2024 KPSS Ne Zaman? 2024 KPSS Konuları Nelerdir?

2022 KPSS

Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı bölümlerine kadro ve pozisyonlarda çalışacak personelin “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” kapsamında yapılan ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınav sistemi KPSS sınavı hakkında en merak edilen konu KPSS 2024 Ne zaman? yapılacağı ve 2024 KPSS Konuları Nelerdir? şeklindedir.

Öncelikle yapılacak bu KPSS sınav sistemi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;

İlgili yönetmeliğe göre yapılan bu kamu görevine ilk defa ataç-nacak personel seçimi iki kadro ile yapılır. A Grubu Kadro ve B Grubu Kadro olarak iyi gruba ayrılan kadrolar sırasıyla;

A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bağlı müsteşarlıklar, müdürlükler ve yine bunlara bağlı kurum ve kuruluşlar için adaylara kendi içinde de bazı seçme sınavları yapan belli bir alanda yetiştirme programı uygulanmış adayları seçme amacıyla yapılanlardır. Örneğin kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen bu gruptadır.

B Grubu Kadrolar; bu grup ise 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ekli listelerinde yer alan , genel ya da özel bütçesi bulunan kurumlar ve bunlara bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşlar ile, kanunlar ile kurulmuş fon ve kefalet sandıkları, il özel idare kurumları, belediyeler ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlara A grubu kadro özelliği taşımayan personelleri seçilmesi esastır. Mimar, mühendis, hemşire, veteriner gibi meslek grupları ise B grubu kategorindedir.

Ayrıca bu gruplardan ayrı olarak kamu kurum ve kuruluşlarında personel alımında engelli kategorisinde ortaöğretim ve lisans gruplarında EKPSS adı altında personel alımı yapılmaktadır.

Tahmini 2024 KPSS Başvuru ve Sınav Tarihleri Ne Zaman? 

2024 KPSS Ortaöğretim başvuru tarihleri:  15 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasındadır

2024 KPSS Ortaöğretim sınav tarihi? 22 Kasım 2024

2024 KPSS Ön Lisans başvuru tarihleri : 21 Ağustos ile 2 Eylül 2024

2024 KPSS Ön Lisans sınav tarihi : 25 Ekim 2024

2024 KPSS Lisans Başvuru Tarihleri Ne Zaman?: 28 Mayıs – 14 Haziran 2024

2022 KPSS Lisans Sınav Tarihi: 1 Ağustos 2024

2024 KPSS Eğitim Bilimleri sınav tarihleri:  

2024 KPSS Eğitim Bilimleri  ALAN BİLGİSİ 1. Sınav : 7 Ağustos – 2. Sınav : 8 Ağustos

2024 KPSS Eğitim Bilimleri  ÖABT sınav tarihi:  15 ağustos

2024 KPSS Kimler Girebilir?

KPSS A sınavına her yıl belirli bir uzmanlık alanında eğitim almış kişiler girerken, KPSS B sınavı çift rakamlı biten yıllarda yapılmakta olup, yapılacak olan 2024 KPSS kimler girebilir? derseniz. Sınava girebilenler;

  • Ortaöğretimin yani lise son sınıfta okumakta olanlar,
  • Lise Mezunları
  • Ön lisans 2. Sınıfında okuyanlar
  • Ön lisans Mezunları
  • Lisans Mezunları

2024 KPSS Konuları Nelerdir?

KPSS soruları genel olarak iki gruptan oluşan toplam 120 adet soru vardır. Bu sorular Genel Yetenek ve Genel Kültür olarak iki gruptur. Peki 2024 KPSS konuları nelerdir? gibi soru aklınıza gelebilir. Sınavın amacı sizin genel kültür ve genel yetenek alanında bilgilerinizi ölçmek olduğu için;

  1. Genel Yetenek Kategorisinde;
  • Türkçe…30 soru
  • Matematik… 30 soru
  1. Genel Kültür Kategorisinde ise;
  • Tarih…27 soru
  • Coğrafya…18 soru
  • Vatandaşlık…15 soru

olacak şekilde ayarlanmıştır. Konular bu kategoriler içinde dağılım göstermektedir.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve bu nedenle birçok eğitim, öğretimden çalışma hayatlarına kadar çok alanda olumsuz etkilerini yaşadığımız pandemi nedeniyle KPSS sınavı tarihleri de sekteye uğramıştır. Bu belirsizlik sınava girecek tüm mezunlar, kamuya yerleştirme bekleyenler ve  tüm  devlet kadrosunu girmek isteyen kişileri ister istemez olumsuz etkilemiştir. Pandeminin yoğun yaşandığı günler içinde sınavların ertelenmesi bile büyük hayal kırıklıklarına neden olmuştur. Artık bilgisayar sistemleri ve teknolojinin sayesinde online sistem üzerinden KPSS başvuru işlemlerinizi yapabilir. Eğitim alanınızla ilgili olarak veya devletin açık olan her türlü uygun kadrolarına giriş biletinin ilk aşamasını gerçekleştirebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.