500 Adet Kpss Ders Notu

500 Adet Kpss Ders Notu

 

4) Japonya’da XIX. Yüzyılda İmparator Mutsihito liderliğinde başlatılan Batılılaşma ve modernleşmeye dayalı reformist hareket olan Meiji Restorasyonu ile bir dizi yenilik yapılmış. Siyasi partiler ve millet meclisi açılmış, toprak ve vergilendirmede yenilikler yapılmış, modern okullar açılmış, bankacılık gelişmeye başlamıştır. Yapılan bu düzenlemeler Japonya’yı dünyada söz sahibi yapmıştır.

5) Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına kadar İtalya’da faaliyet gösteren, Roma Yürüyüşü ile Benito Mussolini’yi iktidara taşıyan yarı askeri faşist örgüt olan Kara Gömlekliler, 1922 yılında Napoli’den Roma’ya yürüyerek mevcut iktidarı devirmiş ve Mussolini’nin iktidara gelmesini sağlamışlardır.

 

7) Türkiye fiyat istikrarını sağlamak ve buna uygun para politikalarını belirlemek yetkisi Merkez Bankasına aittir.

 

9) Osmanoğulları ailesinin yurt dışına çıkarılması kararı halifeliğin kaldırılması ile birlikte alınmıştır. Halifeliğin kaldırılması ile Osmanoğulları ailesinin 10 gün içinde yurt dışına çıkarılması kararlaştırılmıştır.

10) II. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın İngiltere’yi işgal etmek amacıyla düzenlediği saldırı Kartal Hücumu’dur. Almanya İngiltere’ye karşı büyük bir hava saldırısı düzenlemiş ama başarılı olamamıştır.

11) Cumhurbaşkanlarımızdan Cemal Gürsel sağlık sorunları nedeniyle 28 Mart 1966’da TBMM tarafından görevinden alınmış ve yerine Cevdet Sunay seçilmiştir. Cemal Gürsel, dördüncü cumhurbaşkanıdır.

12) ABD ile SSCB arasında nükleer savaş tehlikesine yol açan sorun Küba Buhranı’dır. 1962 yılında meydana gelen sorun, Türkiye’de bulunan Jupiter füzelerinin sökülmesiyle sona ermiştir.

13) Siyasi kolluk görevi, Başbakanlığa bağlı Millî İstihbarat Teşkilatı’nın görevidir.

14) 1 Kasım 2015 tarihli milletvekili genel seçimlerinden oluşan TBMM 26. yasama meclisidir.

 

16) Dünya kıtalararası ağır sıklet boks şampiyonu, “Boğazın Boğazı” lakabı ile tanınan ve 30 Ekim 2015’te hayatını kaybeden milli boksörümüz Sinan Şamil Sam’dır.

17) “Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir” sözü ile tanınan Anna Karenina, Savaş ve Barış, Sergi Baba eserleriyle tanınan ünlü edebiyatçı Tolstoy’dur.

 

19) 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar bu ödüle “DNA onarımının mekaniksel çalışması” adındaki kanserle ilgili olan bilimsel çalışmasıyla layık görülmüştür ve kendisi Mardin’lidir.

20) Çoban Yıldızı, Çolpan veya Zühre olarak da bilinen gezegen Venüs’tür.

 

22) UNESCO, Gaziantep’i gastronomi (yemek çeşitliliği ile ilgili bir şey) alanında en yaratıcı şehirlerden olarak seçti. Gaziantep bu listede 9.sırada

23) Türkiye’nin ilk “lav tüpü mağarası” Hatay’ın Hassa ilçesinde bulundu. Bu mağara, Türkiye’nin “ulusal mağara envanteri”ne giren ilk volkanik kökenli doğal mağarasıdır.

 

25) 13 Mayıs 2015 tarihinde Filistin’i tanıyan devlet Vatikan’dır. 26) Dünyanın en küçük devleti Vatikan’dır.

27) Halife, “Sultan-ı İklimi Rum” (İklim-i Diyarı Rum) (Anadolu’nun Sultanı) unvanını Niğbolu zaferi sonucunda Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazid’e vermiştir.

 

28) Halife, “Sultan” unvanını Gaznelilere en parlak dönemi yaşatan Gazneli Mahmud’a vermiştir.

29) Tuğrul Bey’in Bağdat seferleri sonucu Halife tarafından Tuğrul Bey’e “Doğu’nun ve Batı’nın Sultanı” unvanı verilmiştir. Böylece Abbasi halifesi, siyasi yetkilerinden vazgeçti. İslam dünyasının siyasi liderliği Büyük Selçuklulara geçti.

30) Kars’ta bir kale olan Ani Kalesi’nin 1064 yılında fethedilmesi üzerine Büyük Selçuklu hükümdarlarından Alparslan’a Halife tarafından “Ebul Feth (Fethin Babası)” unvanı verilmiştir.

31) Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad Kalonoros (Alaiye-Alanya) ve Suğdak limanlarını fethederek “Sultan’ül Bahreyn” (İki Denizin Sultanı) unvanını almıştır.

32) XVIII. yüzyılda yapılan Nizam-ı Cedit ıslahatlarına kaynak bulabilmek için vergilerin artırılması, reaya kesiminin tepkisine neden oldu. Çünkü reaya kesimi, vergi öderlerdi.

33) Osmanlı Devleti’nde ilk özel gazete Tercüman-ı Ahval gazetesidir.

34) Osmanlı Devleti’nde ilk dergi Vekayı Tıbbiye dergisidir. 35) Osmanlı Devleti’nde ilk resmî gazete Takvim-i Vakay-ı

gazetesidir.
36) Osmanlı Devleti’nde ilk mizah dergisi Diyojen dergisidir.

37) Osmanlı Devleti’nde ilk kadın dergisi Terakk-i Mukadderat dergisidir.

38) 1919’da Kastamonu’da çıkarılmaya başlanan Millî Mücadele taraftarı ve İstiklal Marşı’nın ilk kez yayınlandığı gazete Açıkgöz gazetesidir.

39) I. TBMM’de ilk icra vekilleri heyetinde yer alan ve
I. İnönü Savaşı’ndan sonra Londra Konferansı’na da gönderilen

Dışişleri Bakanı Bekir Sami Bey’dir.
Ayrıca I. TBMM’de ilk İcra Vekilleri Heyeti yani hükümet 11 vekilden oluşmaktadır.

40) Kurtuluş Savaşı’nda yapılan Gümrü Antlaşması’nda “Türkiye Devleti” tabiri ilk kez kullanılmıştır. Bu antlaşma, siyasi bir sözleşmedir ve Gümrü Antlaşması 3 Aralık 1920’de imzalandı.

41) Şeyh Sait İsyanı 13 Şubat 1925’te yaşandı. Bu isyan başladığında hükümet başkanı Fethi Okyar’dır. Fethi Okyar hükümetinin isyanı bastıramaması üzerine Fethi Okyar istifa etmiş ve 3 Mart 1925’te İsmet Paşa hükümeti kurulmuştur. Sıkı yönetim ve seferberlik ilan edilmiş, Takrir-i Sükun Yasası çıkarılmış ve isyan bastırılmıştır.

42) I. Türk Tarih Kongresi 2 Temmuz 1932’de Ankara’da düzenlenmiştir.

43) Türkiye, İtalya-Almanya devletlerinin Akdeniz ve Avrupa’daki yayılmacı emellerinden dolayı Boğazların durumunun gözden geçirilmesi için 1936 yılında Milletler Cemiyeti’ne başvurmuştur.

44) Türkiye’de ilk kez denizin içerisinde dolguyla yapılan havaalanı Ordu-Giresun çevresine inşa edilmiştir. 22 Mayıs 2015’te hizmete açılan, Türkiye’de deniz üzerine inşa edilen ilk havalanı Ordu’nun Gülyalı ilçesi ile Giresun’un Piraziz ilçeleri arasında bulunan Or-Gi havaalanıdır.

45) Türkiye’de ilk kez tek dereceli seçim sistemi 1946 seçimlerinde uygulandı. Tek dereceli seçim, halkın doğrudan oylarıyla milletvekili seçtiği sistemdir.

46) I. Balkan Savaşı sırasında bağımsızlığını ilan ederek, Osmanlı Devleti’nden ayrılan son Balkan devleti Arnavutluktur.

47) Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde M.Kemal, Ankara’dan milletvekili seçilmiştir.

48) M.Kemal Atatürk’ün sağlığında yayınlanan ve Atatürk’ün hayatını anlatan ilk biyografik eser Bozkurt adındaki eserdir.

49) 1978’de imzalanan Camp David Antlaşması ile İsrail’i resmen tanıyan ilk Arap devleti Mısır’dır.

50) 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olan ülke İsveç’tir.

51) . Eserlerinde özellikle milliyetçiliği, halkçılığı savunan şiirler yazmıştır.
. Türkçülük fikrini savunmuştur ve Türk Ocaklarının kurucuları arasındadır.

Yukarıda bazı özellikleri verilen ve M.Kemal’in Manastır Askeri İdadisinde öğrenci iken okuduğu, ilk defa milli benliğini bulduğunu ifade ettiği “Ben bir Türk’üm, dinim, cinsim uludur.” mısrasıyla başlayan şiiri yazan Türk düşünürü Mehmet Emin Yurdakul’dur. Eserlerinde özellikle milliyetçiliği, halkçılığı savunan şiirler yazmış, Türkçülük fikrini savunmuş, Türk Ocaklarının kurucuları arasında yer alarak bu ocağın yayın organı olan Türk Yurdu dergisinde de yöneticilik yapmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Anadolu’ya gelerek Türk milletinin Milli Mücadele’ye destek vermesini sağlamak amacıyla çeşitli toplantılar düzenlemiştir.

 

55) Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en uzun süre cumhurbaşkanlığı yapmış olan cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk’tür.

56) Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından sonra “Trakya Yüksek Komiseri” sıfatıyla 19 Ekim 1922’de Doğu Trakya’yı teslim almakla görevlendirilen TBMM Hükümeti temsilcisi Refet Bele’dir. M.Kemal Mudanya Ateşkes Antlaşması’nı imzalamak için Türk tarafı adına İsmet İnönü’yü görevlendirmiştir.

57) Türkiye’de tamamen renkli yayına geçilmesi 1984 yılında gerçekleşti. 1990’da ilk özel televizyon kanalı açıldı. 1994 yılında Özel Radyo ve Televizyon Yasası’nın çıkması ile çok sayıda özel radyo ve televizyon, yayın hayatına başlamıştır.

 

59) Rize-Erzurum arasında yapılacak olan tünel, ülkenin en büyük tüneli olacak.

60) Batı Karadeniz’de keten ve kenevir var. Devlet kontrolünde yetişir.

61) Afyon (haşhaş) devlet kontrolünde yetişir. 62) Tütün denilince akla Ege Bölgesi gelir.

63) Karadenizde 200 metreden sonra balık azdır. Çünkü kükürtlü hidrojen gazı var.

 

65) NATO’ya üye olup, askeri olmayan tek ülke İzlanda.

66) UNESCO listesine girmiş olan ilk milli parkımız Yozgat Çamlık Milli Parkı’dır.

67) En uzun kıyısı olan ilimiz Muğla’dır.
68) Fay kaynakları en çok Ege Bölgesinde görülür. 69) Yalancı maki, Karadeniz Bölgesinde görülür.

70) Akdeniz’in asıl bitki örtüsü kızılçamdır. Kızılçamın bozulmasıyla maki oluşur.

71) Kapıkule sınır kapısı, Türkiye’nin en işlek ve Avrupa’ya açılan sınır kapısıdır. Bulgaristan’la olan sınır kapısıdır.

72) İspirto, şeker pancarından yapılır.

73) Türkiye’de yetişme alanı en yaygın olan meyveler elma ve üzümdür.

74) Fındık, Karadeniz ve Marmara’da yetişir.

75) Çay sadece Doğu Karadeniz’de yetişir.

76) Adnan Menderes Hava Limanı İzmir’dedir.

 

80) Türkiye’nin ilk hava fotoğrafçısı Soner Çapoğlu’dur.

81) 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’de meydana gelen saldırıda Dünya Ticaret Merkezi ön plana çıkmıştır.

82) 1991’de Sovyet Rusya’nın dağılması ile bağımsızlığını kazanan ve günümüzde yedi bağımsız Türk devletinden biri olan Türkmenistan’ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurad Niyazov’dur. Devlet bağımsız olduğu yıl Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye olmuştur.

83) 1990’dan bu yana Özbekistan devlet başkanı İslam Kerimov’dur.

 

 

87) Amerikan Merkez Bankası olan FED (Federal Reserve Banks) ABD’de 1913 yılında çıkarılan Federal Reserve yasası ile kurulan sistem içerisinde yer alan bankalardandır. Bu sisteme içerisindeki bankaların oluşturduğu organizasyon ABD’nin merkez bankası FED’i meydana getirmiştir. FED, farklı bir yapıyla meydana gelmiş olmasına rağmen bir merkez bankasının sahip olduğu tüm fonksiyonlara sahiptir. FED’in son yıllarda uyguladığı para politikaları ve faiz oranlarına müdahalesi dünya ekonomik gündemini belirlemektedir.

 

89) 15 üyeden oluşan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 üyesi daimi (sürekli), 10 üyesi geçici konumdadır. Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararları sadece 5 daimi üye veto edebilir. Bu konseyin 5 daimi üye ülkesi şunlardır: ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin.

90) Kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında keşfedilen dünyanın en büyük yer altı şehri Nevşehir’de bulundu. Kentsel dönüşüm çalışmaları sonrasında yıkılan Nevşehir Kalesi’nin etrafındaki evlerin altında dünyanın en büyük yer altı şehri bulundu. Bulunan şehrin yapılacak çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılması ve restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin dünyaya sunacağı önemli ören yerlerinden ve yer altı şehirlerinden biri olacağı ifade ediliyor.

91) Tacikistan, Fars kökenli bir ülkedir ve Türk cumhuriyetleri arasında yer almaz.

92) Bosna Hersek Sorunu 1989’dan itibaren Yugoslavya’nın parçalanma sürecine girmesiyle başlamıştır. Yıkılan Yugoslavya topraklarında Boşnak, Hırvat ve Sırpların mücadelesi Bosna-Hersek Sorunu olarak adlandırılmıştır.

93) Nobel Ödülleri, Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacı taşıyan, prestijli bir ödüldür.
İsveç Akademisi ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler ve kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarındaki başarılara verilmektedir.

Aziz Sancar, kanser konusundaki çalışmasıyla tıp dalında ödül almayı beklerken kimya dalında ödül almıştır.

Orhan Pamuk, edebiyat alanında ödül almıştır.
Matematikle ilgili herhangi bir Nobel Ödülü verilmemektedir.

94) 29 Eylül 2015 tarihinde NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) tarafından yapılan açıklamaya göre Mars’ta su bulunmuştur. NASA, Mars’ta donmuş su ve tuzlu su akıntıları bulunduğunu açıklamıştır.

 

 

97) Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan SSCB’nin dağılmasıyla birlikte Orta Asya’da değil Kafkasya’da kurulan devletlerdendir.

 

 

102) Euro ya da Avro, AB’nin 28 üyesinden 19’u ile 3 Avrupa ülkesinin daha resmî olarak kullandıkları ortak para birimidir. İngiltere, Danimarka ve İsveç Euro’ya geçmeyen AB üyeleridir. Bu ülkelerin hükümetleri bu konuda karar vermedikçe ya da halk oylaması sonuçları bu yönde olmadıkça, AB tarafından yasal bir baskıyla karşılaşmazlar. Bulgaristan’ın 2015 yılında Euro’ya geçmesi kararlaştırılmıştır. AB üyesi Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ortak para birliğinden çıkarılması gündeme gelmişse de bu gerçekleşmemiş, para birliğinde kalmıştır.

103) Mali yapılarının bozulması nedeniyle devlet tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aracılığı ile el konulan bankaların yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçer.

 

105) İlk Türk kadın başbakan = Tansu ÇİLLER
İlk Türk kadın bakan = Türkan AKYOL
İlk Türk kadın belediye başkanı = Sadiye HANIM İlk Türk kadın büyükelçi = Filiz DİNÇMEN
İlk Türk kadın pilot = Bedriye Tahir GÖKMEN
İlk Türk kadın savaş pilotu = Sabiha GÖKÇEN

İlk Türk kadın jet pilotu = Leman ALTINÇEKİÇ
İlk Türk kadın vali = Lale AYTAMAN
İlk Türk kadın kaymakam = Özlem BOZKURT
İlk Türk kadın opera sanatçısı = Semiha BERKSOY İlk Türk kadın tiyatro oyuncusu = Afife JALE

İlk Türk kadın rektör = Prof. Dr. Saffet RIZA ALPAR
İlk Türk kadın Cumhuriyet savcısı = Nebahat SARIYAL
İlk Türk kadın TBMM başkanvekili = Neriman NEFTÇİ
İlk Türk kadın arkeolog = Jale İNAN
İlk Türk kadın avukat = Süreyya AĞAOĞLU
İlk Türk kadın başhekim = Gönül BİNGÖL
İlk Türk kadın ceza ve ağır ceza hakimi = Muazzez Halet IŞIKPINAR İlk Türk kadın çöpçü = Elif YAZGAN
İlk Türk kadın danıştay başkanı = Füruzan İKİNCİOĞULLARI
İlk Türk kadın danıştay üyesi = Şükran ESMERER
İlk Türk kadın diplomat = Adile AYLA

İlk Türk kadın diş hekimi = Ferdane BOZDOĞAN ERBERK
İlk Türk kadın doktor = Safiye ALİ
İlk Türk kadın eczacı = Rukiye KANAT ARRAN
İlk Türk kadın emniyet müdürü = Feriha SANERK
İlk Türk kadın fotoğrafçı = Semiha ES
İlk Türk kadın gazeteci = Selma RIZA
İlk Türk kadın genel müdür = Mükerrem AKER
İlk Türk kadın hakim = Suat BERK
İlk Türk kadın hastane müdürü = Feriha BARDAKÇI
İlk Türk kadın hava kameramanı = Özge Deniz ÖZKER
İlk Türk kadın hazine genel müdürü = Aysel Gönül ÖYMEN
İlk Türk kadın hemşire = Esma DENİZ
İlk Türk kadın hesap uzmanı = Müşeref ÇALLILAR ve Güzide AMARK İlk Türk kadın heykeltraş = Sabiha BENGÜTAŞ
İlk Türk kadın karakol amiri = Nevlan KULAK
İlk Türk kadın kimyager = Prof. Dr. Remziye HİSAR
İlk Türk kadın makinist = Seher AYTAÇ
İlk Türk kadın Milli Eğitim Müdürü = Güler KARAKÜLAH
İlk Türk kadın milli maç hakemi = Lale ORTA
İlk Türk kadın muhtar (atanmış) = Meliha MANÇO
İlk Türk kadın muhtar (seçilmiş) = Gül ESİN
İlk Türk kadın mümessil = Saliha YATKIN
İlk Türk kadın müzeci = Seniha SAMİ
İlk Türk kadın orman mühendisi = Binnaz Zehra SERT
İlk Türk kadın petrol mühendisi = Halide URAL TÜRKTAN
İlk Türk kadın polis memuru = Betül DİKER
İlk Türk kadın profesör = Prof. Dr. Fazıla ŞEVKET GİZ
İlk Türk kadın radyo spikeri = Emel GAZİMİHAL
İlk Türk kadın televizyon spikeri = Nuran DEVRES
İlk Türk kadın sayıştay üyesi = Fahrünisa ETMEN
İlk Türk kadın sendika başkanı = Dervişe KOÇ
İlk Türk kadın subay = Ülkü Sema TOKSÖZ
İlk Türk kadın süvari = Nildeniz ŞEN
İlk Türk kadın veteriner = Sabire AYDEMİR
İlk Türk kadın Yargıtay üyesi = Melahat RUACAN

5

 

120) TÜBİTAK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşlar bünyesindedir.

121) Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda dağıtılan ödüllerin adı Kristal Ödülleri’dir.

 

 

128) 1995’te hayatını kaybeden Batı Trakya Türklerinin hakları için

mücadele eden tıp doktoru ve siyasetçi Sadık Ahmet’tir.

129) 1890 Türkistan doğumlu olup, Basmacı Hareketi içerisinde yer alan ve 1939’da İstanbul Üniversitesi’nde Umumi Türk Tarihi kürsüsünü kuran ordinaryüs ünvanlı Türk tarihçisi A. Zeki Velidi Togan’dır.

 

133) Tengri-Kün anıtı veya bedizi olarak isimlendirilen kaya resmi Meksika’da bulunmuştur.

134) Osmanlı Devleti’nde Tunus ve Cezayir beylerine, yöneticilerine verilen isim dayıdır.

135) Türkiye’de ilk büyük devalüasyon 1946 yılında görülmüştür.

136) Yeniçerilerin törenlerde giydiği başlığa üsküf denir.

137) Kemal Tahir’in Osmanlı Devleti öncesi Anadolu’nun genel durumunu ve Osmanlının kuruluşu sürecini anlattığı eserin adı Devlet Ana’dır.

106) Uzayda yetiştirilen ilk çiçeğin adı zinya. Bu çiçeğin fotoğrafını ISS (Uluslararası Uzay Araştırma İstasyonu) çalışanı ABD’li astronot Scott Kelly paylaştı.

111) Yapılan kazılarla 6.yy’a ait “Kutsal Havariler Kilisesi”, ayrıca kaya mezarlar ve iskeletlerin çıkarıldığı yer Hatay’ın Arsuz ilçesidir.

 

114) G20’nin iş dünyası kolu, B20’dir.

 

118) Türkiye’de uygulamaya girecek olan yeni kimlik kartlarının düzenlenmesiyle ilgili olan kurumlar Dışişleri Bakanlığı ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’dür.

119) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, yeni kimlik kartlarını TÜBİTAK’a hazırlatmıştır.

 

138) Ribat (kervansaray) anlamında kullanılan diğer bir kelime taşrabattır.

139) Tarihe “Kudüs Fatih’i” olarak geçen Selahaddin Eyyubi, Haçlıları Hıttin Savaşı’nda yenmiştir.

140) Belleten, tarih alanında yapılan çalışmaların anlatıldığı dergidir.

141) Osmanlı tarihinde İstanbul’u kuşatan ilk şehzade Musa Çelebi’dir.

142) 23 Nisan 1920’de I. TBMM açıldı.

143) 23 Nisan, Türkiye’nin ilk milli bayramıdır.

144) “Ekmek yoksa pasta yesinler” sözünün sahibi ve puf adı verilen saç modelinin mucidi Maria Antoinette, Kral 16.Louis’in eşidir.

146) Özellikle yarı başkanlık sistemine örnek gösterilen ülke Fransa’dır.

148) İlk dünya kitap başkenti 2001 yılında ve Madrid olarak seçildi.

149) OPEC’e üye olan tek Asya ülkesi olarak bilinen ancak 2008’de örgütten ayrılan ve 2015’te tekrar üyeliğe alınan ülke Endonezya’dır.

150) Yeni kimlik kartlarının dağıtımı Kırıkkale’de yapılacaktır. 151) Şeyhülislam’ın kışkırtmasıyla III.Murad’ın yıktırdığı,

Osmanlının ilk rasathanesinin kurucusu Takiyüddin Raşit’tir.

152) Türkiye Selçuklularında sultana özel meclise bezm, bezm’in toplandığı yere bezmhane denir. Bu mecliste gelen konuklara bir nevi teşrifatçılık yapan görevliye Emir-i Meclis denir.

153) III. Murad Dönemi’nde yaşadığı kabul edilen Köroğlu, Yaşar Kemal’e ait olan Üç Anadolu Efsanesi adlı yapıta konu olmuştur.

 

158) Tarihimizde “Barışma Yılı” olarak bilinen yıl, iki siyasi lider olan İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın barışmasına tanıklık etmiştir.

159) Cumhuriyet tarihinde ilk kez “devlet sanatçısı” unvanını alan kişi Ahmet Adnan Saygun’dur.

 

162) “Bunu savaş ilanı olarak yorumluyorum ve buna cevap vereceğim” anlamına gelen uluslararası deyim “casus belli” deyimidir.

163) Dünyada başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerin yönetim biçimi genellikle cumhuriyet olduğundan devlet başkanları cumhurbaşkanı olarak da adlandırılırlar. Ancak özellikle “başkan” deyimini kullanan ve devlet isminde de “cumhuriyet” ifadesi yer almayan ülke ABD’dir.

164) Başkanlık sistemini benimsemiş bazı ülkelerde başkanın yasaları çiğnediği durumlarda yürürlüğe giren meclis soruşturması benzeri ilkenin adı İmpeachment’tir.

165) Kıbrıs Anayasası’nın tanınması ve onaylanmasının gerçekleştiği antlaşma, Zürih ve Londra Antlaşması’dır.

166) TİKA, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden olan, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’nün restorasyonunu tamamladı. (2015) Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Bosna – Hersek’tedir.

167) Dünya üzerindeki en büyük ada kabul edilen ve dünyanın en kuzeyindeki kara parçasındaki en büyük buzul örtüsü ile kaplı olan Grönland, Danimarka’ya bağlı özerk bir yapıdadır.

168) 1971’de Nobel Edebiyat Ödülü almış olup Nazım Hikmet’e çok büyük bir sevgisi olduğunu açıklamış ve 1973’te vefat etmiş olan Pablo Neruda, Şili’nin yetiştirdiği şair – diplomat ve siyasetçidir.

169) Kurucu ve koruyucu genel başkanı M. Kemal Atatürk olan Türk Tarih Kurumu’nun ilk resmi başkanı Tevfik Bıyıklıoğlu’dur.

170) Şansölye, Roma İmparatorluğu mirası üzerinde kurulmuş olan çeşitli ülkelerde kullanılmış bir unvandır. Bugün ise Almanya ve Avusturya’da kullanılan makam ismidir. Şansölye, Türkiye’de Başbakanlık makamına karşılık gelmektedir.

171) Sarıkamış Harekatı’nı yapan ordu, 3. ordudur.
172) Parayı ticaret hayatında kullanan (Bizans parası kullanılmış) ilk

Türk devleti Sibirlerdir.
173) Bilim adamlarından Sad-i Şirazi, Ömer Hayyam, Cürcani,

Enveri ve Ezraki, Büyük Selçuklu Devleti döneminde yaşamışlardır. 174) Acemioğlanlar ocağında yer alan kişinin Yeniçeri ocağına

geçmesine bedergah denir.
175) Hollanda, İsviçre, İsveç, Norveç ve Danimarka I. Dünya

Savaşı’nda tarafsız kalmışlardır.
176) “Ben devletim. Devlet ki ben” diyen Fransa kralı XIV. Louis’dir.

177) Ulyaabad Savaşı, Gazneliler ile Büyük Selçuklu arasında olmuştur.

178) Türkiye’nin de II. Dünya Savaşı’nda yer almasının istendiği Kazablanka Konferansı 1943 yılında olmuştur.

179) 6 – 7 Eylül Olayları’nın çıkmasında etkili olmuş olan “İstanbul Exspres” gazetesi Mithat Perin tarafından çıkartılmıştır.

180) Darü’l Afiye, hastane ile eş anlamlıdır.

181) Filistin devletini en yakın zamanda tanıyan ülke Vatikan’dır.

182) Kudüs’te Mescid-i Aksa’da Cuma hutbesi verip Cuma namazı kıldıran tek Diyanet İşleri Başkanı Mehmet GÖRMEZ’dir.

185) “Soğuk savaş” ifadesini ilk kullanan devlet ABD’dir.

186) Kutadgu Bilig’de “Hükümdarın elidir” denilen kavram, vezirdir.

187) KATAİ adıyla milliyetlerine göre mahalleler kuran Türk – İslam devletli Tolunoğulları’dır.

188) Psikanaliz öğretisini oluşturmuş olup aynı zamanda psikanaliz kuramının kurucusu olan narsizm kuramını ilk kez ortaya atan kişi Sigmund Scholome Freud’dur.

189) Atmosferin en üst katmanı ekzosfer, en alt katmanı troposferdir.

190) Aspirin olarak bildiğimiz ilacın ham maddesi söğüt ağacıdır.

191) 6. ABD Filosu’nun protesto edilmesi için Bayezıt Meydanı’nda toplanılması sırasında yaşanan olaylara tarihimizde “Kanlı Pazar Olayı” denilmiştir. Bu olay 1969 yılında yaşanmıştır.

 

193) Je Madore (Kendimi Seviyorum) adlı şarkı ile 2016 Eurovision şarkı yarışmasına katılacak olan Serhat HACIPAŞALIOĞLU’nun temsil ettiği ülke San Marino’dur.

194) İslam sanatlarından biri olan, özellikle Osmanlı Devleti sanatkarlarının da katkıda bulunduğu, birbiri üzerine yapıştırılıp mukavva gibi olmuş kağıdın üzerine yazılmış güzel yazı sanatına murakka denir.

195) Daha önceden köleleştirilmiş, Afrika asıllı Amerikalıların özgür çocukları tarafından kurulmuş Siyah Afrika’nın sömürge görmemiş, sömürge olmamış tek ülkesi Liberya’dır.

196) Osmanlı Devleti’ni 19.yy’da en fazla uğraştıran mülteci sorunu, Macar mülteci sorunudur.

197) Osmanlı Devleti’nde istima veya istimalet politikası denilince hoşgörü politikası anlaşılmalıdır.

198) “Üzerinde Güneş Batmayan İmparatorluk” unvanı İngiltere’ye aittir.

199) M. Kemal’in Suriye Cephesi’nde savaşırken İngilizlerin ilerlemesine engel olduğu, durdurduğu hattın ismi Katma Hattı’dır.

200) Islahat Fermanı’na tepki olarak Sultan Abdulmecit’e düzenlenmek istenilen suikastın engellenmesi ve suikastçıların yargılanması olayına Kuleli Vakası denir.

201) II. Dünya Savaşı öncesi Almanya-Rusya arasında imzalanan Molotov Paktı’nın diğer adı Ribbentrop’tur.

202) 1859’da yapılan Domuz Savaşı, İngiltere ile ABD arasında olmuştur.

 

203) Güney İsrail topraklarında yer alan, Mısır, Ürdün, İsrail arasındaki çöl, Necet çölüdür.

204) Türkiye’nin ilk milli botanik parkı Ankara’dadır.
205) 23 Nisan’da kutlanan ulusal bayram, 1981’de 23 Nisan Ulusal

Egemenlik ve Çocuk Bayramı adını aldı.
206) “Endülüs’te Raks” adlı şiir, Yahya Kemal BEYATLI’nın şiiridir.

207) Tarihe “Kara Eylül” olarak geçen çatışmalar Filistin ile Ürdün arasında olmuştur.

208) Mondros’tan sonra toplanan ilk kongre, Kars-İslam Kongresi’dir.

209) Cumhuriyet tarihinin ilk kazı çalışması Ahlatlıbel’de yapılmıştır.

210) 1961’de Cumhurbaşkanı Cemal GÜRSEL’in isteği ile Eskişehir’de üretilen, aynı zamanda Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan ancak seri üretimi yapılamayan, 2015 Aralıkta Eskişehir’de hatıra amaçlı bir tane daha üretilen otomobilin ismi devrimdir.

211) Hitler’in Avusturya’yı ihlakına anschluss denir.

212) Siyaset bilimi ve sosyoloji bilimine göre eski Türklerde var olan kut anlayışı, iktidar türlerinden “karizmatik iktidar” türü içerisindedir.

213) Yedd-i Vahid, tekelcilik demektir.

214) Teclid olarak da bilinen sanat, ciltçiliktir.

215) Perslerin ve Trakların tanımlarken “Hayalet Atlılar” dedikleri devlet, İskitlerdir.

216) “Atlantik Şövalyesi” ve “Durdurulamayan Gemi” olarak II.Dünya Savaşı’nda boy göstermiş ve tarih kitaplarına geçmiş olan Bismark Zırhlısı, Almanya’ya aittir.

 

219) Eskişehir Hava Limanı’nın adı Hasan POLATKAN olarak değişecektir.

220) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

221) Bugünkü geleneklerimizde “40 mevlüdü” kavramına denk gelen, Orta Asya’da İslam öncesi ölen han veya beyin atı ve eşyalarıyla beraber 40 gün gezdirilmesine kırklık denir.

222) “Türk üçgeni” denilen üçgenin mucidi Ömer Hayyam’dır.
223) Tarihimize “ikinci cumhuriyet” tanımını yapan cumhurbaşkanı

olarak da geçmiş olan kişi, Cemal GÜRSEL’dir.

225) “Aşk Anıtı” olarak da bilinen, dünyaca tanınmış eser Tac

Mahal’dir.
226) Bir Pers anıtı olan Behistan Anıtı’na konu olmuş olan Türk

devleti, İskitlerdir.
227) 1963 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ölümünün 25.yılı

anısına resmi pulu üzerine Atatürk resmi bastıran ülke Arjantin’dir. 228) Abdulaziz döneminde Osmanlı donanması, dünyanın 3.deniz

gücü olmuştur.

229) 1961’de Nobel Edebiyat Ödülü alan İvo Andriç’in eserinin ismi de olan 2007’de Unesco Dünya Mirası’na alınan köprünün adı, Drina Köprüsü’dür.

230) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ve Neçirvan BARZANİ arasında yapılan 2015 görüşmesi ile bir kez daha gündeme gelen “Mabeyn Köşkü”, Osmanlı padişahı Abdulaziz tarafından yapılmış olup Yıldız Sarayı’nda bulunmaktadır.

231) Üzerinde “Atatürk Zirvesi” ve “İnönü Zirvesi” adıyla iki zirve bulunan dağımız Ağrı Dağı’dır.

237) Çanakkale Savaşı’nın anlatıldığı ilk hikayelerden olan Işıldağın Rüyası, Halide Edip Adıvar’a aittir.

238) Azerbaycan’ın dünyaca tanınan en ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade’dir.

 

241) Ali Kuşçu’nun Fatih Sultan Mehmet’e sunduğu eserin ismi Fethiye’dir.

242) 23 Nisan, Türkiye ve KKTC’nin resmi tatil günü ve ulusal bayramıdır.

 

244) M.Kemal’e yapılacak suikastı anlatan “Kurt Kanunu” adlı eser Kemal TAHİR’e aittir.

245) XVII. Yüzyıl başlarında İstanbul-Edirne Acemioğlanlar ocağında (Gılman-ı Ecemiyan) bulunan devşirmelere verilen akçeye papuş akçesi denir.

 

247) ABD’de Afrika kökenli Amerikalılara söylenmesi yasak olan ayrımcı ifade, negro’dur.

248) 1492 yılında Endülüs’ten çıkartılan Musevilere verilen isim, seferad’dır.

250) Meiji Restarosyonu ile kalkınma hamlesi gerçekleştiren ülke Japonya’dır.

251) “Türkiye’de Ortaöğretim” eserini kaleme alan Köy Enstitülerinin kurucu mimarı Hasan Ali YÜCEL’dir.

254) ABD’nin kendi kıtasına çekilmesi politikasının adı Monroe

Doktirini’dir.
255) Necip Fazıl’ın tam adı Ahmet Necip Fazıl’dır.

256) Necip Fazıl, Bahriye mektebinde okurken tek nüsha ve elle yazılmış haftalık bir dergi çıkarmıştır. Bu derginin adı Nihal dergisidir.

257) Yüz Gün Reformu ile kalkınma hamlesi gerçekleştiren devlet Çin’dir.

258) Lenin tarafından ortaya atılan ekonomik politika NEP’tir. 259) Briand-Kellog Paktı’nın öncüsü veya mimarı olan devletler

Fransa ve ABD’dir.
260) Yaşar KEMAL’in son romanı “Tek Kanatlı Bir Kuş” adındaki

romandır.
261) “7 Güzel Adam’ın ağabeyi” olarak bilinen şair-yazar Nuri

PAKDİL’dir.
262) Nobel’e aday gösterilen ilk yazarımız Yaşar KEMAL’dir.

263) Nobel edebiyat ödülüne aday gösterilen ilk kadın yazarımız Leyla ERBİL’dir.

264) “Kanlı Noel” ifadesi, Türklerin uğradığı bir gece baskınını ifade etmek için kullanılmıştır. Kanlı Noel, Kıbrıs’ta yaşanmıştır.

 

266) UNESCO’nun 40. Dünya Mirası Komitesi toplantısının Türkiye’de yapılacağı açıklandı.

267) Türkistan Milli Hareketi’nin kurucusu Zeki Velidi TOGAN’dır. 268) 2015 TRT belgesel ödüllerinde uluslararası kategoride en iyi

film ödülünü alan film, “Toto ve kızkardeşleri” adındaki filmdir.

269) TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en doğurgan ili Şanlıurfa’dır.

 

271) Necip Fazıl’ın yayınlanan ilk eseri “Örümcek Ağı” adındaki eserdir.

272) Necip Fazıl’ın (1943-1978) 512 sayı çıkarttığı dergi, Büyük Doğu dergisidir.

273) Japonya, Pearl Harbor Baskını’nı ABD’ye yönelik düzenlemiştir.

274) II.Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletlerin Türkiye’yi savaşa sokmak için düzenledikleri konferanslar, Kahire ve Adana konferanslarıdır.

275) Almanya, Polonya’ya saldırarak II.Dünya Savaşı’nı başlattı. 276) Ping Bang Diplomasisi Çin ve ABD arasında yaşanmıştır.

277) ABD’nin Türkiye’deki Jupiter füzelerini sökmesine sebep olan olay, Küba Buhranı’dır. Bu olay SSCB ile ABD arasında yaşandı.

278) Türkiye’de halkoyuna sunularak kabul edilen anayasalar, 1961 ve 1982 anayasalarıdır.

279) 1819’da ABD’nin İspanya’dan parayla satın aldığı yerin adı Florida’dır.

280) İslam Konferansı Örgütü’nün kurulmasına sebep olan gelişme, Kudüs El Aksa Camisinin kundaklanmasıdır.

281) Yumuşama Dönemi’nin kurucu devletleri ABD ve Rusya’dır. 282) SSCB’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan ilk

devlet Gürcistan’dır.
283) SSCB’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan ilk Türk

devleti Azerbaycan’dır.
284) Güney Osetya Savaşı sonucunda Bağımsız Devletler

Topluluğundan ayrılan devlet Gürcistan’dır.
285) Türkiye’de 1960 askeri darbesi sonucu idam edilen kişiler

Fatih Rüştü ZORLU, Hasan POLATKAN ve Adnan MENDERES’tir. 286) II.Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin oluşturduğu hat, Çakmak

Hattı’dır.
287) Köy Enstitülerinin kurucuları İsmail Hakkı TONGUÇ ve Hasan

Ali YÜCEL’dir.

288) “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” ve “Mora Rosa” şiiriyle bilinen şairimiz Sezai KARAKOÇ’tur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çok okuduğu bir şiirdir.

289) “Kuva-yi Milliye Destanı” adlı şiir Nazım Hikmet’e ait bir şiirdir.

290) Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü’nü Yaşar KEMAL 2008 yılında almıştır.

291) Caber Kalesi ve toprağı Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı toprağı olmuştur.

292) Danıştay’ın ilk kadın başkanı Fürüzan İkincioğulları’dır.

293) Şeyh Recep Olayı, Sivas Kongresi sonrasında meydana gelmiştir.

294) M. Kemal’in “eşi ve benzeri görülmemiş siyasi bir zaferdir” dediği olay, Lozan Antlaşması’dır.

295) “Ölüm Çiçekleri” ve “Mavi Kelebekler” Bosna şehriyle özdeşleştirilmiştir.

296) 1980 darbesinin düzenleyicilerinden olan ve ülkemizin 7.cumhurbaşkanı Kenan EVREN, Mayıs 2015’te hayatını kaybetti.

299) “Bizim Deniz Politikası” İtalya’nın kaderini belirlemiştir.

 

301) TÜBİTAK’ın tasarladığı, Türkiye’nin ilk yerli yer gözlem uydusunun adı Rasat’tır.

302) Dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru, Büyük Okyanus’ta bulunmaktadır.

303) Dünyada ilk kez bir kuyruklu yıldıza inmeyi başaran uzay aracı, Rosetta adındaki uzay aracıdır.

304) İlk kez “Türk azınlık” kavramının kullanıldığı antlaşma, Osmanlı ile Bulgaristan arasındaki İstanbul Antlaşması’dır.

305) Benzerliği dolayısı ile “Küçük Sarıkamış” denilen, taarruz olarak başlayıp Osmanlı devletinin savunmasına dönüşmüş olan Romani Muharebesi yenilgisi Kanal Cephesi’nde yaşanmıştır.

306) Türk tarihinde “Han” unvanını bırakıp “Çar” unvanını kullanan devlet Tuna Bulgarlarıdır.

 

 

309) “Yaşam Sahası Politikası” Almanya’nın dış siyaset kaderini belirlemiştir.

310) Dünya nüfus yoğunluğunun en az olduğu ülke Moğolistan’dır. 311) M. Kemal, Hatay sorunu ile ilgili olarak Asım US takma adıyla

Kurun gazetesinde yazı yazmıştır.
312) Gazneli Mahmut’un “Sarayımın İncisi” dediği Türk bilgesi

Biruni’dir.
313) Sputnik II uydusu ile uzaya “Layka” adlı köpeği gönderen ülke

SSCB’dir.

 

315) “Üç Dilli Yazıt” olarak bilinen yazıt, Karabalsagun Yazıtlarıdır.

316) İlk kez belgelenebilmiş ve Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmiş “soykırım” ifadesi ile çerçevelenmiş olan katliam, Srebrenitsa katliamıdır.

317) “Kışlada Bahar” ve “Hancı” şiirleriyle tanınan ve yakın bir zamanda vefat eden şairimiz Bekir Sıtkı ERDOĞAN’dır.

318) TBMM Onur Ödülü alan tarihçimiz Halil İNALCIK’tır.

322) Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu yarışmasını kazanan yarışmacının ülkesi Hırvatistan’dır.

 

324) İsrail devletinin kurulmasını sağlayan Balfaor Deklarasyonunu yayınlayan devlet İngiltere’dir.

325) Dünyada “3 harekete sahip tek sporcu” unvanını alan jimnastikçimiz Ferhat ARICAN’dır.

326) Asala örgütünün düzenlediği Esenboğa Havalimanı saldırısını protesto etmek için Taksim’de kendini yakarak intihar eden Ermeni vatandaşımız Artin PENİK’tir.

327) Dünyanın en eski kilisesi Ürdün’de ortaya çıkarıldı.

 

330) TANAP projesinin temelleri Kars’ta atıldı.

331) Montrö Boğazlar Sözleşmesini imzalayan Türkiye Dışişleri

Bakanı Tevfik Rüştü ARAS’tır.
332) Tarihimize “Dersim Olayları” veya “Tunceli Olayları” olarak

geçmiş olan olaylarda adı geçen kişi Seyyit RIZA’dır.

333) TRT’nin Karabağ Katliamı ile ilgili belgeselinin adı “Karabağ’ın Sessiz Çığlığı”dır.

334) Moğol hakimiyetini kabul eden ilk Türk devleti Kırgızlardır.

 

336) Asabiyet Teorisini ilk defa ortaya atan kişi İbn-i Haldun’dur.

337) II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de başbakanlık yapan kişiler Refik SAYDA ve Şükrü SARACOĞLU’dur.

338) Dünyada kurulmuş olan ilk kadın örgütü olarak bilinen örgütlenme Bacıyan-ı Rum adındaki örgütlenmedir. Anadolu’da kurulan ahilik benzeri bir örgütlenmedir.

339) Orhun Kitabeleri Moğolistan içerisindedir.
340) Ahmet Yesevi Üniversitesi Kazakistan’da bulunmaktadır.

341) “Sivil itaatsizlik” prensibini dünyaya öğretmiş ve başarılı olmuş kişi Mahatma Gandhi’dir.

342) II. Dünya Savaşı liderlerinden biri olan ve “II. Dünya Savaşı Tarihi” eseriyle Nobel edebiyat ödülünü alan lider W. Churchill’dir.

343) İlimleri ilk defa sınıflandırmış olan kişi Farabi’dir. 344) “Ahi çarşısı” olarak da bilinen, aynı ürünü satanların

dükkânlarından oluşan ticari yapıya arasta denir.
345) II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de Genelkurmay başkanlığı

yapan kişiler Fevzi ÇAKMAK ve Kazım ORBAY’dır.
346) İtalya ve Almanya’ya savaş ilan edenlerin BM’ye alınacağı

belirtilen konferans, Yalta Konferansı’dır.
347) Demokrat Parti tarafından çıkarılan ilk kanun “Arapça Ezan

Yasağının Kaldırılması Kanunu”dur.

348) KKTC 1983 yılında bağımsız devlet olarak kuruldu.

349) I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde görev yapan ve “On Sekiz Mart Kahramanı” olarak tanınan ünlü komutan İsmail Cevat ÇOBANLI’dır.

350) Doğu Anadolu Bölgesi’nde en yaygın olan orman türü meşedir.

351) TBMM’yi tanıyan ilk devlet Ermenistan’dır.

352) TBMM’yi tanıyan ilk İslam devleti Afganistan’dır.

353) TBMM’yi tanıyan ilk Avrupa ülkesi Rusya’dır.

354) İstiklal Mahkemelerinin görev aldığı son olay “İzmir Suikasti Olayı”dır.

355) Konya’nın unvanı “Darülmülk”.
356) Semerkant’ın unvanı “Şehirlerin Şahı”.

357) Malatya’nın unvanı “Asalet”.

358) Ankara’nın unvanı “Müstahkem”.

359) Sivas’ın unvanı “Yücelik”.

360) Sinop’un unvanı “Aşk Diyarı”.

361) Kayseri’nin unvanı “Fetih Kapısı”.

362) Buhara’nın unvanı “İslam’ın Roma’sı”.

 

365) ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü)’nün merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrindedir.

366) Bağımsızlık savaş sonrası kurulan ilk Türk devleti Göktürk Devleti’dir.

367) Napolyon’un Mısır’ı işgalinden sonra Suriye’deki Akka savunmasını başarıyla yapan Osmanlı komutanı Cezzar Ahmet Paşa’dır.

368) Anadolu Selçuklu Devleti’nde Kubbetü’l İslam unvanına sahip olan şehir Ahlat’tır.

369) Atatürk ilkeleri 1924 anayasasındaki 1937 değişikliği ile anayasaya girdi.

 

371) Rüştiye ilk kez II. Mahmut döneminde açılmıştır. 372) Kamu Denetçisi 4 yıllığına seçilir.

 

374) İl Özel İdaresi’nin bütçesini vali hazırlar.
375) 17 Haziran 2015 tarihinde hayatını kaybeden Türkiye

Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL’dir. 376) İlk renkli Türk filmi “Halıcı Kız” adındaki filmdir. Atlas

Sineması’nda gösterilmiştir. Muhsin ERTUĞRUL’un filmidir.

378) Temel hak ve hürriyetler için 71-73 yılı değişiklikleri ile getirilen genel sınırlama sebepleri 2001 yılında yapılan düzenleme ile kaldırılmıştır.

379) Osmanlı Devleti’nde Karesioğulları’nın alınması ile Osmanlı donanması oluşmuştur.

380) Osmanlı Devleti’nde ilk resim sergisini açan kişi Şeker Ahmet Paşa’dır.

382) Uluslararası “Çiçek Açan Şehirler” yarışmasında “Beş Çiçekli

Altın Şehir” ödülünü kazanan şehrimiz Antalya’dır.

383) Mustafa Kemal ATATÜRK ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılara çare üretmek için arkadaşlarıyla beraber Şam’da “Vatan ve Hürriyet Cemiyeti”ni kurmuştur.

384) Rakamlarla yazılmaya çalışıldığında evrene sığması mümkün olmayan, kaç rakamlı olduğu bilinmeyen ve Guiness Dünya Rekorlarına giren sayı, graham sayısıdır.

385) Çift meclis yapısı federal devletin zorunlu bir unsurudur.

386) Kırmızı Element Türk Efsanesi’nde “Küllerinden Doğan Hükümdar” olarak nitelendirilen ve Göktürk devletine en parlak dönemini yaşatan hükümdar Mukan Kağan’dır.

387) Türk tarihinin ilk büyük bağımsızlık savaşını Kürşat Ayaklanması ile II. Göktürk Devleti vermiştir.

388) Azınlık hükümeti, parlamenter sistemlerde parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destek vermesiyle oluşturduğu hükümet biçimidir.

389) Türkiye’deki azınlık hükümetine örnek olabilecek hükümetler 1960’lar, 1970’ler ve 1990’larda kurulmuştur.

390) Türkiye’nin ilk azınlık hükümeti 25 Aralık 1963 tarihinde İsmet İNÖNÜ başkanlığında kurulan 28.hükümettir.

391) Türkiye’de akarsulardan en çok sulama alanında faydalanılmaktadır.

392) Etnik-i Eterya Cemiyeti, Bizans’ı yeniden canlandırmak amacıyla kurulan zararlı cemiyetlerden biridir.

 

394) M. Kemal ATATÜRK’ün ilk görev yeri Şam’da bulunan 5. ordudaki Süvari Alayı’dır.

395) Kaşgarlı Mahmut’un “Türk’ün kanadıdır” diye nitelendirdiği savaş aracı attır.

396) Orta Asya’daki kültürlerin en eskisi anav kültürüdür.

397) Melankolik hastalıkların balık tutma ve avlanma gibi eğlenceli işlerle tedavi edilmesi gerektiğini savunan İslam tıp bilgini Ebubekir Razi’dir.

398) Matbaanın Uygurlar tarafından bulunduğunu savunan bilim adamı Prof. Bosert’tir.

399) Mide ameliyatı yapan ilk kişi İbn-i Sina’dır. 400) Mikrobu bulan kişi Akşemsettin’dir.
401) Averros lakaplı İslam düşünürü İbn-i Rüşt’tür. 402) Sibernetiğin kurucusu El-Cezeri’dir.

403) Türk tarihinin ilk siyasetnamesi Yusuf Has Hacip’in yazdığı Kutadgu Bilig adındaki eserdir. Hükümdara öğütler içerir.

404) Türk tarihinin ilk haritası, Divan-ı Lugatit Türk adındaki eserdedir.

405) Avni mahlasını kullanan padişah Fatih Sultan Mehmet’tir. 406) Muhibbi mahlasını kullanan padişah Kanuni Sultan

Süleyman’dır.

407) İlhami mahlasını kullanan padişah III. Selim’dir.

408) Farisi mahlasını kullanan padişah II. Osman’dır.

409) Adli mahlasını kullanan padişah II. Mahmut’tur.

410) Necib mahlasını kullanan padişah III. Ahmet’tir.

411) Bahti mahlasını kullanan padişah I. Ahmet’tir.

412) Cihangir mahlasını kullanan padişah III. Mustafa’dır.

413) Firdevsi’nin Şehname adındaki eseri Gazneli Mahmut’a sunuldu.

414) Tarih-i Yemin adındaki eser Gazneli Mahmut’a sunuldu.

415) Siyasetname, Melikşah’a sunuldu.

416) Kutadgu Bilig adındaki eser Tabgaç Buğra Han’a sunuldu.

417) Anadolu Selçuklu Devleti ile ilgili bilgi veren seyyah İbn-i Batuta’dır.

irvesi İstanbul’da düzenlenecektir. 422) Samsun Raporu bir araştırma raporudur ve Kurtuluş

Mücadelesinin ilk yazılı belgesidir.

 

424) Buğday üretimi en fazla İç Anadolu bölgesinde gerçekleştirilmektedir.

425) “Yabancılara yardım etmek, onları konuklayıp yedirip içirmek, bütün ihtiyaçlarını görmek hususunda bir benzeri yoktur.” diyen ve Ahiler hakkında bilgi veren seyyah İbn-i Batuta’dır.

426) Sayıştay, yaptığı denetimleri TBMM adına yapar.
427) 1982 anayasası ile inkılap kanunları koruma altına alınmıştır.

428) Kapıkulu Ocağı’nın kurulması için fikir sunan sadrazam, Çandarlı Halil Paşa’dır.

429) Aşıkpaşazade, Neşri ve Oruç Bey gibi ilk Osmanlı tarihçileri tarafından “Osmanlı hanedanının atası” olarak kabul edilen devlet adamı Süleyman Şah’tır.

 

 

432) Zafer Bayramı ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir’de kutlanmıştır.

433) 30 Ağustos gününün resmi olarak Zafer Bayramı ilan edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur.

434) Halide Edip ADIVAR’ın Milli Mücadele’yi konu alan eseri “Ateşten Gömlek”tir.

14

 

436) İlk Türkoloji Enstitüsü’nü Budapeşte Üniversitesi’nde Macarlar açmıştır.

ads

[wp_ad_camp_2]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.