Assos Antik Kenti

Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesinde, Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan bir antik kent. Tarih boyunca Yunan, Makedon, Pers dönemlerinde yerleşim gören bölge Orta Çağ’da terk edilmiştir.

Assos, Pavlus tarafından ziyaret edilmiştir ve kent bu nedenle Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilir.

MÖ 900’lerde kurulan bu kentin en gözalıcı yeri en tepesine yapılmış olan, Dorik yapılı, Athena Tapınağı’dır. Şehrin bir diğer turistik özelliği de tapınaktan görülen muhteşem manzaralarıdır. Aktif olduğu zamanlarda Assos, bulunduğu bölgedeki tek büyük limana sahip olduğu için geçen gemiler sayesinde zengin olmuştur. Kentin ayrıca büyük bir amfitiyatrosu da vardır.

assos

Günümüzde, şehrin olduğu dağın eteklerinde ve yamaçlarındaki Behramkale kenti halen aktiftir.

Assos’u tarihte Midillilerden sonra Persler ele geçirmiş. İskender‘in Persleri yenmesi ile sırasıyla Roma ve Bizans İmparatorlukları hakimiyetlerinden sonra 14. yy. başları 1330’larda Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altına girmiştir.
Assos, aynı zamanda gelmiş geçmiş en büyük filozoflardan birisi olan Aristoteles’in yaşadığı yerler arasındadır. Aristoteles, araştırmalarının bazılarını burada yapmış yine burada felsefe okulu kurmuş, felsefe eğitimi vermiş ayrıca Assos’un hükümdarı Hermias’ın yeğeniyle evlenmiş, bu evlilikten çocukları da olmuştır. Ama Aristo’nun asıl amacı Plato’nun Devlet (Republic) sözünü ettiği ideal devlet şeklini hayata geçirmek maksadıyla buraya gelmesidir.
[AdsWithin]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.