüzünün mavi görünmesinin denizlerin mavi olmasından kaynaklandığını düşünebilir.
???: bazı öğrenciler ışığın hızının asla değişmeyeceğini düşünebilir.
???: “yıldız” denince akla genelde bayrağımızda yer alan şekil gelmektedir. Oysa yıldızların genelde küresel şekilde olduğunu belirtilir.
[!] : takımyıldızı oluşturan yıldızların, ortak özellik veya ilişkileri nedeniyle değil; Dünya ‘dan bakıldığında birlikte sergiledikleri görünüm nediyle ortak bir adla anıldığı belirtilir.
[!]: Kutup Yıldızı’nın geceleyin yön bulmakta kulanıldığı ve bulunduğu yönün kuzeyi gösterdiği belirtilir.
[!]: Kuyruklu Yıldızlar, yıldız adıyla adlnadırılmakla birlikte yıldızlardan farklıdır.
???: Işık yılı’nın bir zaman birimi olmadığı “ışığın bir yılda aldığı yol” olarak ifade edilen bir uzaklık ölçüsü birimi olduğu belirtilir.
[!] : gök taşları, gezegenlerin arasında hareket eden ve tümüyle gaz durumuna geçmeden, atmosfere girerek yeryüzüne ulaşabilen meteorlardır. Ayrıca akan yıldız adı verilen doğa olayına, halk arasında yıldız kayması denildiği ve buna da atmosfere yüksek hızla girip yanan bir meteorun sebep olabileceği berlirtilir.
???: öğrenciler organizmanın büyüklüğü ve karmaşıklığı ile kromozom sayısı arasında doğru orantı olduğunu düşünebilirler.
???: bazı öğrenciler yer çekimi kuvvetinin, sıvı içindeki cisimlere etki etmediği yanlgısına sahip olabilir.
???: öğrenciler, yüzen cisimlere etki eden kaldırma kuvvetinin , cisimlerin ağırlıklarından fazla olduğu yanılgısına düşebilir.
[!] : alınan – verilen ısı , aslında moleküllerin hareket hızından çok , kinetik enerjileri ile ilişkilidir. Molekül boyutları farklı iki maddeden, büyük moleküllü olanın , küçük moleküllüye göre daha sıcak olduğu halde, molekül hızı dahah yavaş olabilir. Isı miktarı-hareket hızı ilişkisi kurulurken aynı maddenin molekülleri üzerinde konuşmak, kavram yanılgısına yol açmaması için alınabilecek bir tedbirdir.
???: bitkilerin hem gündüz gem de gece solunum yaptğı vurgulanmalıdır.
???: öğrenciler elektrik enerjisi üretilirken sadece mıknastısların hareket ettğini düşünebilirler.
???: levha terimi trafik levhalarıyla vb. karıştırılmamalıdır. Ayrıca levha kıt’a demek değildir.
[!] : Levha hareketlerinin en önemli sebebinin magma içindeki ısıdan kaynaklanan konveksiyon hareketleri olduğu belirtilir. Lavha hareketlerinin sürekli olarak devam eden bir süreç olduğu belirtilir. Bu hareketlilik sonucunda, levha sınırlarında, uzun zaman dilimlerinde yeni okyanuslar, yeni kut’alar, sıradağlar ve yanardağların oluşabileceği belirtilir.
Sınırlama: “levhalar yer kabuğunun üst katmalarında, bir bütün halinde olmayıp sürekli hareket halinde bulunan tabakalar” olarak tanımlanır.
???: depremin şiddeti ile büyüklüğünün aynı anlama gelmedği belirtilir.
???: bazı öğrenciler mevsimlerin oluşumunun , Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanma hareketi sırasında Güneş’e yakın veya uzak oluşuyla ilişkili olduğunu düşünebilir.
[wp_ad_camp_2]
İlk yorum yapan olun