Ermenistan ve Azerbaycan Arasındaki “2020 Dağlık Karabağ Savaşı”

dağlık karabağ savaş

2020 yılı pek çok olayı barındıran ve zor şekilde geçen bir yıl oldu. Bu yıl fazlasıyla olay, sıkıntı yaşandı. Bunlardan birisi de Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan ancak tüm dünyanın merakla gözlemlediği “Dağlık Karabağ Savaşı” oldu.

Dağlık Karabağ Savaşı, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ile Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında gerçekleşen bir silahlı çatışma olarak başladı ve akabinde Azerbaycan’ın savaş ilan etmesiyle ciddi boyutlara geldi. Bilindiği üzere, Dağlık Karabağ Ermenistan tarafından desteklenen ama diğer ülkelerce tanınmayan bir cumhuriyet olarak varlığını sürdürüyordu. Azerbaycan toprak sınırları içerisinde yer alan ancak Ermenistan’ın ele geçirmiş olduğu, sonrasında da Ermenistan toprağı olarak anılmasa da yine de Ermenilerin desteklemesi ile varlığını sürdüren bir ülke konumuna düşen Dağlık Karabağ, hem iki ülke arasındaki konumu hem de Azerbaycan’nın Ermenilerin bu toprakları haksız şekilde ele geçirdiklerinin vurgusuyla bir savaşa neden oldu.

Çatışmalar ilk olarak 27 Eylül 2020’de başladı. Bu çatışmalar, daha önce 1988 ile 1994 yılları arasında yapılan Karabağ Savaşı’nın ardından kurulan temas hattında başladı. Tabi ki bu çatışmalar her iki tarafta da ciddi sıkıntılar ve kayıplar oluşturdu. Ermenistan da Azerbaycan da kendi taraflarında önlemler almaya başladı.

Bu savaş iki ülke arasında olsa da, yine de pek çok ülke tarafından ilgiyle takip edildi ve derhal Birleşmiş Milletler tarafından çatışmaya kınama yapıldı. Bu  Dışardan gelen bu kınamaların akabinde her iki taraf da müzakerelere başlandı ve 10 Ekim 2020’de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğu öncülüğünde iki taraf arasında bir insani ateşkes ilan edildi. Yine de bu ateşkese rağmen taraflar karşılıklı olarak bunu dikkate almadı ve yaralıların kendi ülkelerine dönüşü, tutukluların değişimi vb. konular başlamadan durduruldu.

Tüm bu süreçte, yıllardır Azerbaycan ile dostluk içerisinde bulunan Türkiye yine Azerbaycan yanında yerini aldı. Doğrudan çatışmalarda yer almasa da, maddi ya da manevi her türlü desteği Azerbaycan’a sağlayan Türkiye, kardeş ülke konumuna getirdiği bu ülkenin acısıyla üzüldü, sevinciyle mutlu oldu. Çatışmalar tamamen bitmiş olmasa da, Azerbaycan Dağlık Karabağ bölgesini tekrardan geri aldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.