Bu kararın verilmesindeki en önemli sebep ise; Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıdır.
Avrupa Konseyi, Avrupa’da insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü teşvik etmek amacıyla 1949 yılında kurulmuş bir uluslararası örgüttür. Merkezi Fransa’nın Strazburg kentinde bulunmaktadır. Avrupa Konseyi’nin amacı, üye ülkeler arasında işbirliğini arttırmak, Avrupa’nın genel güvenliğini sağlamak, insan haklarını korumak, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü teşvik etmek, kültürel çeşitliliği desteklemek ve genel olarak Avrupa’nın refahını arttırmaktır. Avrupa Konseyi, 47 üye ülkeyi kapsamaktadır ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi çeşitli kurumlarla birlikte çalışmaktadır. Avrupa Konseyi’nin üye ülkeleri tarafından imzalanan ve insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı birçok sözleşme ve protokolü bulunmaktadır.Avrupa Konseyi’nin temel hedefleri arasında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün korunması yer almaktadır. Bu amaç doğrultusunda, örgüt üye ülkelerde insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokratik standartların iyileştirilmesi için çalışmalar yürütmektedir. Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (ECHR) gibi birçok insan hakları sözleşmesinin imzalanmasını ve uygulanmasını teşvik eder. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (ECtHR) gibi birçok kurum ve mekanizmayı da barındırır.
Rusya, Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle Avrupa Konseyi’nden ihraç edilme ihtimali üzerine önceden harekete geçerek resmen çıktığını duyurdu.Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov, Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkma sürecini başlatan mektubu konseyin genel sekreteri MarijaPejcinovicBuric’e gönderdi.Rusya, NATO ve Avrupa Birliği’nin konseyi “Doğu’ya askeri ve ekonomik açıdan genişlemesine hizmet eden bir araç” haline getirmekle suçladı.Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Bizi bu kararı almaya zorlayanlar, kıtadaki ortak insani ve yasal alanın yıkımının ve Rusya’sız Avrupa çapındaki statüsünü kaybedecek Avrupa Konseyi’ne olan sonuçların bütün sorumluluğunu taşımaktadır” ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca, Avrupa Konseyi ve yargı organı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Rusya’ya baskı kurmak ve içişlerine karışmak için sistematik olarak kullandığı suçlaması yapıldı.Rusya’nın kararı, Avrupa Konseyi’nin Rusya’yı çıkarmak için aldığı karardan hemen önce geldi. Rusya’nın üyeliği, Ukrayna’yı işgal ettiği 25 Şubat 2014’te askıya alınmıştı. O tarihten itibaren, Rus yetkililer Moskova’nın üyelikten çıkma hazırlığı yaptığını belirtiyordu ancak resmi bir girişimde bulunmamıştı.
Bu nedenle, konseyin parlamenter asamblesi, Ukrayna’nın işgalinin “Avrupa Konseyi Statüsü’nün ciddi şekilde ihlal edildiği” görüşüyle Rusya’nın üyeliğinden çıkarılması için karar üzerinde çalışıyordu.
İlk yorum yapan olun