1) İran’da 14 Haziran 2013 tarihinde yapılan seçimler sonucu
Ahmedinejad yerine cumhurbaşkanı seçilen kişi
Hasan Ruhani
2) TBMM tarafından ilk kamu başdenetçisi seçilen kişi Mehmet Nihat Ömeroğlu
3) CİTTASLOW (Sakin Şehir) listesine alınan yöremiz Halfeti
4) Japonya’da XIX. Yüzyılda İmparator Mutsihito liderliğinde başlatılan Batılılaşma ve modernleşmeye dayalı reformist hareket olan Meiji Restorasyonu ile bir dizi yenilik yapılmış. Siyasi partiler ve millet meclisi açılmış, toprak ve vergilendirmede yenilikler yapılmış, modern okullar açılmış, bankacılık gelişmeye başlamıştır. Yapılan bu düzenlemeler Japonya’yı dünyada söz sahibi yapmıştır.
5) Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına kadar İtalya’da faaliyet gösteren, Roma Yürüyüşü ile Benito Mussolini’yi iktidara taşıyan yarı askeri faşist örgüt olan Kara Gömlekliler, 1922 yılında Napoli’den Roma’ya yürüyerek mevcut iktidarı devirmiş ve Mussolini’nin iktidara gelmesini sağlamışlardır.
6) 29 Ekim 2010 tarihinde Gebze-İzmir otoyolu Projesi dâhilinde Marmara Denizi’nin doğusuna yapılan ve 2016 Nisan ayında bitecek olan köprünün adı İzmir Körfez Köprüsü (İzmit Asma Köprüsü)’dür. Marmara Denizi’nin doğusunda İzmit Körfezi’nin Dilovası Dil Burnu ile Altınova’nın Hersek Burnu arasında yapılması planlanan dünyanın 4. Asma köprüsüdür.
7) Türkiye fiyat istikrarını sağlamak ve buna uygun para politikalarını belirlemek yetkisi Merkez Bankasına aittir.
8) 2015 yılında hayatını kaybeden eski dünya kıtalararası ağır sıklet boks şampiyonu milli sporcumuz Sinan Şamil Sam, karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
9) Osmanoğulları ailesinin yurt dışına çıkarılması kararı halifeliğin kaldırılması ile birlikte alınmıştır. Halifeliğin kaldırılması ile Osmanoğulları ailesinin 10 gün içinde yurt dışına çıkarılması kararlaştırılmıştır.
10) II. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın İngiltere’yi işgal etmek amacıyla düzenlediği saldırı Kartal Hücumu’dur. Almanya İngiltere’ye karşı büyük bir hava saldırısı düzenlemiş ama başarılı olamamıştır.
11) Cumhurbaşkanlarımızdan Cemal Gürsel sağlık sorunları nedeniyle 28 Mart 1966’da TBMM tarafından görevinden alınmış ve yerine Cevdet Sunay seçilmiştir. Cemal Gürsel, dördüncü cumhurbaşkanıdır.
12) ABD ile SSCB arasında nükleer savaş tehlikesine yol açan sorun Küba Buhranı’dır. 1962 yılında meydana gelen sorun, Türkiye’de bulunan Jupiter füzelerinin sökülmesiyle sona ermiştir.
13) Siyasi kolluk görevi, Başbakanlığa bağlı Millî İstihbarat Teşkilatı’nın görevidir.
14) 1 Kasım 2015 tarihli milletvekili genel seçimlerinden oluşan TBMM 26. yasama meclisidir.
15) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’dır. Merkez Bankası Başkanı 5 yıllığına Bakanlar Kurulu kararıyla atanır.
16) Dünya kıtalararası ağır sıklet boks şampiyonu, “Boğazın Boğazı” lakabı ile tanınan ve 30 Ekim 2015’te hayatını kaybeden milli boksörümüz Sinan Şamil Sam’dır.
17) “Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir” sözü ile tanınan Anna Karenina, Savaş ve Barış, Sergi Baba eserleriyle tanınan ünlü edebiyatçı Tolstoy’dur.
18) Libya ile 2009’dan beri vizesiz geçiş anlaşması Türkiye tarafından 25 Eylül 2015 tarihinde tek taraflı olarak kaldırılmıştır.
19) 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar bu ödüle “DNA onarımının mekaniksel çalışması” adındaki kanserle ilgili olan bilimsel çalışmasıyla layık görülmüştür ve kendisi Mardin’lidir.
20) Çoban Yıldızı, Çolpan veya Zühre olarak da bilinen gezegen Venüs’tür.
21) Kanuni’nin türbesi 2015 yılının Aralık ayında Macaristan’ın Zigetvar şehrinde Üzüm Tepesi’nde bulundu.
22) UNESCO, Gaziantep’i gastronomi (yemek çeşitliliği ile ilgili bir şey) alanında en yaratıcı şehirlerden olarak seçti. Gaziantep bu listede 9.sırada
23) Türkiye’nin ilk “lav tüpü mağarası” Hatay’ın Hassa ilçesinde bulundu. Bu mağara, Türkiye’nin “ulusal mağara envanteri”ne giren ilk volkanik kökenli doğal mağarasıdır.
24) Bir Afrika ülkesi olan Gambiya’nın devlet başkanı, 2015 Aralıkta devletin bir İslam devleti olduğunu açıkladı.
25) 13 Mayıs 2015 tarihinde Filistin’i tanıyan devlet Vatikan’dır. 26) Dünyanın en küçük devleti Vatikan’dır.
27) Halife, “Sultan-ı İklimi Rum” (İklim-i Diyarı Rum) (Anadolu’nun Sultanı) unvanını Niğbolu zaferi sonucunda Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazid’e vermiştir.
KISA NOTLAR
-1-
28) Halife, “Sultan” unvanını Gaznelilere en parlak dönemi yaşatan Gazneli Mahmud’a vermiştir.
29) Tuğrul Bey’in Bağdat seferleri sonucu Halife tarafından Tuğrul Bey’e “Doğu’nun ve Batı’nın Sultanı” unvanı verilmiştir. Böylece Abbasi halifesi, siyasi yetkilerinden vazgeçti. İslam dünyasının siyasi liderliği Büyük Selçuklulara geçti.
30) Kars’ta bir kale olan Ani Kalesi’nin 1064 yılında fethedilmesi üzerine Büyük Selçuklu hükümdarlarından Alparslan’a Halife tarafından “Ebul Feth (Fethin Babası)” unvanı verilmiştir.
31) Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad Kalonoros (Alaiye-Alanya) ve Suğdak limanlarını fethederek “Sultan’ül Bahreyn” (İki Denizin Sultanı) unvanını almıştır.
32) XVIII. yüzyılda yapılan Nizam-ı Cedit ıslahatlarına kaynak bulabilmek için vergilerin artırılması, reaya kesiminin tepkisine neden oldu. Çünkü reaya kesimi, vergi öderlerdi.
33) Osmanlı Devleti’nde ilk özel gazete Tercüman-ı Ahval gazetesidir.
34) Osmanlı Devleti’nde ilk dergi Vekayı Tıbbiye dergisidir. 35) Osmanlı Devleti’nde ilk resmî gazete Takvim-i Vakay-ı
gazetesidir.
36) Osmanlı Devleti’nde ilk mizah dergisi Diyojen dergisidir.
37) Osmanlı Devleti’nde ilk kadın dergisi Terakk-i Mukadderat dergisidir.
38) 1919’da Kastamonu’da çıkarılmaya başlanan Millî Mücadele taraftarı ve İstiklal Marşı’nın ilk kez yayınlandığı gazete Açıkgöz gazetesidir.
39) I. TBMM’de ilk icra vekilleri heyetinde yer alan ve
I. İnönü Savaşı’ndan sonra Londra Konferansı’na da gönderilen
Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey’dir.
Ayrıca I. TBMM’de ilk İcra Vekilleri Heyeti yani hükümet 11
vekilden oluşmaktadır.
40) Kurtuluş Savaşı’nda yapılan Gümrü Antlaşması’nda “Türkiye Devleti” tabiri ilk kez kullanılmıştır. Bu antlaşma, siyasi bir sözleşmedir ve Gümrü Antlaşması 3 Aralık 1920’de imzalandı.
41) Şeyh Sait İsyanı 13 Şubat 1925’te yaşandı. Bu isyan başladığında hükümet başkanı Fethi Okyar’dır. Fethi Okyar hükümetinin isyanı bastıramaması üzerine Fethi Okyar istifa etmiş ve 3 Mart 1925’te İsmet Paşa hükümeti kurulmuştur. Sıkı yönetim ve seferberlik ilan edilmiş, Takrir-i Sükun Yasası çıkarılmış ve isyan bastırılmıştır.
42) I. Türk Tarih Kongresi 2 Temmuz 1932’de Ankara’da düzenlenmiştir.
43) Türkiye, İtalya-Almanya devletlerinin Akdeniz ve Avrupa’daki yayılmacı emellerinden dolayı Boğazların durumunun gözden geçirilmesi için 1936 yılında Milletler Cemiyeti’ne başvurmuştur.
44) Türkiye’de ilk kez denizin içerisinde dolguyla yapılan havaalanı Ordu-Giresun çevresine inşa edilmiştir. 22 Mayıs 2015’te hizmete açılan, Türkiye’de deniz üzerine inşa edilen ilk havalanı Ordu’nun Gülyalı ilçesi ile Giresun’un Piraziz ilçeleri arasında bulunan Or-Gi havaalanıdır.
45) Türkiye’de ilk kez tek dereceli seçim sistemi 1946 seçimlerinde uygulandı. Tek dereceli seçim, halkın doğrudan oylarıyla milletvekili seçtiği sistemdir.
46) I. Balkan Savaşı sırasında bağımsızlığını ilan ederek, Osmanlı Devleti’nden ayrılan son Balkan devleti Arnavutluktur.
47) Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde M.Kemal, Ankara’dan milletvekili seçilmiştir.
48) M.Kemal Atatürk’ün sağlığında yayınlanan ve Atatürk’ün hayatını anlatan ilk biyografik eser Bozkurt adındaki eserdir.
49) 1978’de imzalanan Camp David Antlaşması ile İsrail’i resmen tanıyan ilk Arap devleti Mısır’dır.
50) 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olan ülke İsveç’tir.
51) . Eserlerinde özellikle milliyetçiliği, halkçılığı savunan şiirler
yazmıştır.
. Türkçülük fikrini savunmuştur ve Türk Ocaklarının kurucuları
arasındadır.
Yukarıda bazı özellikleri verilen ve M.Kemal’in Manastır Askeri İdadisinde öğrenci iken okuduğu, ilk defa milli benliğini bulduğunu ifade ettiği “Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur.” mısrasıyla başlayan şiiri yazan Türk düşünürü Mehmet Emin Yurdakul’dur. Eserlerinde özellikle milliyetçiliği, halkçılığı savunan şiirler yazmış, Türkçülük fikrini savunmuş, Türk Ocaklarının kurucuları arasında yer alarak bu ocağın yayın organı olan Türk Yurdu dergisinde de yöneticilik yapmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Anadolu’ya gelerek Türk milletinin Milli Mücadele’ye destek vermesini sağlamak amacıyla çeşitli toplantılar düzenlemiştir.
2
52) Şubat 2015’te göreve başlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’dır.
53) 2015’te Amerikan Harward Üniversitesi tarafından “bilim kadını” ilan edilmiş, ilk Türk bilim kadını Canan Dağdeviren’dir.
54) Kasım 2015’te kurulan hükümet, Cumhuriyet tarihimizin 64.hükümetidir.
55) Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en uzun süre cumhurbaşkanlığı yapmış olan cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk’tür.
56) Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra “Trakya Yüksek Komiseri” sıfatıyla 19 Ekim 1922’de Doğu Trakya’yı teslim almakla görevlendirilen TBMM Hükümeti temsilcisi Refet Bele’dir. M.Kemal Mudanya Ateşkes Antlaşması’nı imzalamak için Türk tarafı adına İsmet İnönü’yü görevlendirmiştir.
57) Türkiye’de tamamen renkli yayına geçilmesi 1984 yılında gerçekleşti. 1990’da ilk özel televizyon kanalı açıldı. 1994 yılında Özel Radyo ve Televizyon Yasası’nın çıkması ile çok sayıda özel radyo ve televizyon, yayın hayatına başlamıştır.
58) Türkiye’nin ilk kış oyunları festivali 2016 yılının Ocak ayında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yapıldı.
59) Rize-Erzurum arasında yapılacak olan tünel, ülkenin en büyük tüneli olacak.
60) Batı Karadeniz’de keten ve kenevir var. Devlet kontrolünde yetişir.
61) Afyon (haşhaş) devlet kontrolünde yetişir. 62) Tütün denilince akla Ege Bölgesi gelir.
63) Karadenizde 200 metreden sonra balık azdır. Çünkü kükürtlü hidrojen gazı var.
64) Son açılan sınır kapısı, Aktaş sınır kapısıdır. Ardahan’da açıldı. Türkiye-Gürcistan arasında bir sınır kapısıdır.
65) NATO’ya üye olup, askeri olmayan tek ülke İzlanda.
66) UNESCO listesine girmiş olan ilk milli parkımız Yozgat Çamlık Milli Parkı’dır.
67) En uzun kıyısı olan ilimiz Muğla’dır.
68) Fay kaynakları en çok Ege Bölgesinde görülür.
69) Yalancı maki, Karadeniz Bölgesinde görülür.
70) Akdeniz’in asıl bitki örtüsü kızılçamdır. Kızılçamın bozulmasıyla maki oluşur.
71) Kapıkule sınır kapısı, Türkiye’nin en işlek ve Avrupa’ya açılan sınır kapısıdır. Bulgaristan’la olan sınır kapısıdır.
72) İspirto, şeker pancarından yapılır.
73) Türkiye’de yetişme alanı en yaygın olan meyveler elma ve üzümdür.
74) Fındık, Karadeniz ve Marmara’da yetişir.
75) Çay sadece Doğu Karadeniz’de yetişir.
76) Adnan Menderes Hava Limanı İzmir’dedir.
77) 2016 Dünya Ekonomik Forumu Ocak ayında İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşti. Türkiye’yi Ahmet Davutoğlu temsil etti.
78) TÜİK 2015 verilerine göre:
. En yaşanabilir ve en sağlıklı il Isparta
. En güvenli kent Artvin
. En eğitimli il Tunceli
79) 2016 Uluslararası buz tırmanış festivali Ocak ayında Erzurum’un Uzundere ilçesinde yapıldı. Dünyada ilk kez, buz tutan şelaleden atlayış yapıldı.
80) Türkiye’nin ilk hava fotoğrafçısı Soner Çapoğlu’dur.
81) 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’de meydana gelen saldırıda Dünya Ticaret Merkezi ön plana çıkmıştır.
82) 1991’de Sovyet Rusya’nın dağılması ile bağımsızlığını kazanan ve günümüzde yedi bağımsız Türk devletinden biri olan Türkmenistan’ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurad Niyazov’dur. Devlet bağımsız olduğu yıl Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye olmuştur.
83) 1990’dan bu yana Özbekistan devlet başkanı İslam Kerimov’dur.
84) Kazakistan devlet başkanı Nursultan Nazarbayev’dir.
85) Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonundan oluşan G-20’nin liderler zirvesi 15-16 Kasım tarihlerinde ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya/Belek’te gerçekleştirildi. Türkiye ev sahibi olduğu için belirleyeceği bir ülkeyi davet etme hakkı kapsamında Azerbaycan’ı davet etmiştir.
3
86) Rus yolcu uçağı 224 yolcusuyla birlikte 30 Ekim 2015 tarihinde Mısır’ın Sina Yarımadasına düştü.
87) Amerikan Merkez Bankası olan FED (Federal Reserve Banks) ABD’de 1913 yılında çıkarılan Federal Reserve yasası ile kurulan sistem içerisinde yer alan bankalardandır. Bu sisteme içerisindeki bankaların oluşturduğu organizasyon ABD’nin merkez bankası FED’i meydana getirmiştir. FED, farklı bir yapıyla meydana gelmiş olmasına rağmen bir merkez bankasının sahip olduğu tüm fonksiyonlara sahiptir. FED’in son yıllarda uyguladığı para politikaları ve faiz oranlarına müdahalesi dünya ekonomik gündemini belirlemektedir.
88) 8 Temmuz 2015 tarihinde faaliyete geçirilen Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 limanından biri olan “Asyaport” Tekirdağ’dadır. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ilk 10 limanından biri olan Asyaport, dev gemileri ağırlıyor. Asyaport Limanı Uzakdoğu, Kuzey Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve tüm hatların uğrak limanı olmuş durumdadır.
89) 15 üyeden oluşan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 üyesi daimi (sürekli), 10 üyesi geçici konumdadır. Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararları sadece 5 daimi üye veto edebilir. Bu konseyin 5 daimi üye ülkesi şunlardır: ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin.
90) Kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında keşfedilen dünyanın en büyük yer altı şehri Nevşehir’de bulundu. Kentsel dönüşüm çalışmaları sonrasında yıkılan Nevşehir Kalesi’nin etrafındaki evlerin altında dünyanın en büyük yer altı şehri bulundu. Bulunan şehrin yapılacak çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılması ve restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin dünyaya sunacağı önemli ören yerlerinden ve yer altı şehirlerinden biri olacağı ifade ediliyor.
91) Tacikistan, Fars kökenli bir ülkedir ve Türk cumhuriyetleri arasında yer almaz.
92) Bosna Hersek Sorunu 1989’dan itibaren Yugoslavya’nın parçalanma sürecine girmesiyle başlamıştır. Yıkılan Yugoslavya topraklarında Boşnak, Hırvat ve Sırpların mücadelesi Bosna-Hersek Sorunu olarak adlandırılmıştır.
93) Nobel Ödülleri, Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin
verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacı taşıyan,
prestijli bir ödüldür.
İsveç Akademisi ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler ve
kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarındaki
başarılara verilmektedir.
Aziz Sancar, kanser konusundaki çalışmasıyla tıp dalında ödül almayı beklerken kimya dalında ödül almıştır.
Orhan Pamuk, edebiyat alanında ödül almıştır.
Matematikle ilgili herhangi bir Nobel Ödülü verilmemektedir.
94) 29 Eylül 2015 tarihinde NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) tarafından yapılan açıklamaya göre Mars’ta su bulunmuştur. NASA, Mars’ta donmuş su ve tuzlu su akıntıları bulunduğunu açıklamıştır.
95) Türkiye’de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen en büyük ve ileri teknolojiye sahip savaş gemisinin adı Bayraktar’dır. Bu gemi, 3 Ekim 2015 tarihinde törenle denize indirildi.
96) 2009 yılında yapılan değişiklikle paraların arka yüzündeki kişilerin resimleri değiştirilmiştir. Buna göre;
5 TL arkasında 10 TL arkasında 20 TL arkasında 50 TL arkasında 100 TL arkasında 200 TL arkasında
resimleri vardır.
Prof. Dr. Aydın Sayılı
Prof. Dr. Cahit Arf
Mimar Kemalettin
Fatma Aliye Hanım
Buhurîzade Mustafa (Itri)
Yunus Emre
97) Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan SSCB’nin dağılmasıyla birlikte Orta Asya’da değil Kafkasya’da kurulan devletlerdendir.
98) 2015 Nobel Kimya Ödülünü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’a ödülü İsveç tarafından verildi. Aziz Sancar, 10 Aralık 2015 tarihinde İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törenle Nobel Kimya Ödülü’nü İsveç Kralı 16.Gulsaf’ın elinden aldı.
99) 2015 yılının son ayında Gaziantep mutfağı gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na girmiştir. Listeye şu ana kadar Çin’den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan’dan birer şehir girmişti. Gaziantep bu listede 9.sırada oldu.
100) 6 Ocak 2014 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama’nın ataması ile ABD’nin Merkez Bankası (FED) başkanı Janet Yellen oldu. 3 Şubat 2014 tarihinde yemin ederek göreve başladı. Başkanlığı 2018’e kadar devam edecek. Janet Yellen, 3 Şubat 2018’e kadar FED başkanlığı, 31 Ocak 2024’e kadar da FED yönetim kurulu üyeliği görevini sürdürecek.
SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
İlk yorum yapan olun