2022 YÖKDİL Sınavı Ne Zaman? 2022 YÖKDİL Konuları Nelerdir?

ÖSYM her sene Aralık ayında bir yıl sonraki YÖKDİL sınav tarihi açıklamasına rağmen bu sene böyle yapmadı. 2021 yılındaki sınav tarihleri 18 Ocak’ta ancak açıklanabilirken, önümüzdeki yılın YÖKDİL sınav tarihi hala belirsizliğini koruyor. 2020’deki sınav pandemi nedeniyle ertelenmişti. Ertelenen bu YÖKDİL sınavı 28 Şubat 2020 de yapıldı. ÖSYM her yıl iki tane YÖKDİL sınavı yapıyor.

2021’deki 1. YÖKDİL sınavı 28 Mart’ta 2.YÖKDİL sınavının ise 29 Ağustos ‘ta yapılacağını duyurdu. 2022 ile ilgili bir açıklama yapılmadığı için bu tarihlere benzer zamanlarda yapılabileceği tahmin ediliyor. 2022 YÖKDİL sınavı için hazırlanan adayların kafasında sınava kaç ay kala hazırlanmalıyım konusunda. 2022 YÖKDİL sınavı ÖSYM’ye YÖK tarafından yaptırılan bir sınavdır. Bu sınava yüksek lisans, doktora-doçentlik başvurusu yapan ve TUS, DUS adayları tercih etmektedir. 2022 YÖKDİL sınavı bahar dönemi ve güz dönemi olmak üzere senede iki defa yapılıyor.

Bu yüzden sınav tarihleri kaçırılmamalı ve sınava iyi çalışılmalıdır. 2022 YÖKDİL sınavı hazırlık aşamasında olan adaylar “işte şu kadar ay çalışılmalı” gibi bir düşünce genellemesi yapmamalıdır. Çünkü sınavların zorluk ve kolaylık derecesi değişebildiği için herkesin algılama yeteneği de farklıdır. Bu sınavda bir öğrenci 2022 YÖKDİL sınavı hiç çalışmadan 90 alırken diğeri bütün sene çalışıp 50 not seviyesinde kalabilir. Bu yüzden ay hesabı yaparak değil doğru adımlar atarak çalışılmalıdır.

2022 YÖKDİL Sınavı Başvuru Tarihleri Ne zaman?

ÖSYM her yıl yaptığı YÖKDİL sınavından hemen sonra bir sonraki senenin tarihlerinin açıklamasını yapardı. Fakat bu sene henüz 2022 YÖKDİL sınavı tarihleri açıklanmadı. Bu sebepten bu yıl yapılan sınav tarihleri ile gelecek yılınkiler aynı olabilir diye düşünülerek yola çıkabilirsiniz. Böylece çalışmak için zaman kaybı yaşamazsınız.

2022 yılının YÖKDİL sınav takvimi şöyle; 1.sınav 28 Mart’ta ikinci sınav ise 29 Ağustos tarihinde yapılacak diye açıklandı. 2022 YÖKDİL başvuru tarihleri 5 Şubat 2022 tarihinde başlıyor ve 15 Şubat 2022 tarihinde sona eriyor. Geç kalanların ise 24 Şubat tarihinde başvurabileceği söylendi. Başvurularda HES kodu sorgulanacak. Bu yüzden adaylar başvuru yapmadan önce veya başvuru merkezlerine gitmeden mutlaka HES kodunu almaları gerekiyor.

2022 YÖKDİL Sınavına Kimler Girebilir?

2022 YÖKDİL sınavı aday olanlar kendi alanlarındaki fen, mühendislik, sosyal ve beşerî bilimler ile sağlık alanlarından mezun olmuş. Dil becerilerini belirlemek isteyen adayların katıldığı bir dil sınavıdır. YÖKDİL sınavı YÖK başkanlığında Anadolu ve Ankara Üniversitesi tarafından yapılmaktadır. YÖKDİL sınav soruları Ankara Üniversite bünyesinde hazırlanmakta sınavın organizasyonu Anadolu Üniversitesi tarafından yapılmaktadır.

YÖKDİL sınavı yılda iki ya da üç defa yapılıyor. Sınava girişle ilgili bir sınırlama yoktur. YÖKDİL sınavı her yıl 30 şehirde toplam da 35 sınav merkezinde yapılıyor. Adaylara 5 cevap şıkkı olan toplam 80 soru soruluyor. Sınav süresi olarak 180 dakika veriliyor. Bu YÖKDİL sınavına, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve de doçentlik sınavına başvuru yapmak isteyenler ile üniversitelerde akademik alanda yükselmek için kendilerinde akademik anlamda dil yeterliliği puanı istenenler başvuru yapabilirler.

2022 YÖKDİL Konuları Nelerdir?

2022 YÖKDİL konuları YÖKDİL sınavında ilk 20 soru da gramer bilgisi ölçülür. Bunlardan 6 tanesi kelime bilgisi; 14 tanesi de gramer bilgisini ölçmek için sorulur. Gramer sorularında hangi konudan kaç soru sorulacağı belli değil her sene değişmektedir. Ama çoğunlukla bağlaç bilgisi soruluyor. YÖKDİL cloze test ile 20 soruda kelime ve gramer bilgisini ölçmektedir. YÖKDİL’ ‘e giren her adaya 5 tane soru sorulur. Cloze test bölümünde kaç gramer kaç kelime sorulacağı hiç belli olmaz. Paragrafa göre sorular değişebilir. Cümle tamamlama sorularından 11 tane sorulmaktadır.

YÖKDİL çeviri soruları 12 tanedir. Bu sorular adaylar için en kolay olanlardır. Bu soruların altı tanesi Türkçe’ den İngilizceye altı tanesi İngilizce ’den Türkçe ’ye çevrilmesi istenir. Ayrıca altı tane paragraf tamamlama soruları ile paragraf bilgisi ölçülmektedir. Genelde dört beş cümleden oluşan bir paragrafın herhangi bir cümlesi çıkartılarak boş olan yere anlam bakımından ve yapısal olarak nasıl

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.