Kpss Coğrafya Soru Bankası

Kpss Sınavına hazırlanan adaylar için Mehmet Eğit Kpss Çözümlü Coğrafya Test Soruları ve Deneme Sınavı

2020 Kpss Coğrafya Soruları

Soru 1
“Türkiye aktif deprem kuşağı üzerinde yer alır” diyen bir araştırmacı, bu tezini aşağıda verilen bilgilerden hangisiyle desteklemelidir?
A
Dağların doğu-batı yönünde uzanmasıyla
B
Toprak türlerinin farklı olmasıyla
C
Yeraltı sıcak su kaynaklarının yaygın olmasıyla
D
Masif arazilerin bulunmasıyla
E
Yer şekillerinin çeşitli olmasıyla
1 numaralı soru için açıklama 
Türkiye birinci derecede aktif deprem kuşağı üzerinde yer alır. Bu Özelliğine kanıt olarak sık sık depremlerin görülmesi ve sıcak su kaynaklarının yaygın olması kanıt olarak gösterilebilir.
Soru 2
Türkiye’de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı, kış sıcaklık ortalaması 10°C üzerinde, yıllık yağış miktarı 1000 mm ye yakın olan bir iklim bölgesinde aşağıdaki ekonomik etkinliklerden hangisinin yapılması daha zordur?
A
Kıyı turizmi
B
Büyükbaş mera hayvancılığı
C
Seracılık
D
Turunçgil tarımı
E
Küçükbaş mera hayvancılığı
2 numaralı soru için açıklama 
Soruda verilen iklim özellikleri Akdeniz iklimine aittir. Akdeniz Bölgesi’nde; > kıyı turizmi V seracılık > turunçgil, muz, pamuk, zeytin vb. tarım etkinlikleri > küçükbaş özellikle kıl keçisi etkinlikleri kolaylıkla yapılır. Akdeniz Bölgesi’nde yaz ayları sıcak ve kurak geçtiği için büyükbaş mera hayvancılığı için gerekli olan çayır bitki örtüsü ancak yüksek yaylalarda görülür.
Soru 3
Türkiye’nin en kuzey ucundan en güney ucuna doğru seyahat eden bir grup aşağıda verilen yer şekillerinden hangisini görme ihtimali diğerlerinden daha düşüktür?
A
Küre Dağları
B
Aladağlar
C
Bozok Platosu
D
Nur (Amanos) Dağları
E
Yazılıkaya Platosu
3 numaralı soru için açıklama 
Türkiye'nin en kuzey ucundan (Sinop) en güney ucuna (Hatay) doğru gidildiğinde sırasıyla Küre Dağları, Bozok Platosu (Yozgat), Aladağlar (Orta Toroslar) ve Nur Dağları görülebilir. Fakat Yazılıkaya platosu İç Anadolu •Bölgesi ile Ege Bölgesi arasında (yani daha batıda) kalır.
Soru 4
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 21 Aralık ile 21 Mart tarihleri arasındaki yaklaşık üç aylık süreçte yaşanan bir durum değildir?
A
Gece-gündüz süre farkının azalması
B
Gündüz süresinin artması
C
Cisimlerin gölge boyunun kısalması
D
Güneş ışınlarının gelme açısının artması
E
Gündüz süresinin 12 saatten fazla sürmesi
4 numaralı soru için açıklama 
Türkiye'de, 21 Aralık-21 Mart tarihleri arasında; Gündüzler uzamakta ve gündüz süresi gece süresine yakışmakta, > güneş ışınlarının gelme açısı büyümekte, r gölge boyu kısalmakta, güneş ışınlarının atmosferde tutulması azalmaktadır. E seçeneğinde verilen durum yani gündüz süresinin 12 saatten fazla olması 21 Mart-23 Eylül tarihleri arasında yaşanan bir durumdur
Soru 5
Türkiye'de kır yerleşmelerinin büyük bir kısmı köyait! yerleşmelerinden oluşur. Bu durumda yaklaşık 36 bin köy bir o kadar da köyaltı yerleşmesi olduğu tahmin edilmektedir. Aşağıdaki köyaltı yerleşmelerinden hangisi geçici yerleşmeler arasında değildir?
A
Kom
B
Mezra
C
Yayla
D
Oba
E
Bağ ev
5 numaralı soru için açıklama 
Türkiye’de yaygın olan köy atlı yerleşmelerinden mahalle, mezra, divan, çiftlik devamlı yerleşmeler iken, ağıl, kom, bağ evi, yayla geçici yerleşmelerden sayılmaktadır.
Soru 6
Havadaki nem miktarının fazla olduğu yerler gündüz çok ısınmaz, gece de çok soğumaz. Bu nedenle, buraların günlük sıcaklık farkı azdır. Buna göre, aşağıda verilen bölümlerin hangisinde günlük sıcaklık farkları daha fazladır?
A
Doğu Karadeniz
B
Güney Marmara
C
Orta Karadeniz
D
Yukarı Kızılırmak
E
Kıyı Ege
6 numaralı soru için açıklama 
Yukarı Kızılırmak bölümü karasallığın daha şiddetli olduğu, nem oranının az olduğu bir bölümdür bu nedenle günlük ve yıllık sıcaklık farkı daha fazladır.
Soru 7
Boksit, alüminyumun ham maddesidir. Konya Seydişehir ve Antalya-Akseki'de çıkarılır. Çıkarılan boksit madeni aşağıdaki yerlerin hangisinde işlenir?
A
Ergani
B
Alanya
C
Akseki
D
Seydişehir
E
Adana
7 numaralı soru için açıklama 
Konya ve Antalya’da yoğun olarak çıkarımı yapılan boksitin önemli işletme tesisi, Konya Seydişehir’de kurulmuştur.
Soru 8
Demir Bakır Krom • Çinko Aşağıdaki bölümlerden hangisinde, yukarıda verilen madenlerin hepsi çıkarılmaktadır?
A
Yukarı Fırat
B
Orta Kızılırmak
C
Yukarı Kızılırmak
D
Yukarı Sakarya
E
Konya
8 numaralı soru için açıklama 
Yukarı Fırat bölümü volkanik yapısı nedeniyle metal madenler bakımından oldukça zengindir. Soruda verilen tüm madenlerin hepsi bu bölümde çıkarılmaktadır.
Soru 9
Türkiye’de dağlar genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzandığından kuzey-güney yönündeki ulaşımda doğal geçitlerin önemi fazladır. Buna göre, Trabzon’dan Şanlıurfa’ya kara yolu ile en tasa güzergâhları gitmek isteyen bir kişi sırasıyla aşağıdaki geçitlerden hangilerini kullanır?
A
Zigana - Pülümür
B
Kop - Çubuk
C
Zigana - Belen
D
Belen - Sakaltutan
E
Pülümür - Kop
9 numaralı soru için açıklama 
Trabzon’dan Şanlıurfa’ya kara yolu ile en kısa yoldan gitmek isteyen bir kişi önce Zigana sonra Pülümür geçitlerini kullanmak zorundadır.
Soru 10
Aşağıdaki madenlerden hangisinin çıkarıldığı yer yanlış verilmiştir?
A
Perlit Nevşehir
B
Manyezit Kütahya
C
Krom —> Elazığ
D
Asfaltit —> Şırnak
E
Bakır —> Samsun
10 numaralı soru için açıklama 
Bakır; Artvin - Murgul, Kastamonu - Küre, Rize - Çayeli ve Elazığ - Maden'de çıkarılır. Samsun’da çıkarım alanı yoktur ancak işlenen tesisler vardır.
Soru 11
Batı Toroslar’da tektonik hareketler ve karstik erimeler sonucu oluşan birçok gölün bulunduğu alan Göller Yöresi olarak adlandırılmıştır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bu alanda bulunan göllerden bîri değildir?
A
Köyceğiz Gölü
B
Acıgöl
C
Eğirdir Gölü
D
Burdur Gölü
E
Beyşehir Gölü
11 numaralı soru için açıklama 
Köyceğiz Gölü, Göller Yöresi’nde değil Menteşe Yöresi’nde yer alır.
Soru 12
Türkiye’deki bütün ilelim koşullarına uyura sağlamış tarım ürünleri aşağıdakilierden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A
Zeytin, buğday
B
Ayçiçeği, mısır
C
Üzüm, elma
D
Pamuk, şeker pancarı
E
Haşhaş, incir
12 numaralı soru için açıklama 
Üzüm ve elmanın bazı türleri, - 20, - 30 °C gibi düşük sıcaklıklara dayanabilmektedir. Bu nedenle Türkiye’deki bütün iklim şartlarına uyum sağlamış ürünlerdir.
Soru 13
Türkiye’de ilk defa havzası için “Yer altı Suyu Restorasyon Planı” hazırlanan m nehirdeki çevre felaket» ferini engellemek için “Şafak Harekatı" adı altında çalışmalar başlatılan akarsu aşağıdakîlerden hangisidir?
A
Çoruh
B
Bartın
C
Ergene
D
Gediz
E
Susurluk
13 numaralı soru için açıklama 
Çevresindeki endüstri tesislerinin yoğunluğuna bağlı olarak son yıllarda kirlilik düzeyi iyice artan Ergene Nehri'nin su kalitesini iyileştirmek ve kirliliği kontrol altında tutmak amacıyla bu plan hazırlanmıştır.
Soru 14
Türkiye’nin 38°-41° kuzey paralelleri ile 30“-33° doğu meridyenleri araşma ait paftalarında aşağıdaki illerden hangisinin toprakları yer almaz?
A
Balıkesir
B
Eskişehir
C
İsparta
D
Kocaeli
E
Konya
14 numaralı soru için açıklama 
Türkiye'nin SSMI" kuzey paralelleri ite 30°-33“ doğu meridyenleri arasındaki paftasına bakıldığında Eskişehir, Konya, Kocaeli ve İsparta illerinin bu alanda yer aldığı görülür. Ancak Balıkesir 30° doğu boylamının batısında yer aiır.
Soru 15
Türkiye’deki "ova” ite ' plato”lan birbirinden ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A
Ekonomik faaliyetlerin niteliği
B
Ortalama yükseltileri
C
Akarsu yataklarının şekli ve derinliği
D
Yerleşmelerin sıklığı
E
Yüz ölçümleri
15 numaralı soru için açıklama 
Ovalar çevresine göre alçakta yer alan ve akarsuların menderesler yaparak akttğı düzlüklerdir. Platolar ise akarsular tarafından derince yarılmış çevresine göre yüksekte olan düzlüklerdir.
Soru 16
"Mavi Tünel” projesi, aşağıdaki akarsulardan hangisinin suyunun bir tünelle Konya Ovası’na akıtılması ve bu ovanın sulanması amacıyla yapılmıştır?
A
Göksu
B
Manavgat
C
Asi
D
Seyhan
E
Ceyhan
16 numaralı soru için açıklama 
Göksu
Soru 17
Dünyanın en büyük kırık hattı üzerinde bulunan Güney t Anadolu fay hattı, Hatay üzerinden Güneydoğu Toroslan izleyerek Doğu Anadolu’ya doğru uzanır.
A
Amik Ovası
B
Ceylanpınar Ovası
C
Elbistan Ovası
D
Malatya Ovası
E
Muş Ovası
17 numaralı soru için açıklama 
Güney Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında yer alır. Ceylanpınar Ovası Şanlıurfa’nın güneyinde yer aldığından fay hatlarına uzaktır.
Soru 18
Türkiye’de yıllık güneşlenme sürelerinin fazla olduğu yerlerle aşağıdakilerden hangisi benzerlik gösterir?
A
Gündüz süresi en uzun olan merkezler
B
Bağıl nemin az olduğu yerler
C
Yüksek dağ sıraları
D
Sıcaklık farklarının fazla olduğu bölgeler
E
Ormanlık alanlar
18 numaralı soru için açıklama 
Türkiye’de güneşlenme süresi üzerinde en etkili faktör bulutluluktur. Bulutluluk oranı bağıl nemle doğru orantılıdır. Bu nedenle bağıl nemi az olan yerlerde bulutluluk az, güneşlenme fazladır. Örneğin Karadeniz kıyılarında bağıl nem fazla, bulutluluk fazla, güneşlenme süresi azdır. Güneydoğu Anadolu’da ise bağıl nem az, bulutluluk az, güneşlenme süresi fazladır.
Soru 19
Akarsuların doğduğu yere yukarı çığır, denize döküldükleri yerlere de aşağı çığır adı verilir. Buna göre; aşağıda verilen akarsulardan hangisinin yukarı çığırı Türkiye sınırları içerisinde değildir?
A
Fırat
B
Aras
C
Çoruh
D
Kızılırmak
E
Asi
19 numaralı soru için açıklama 
Asi ve Meriç kaynağını (yukarı çığır) ülkemiz sınırları dışından alan akarsulardır.
Soru 20
Aşağıda verilen dağlardan hangisi oluşum bakımından diğerlerinden farklıdır?
A
Kaçkar Dağları
B
Boz Dağları
C
Bolkar Dağları
D
Aladağlar
E
Küre Dağları
20 numaralı soru için açıklama 
Kaçkar, Küre, Bolkar ve Aladağlar kıvrılma sonucu oluşmuş dağ sıraları İken Bozdağlar kırılma sonucunda meydana gelmiştir
Soru 21
Türkiye’de aşağıda verilen alanların hangisinin oluşumunda, dış kuvvetlerin etkisi daha fazladır?
A
Van Gölü
B
Kula Volkan Konileri
C
Kapıdağ Yarımadası
D
Kaz Dağı
E
Çanakkale Boğazı
21 numaralı soru için açıklama 
Çığ felaketi daha çok ülkemizde eğimin fazla, kar yağışının yoğun olduğu Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölümü, Orta Toroslar gibi alanlarda görülür. Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer şekilleri sade olduğu için çığ felaketlerine rastlanmaz.
Soru 22
Yerel rüzgârlar enlem etkisine bağlı olarak geldikleri yerlerin özelliklerini taşırlar. Örneğin; Türkiye’ye güneyden gelen rüzgârlar sıcaklığı artırırken kuzeyden gelen rüzgârlar ise sıcaklığı düşürürler. Buna göre; aşağıda verilen rüzgârlardan hangisi geldiği yerin özelliğini yansıtmaz?
A
Karayel
B
Lodos
C
Poyraz
D
Fhön
E
Samyeli (Keşişleme)
22 numaralı soru için açıklama 
Karayel ve poyraz kuzey sektörlü rüzgarlar oldukları için sıcaklığı azaltırken, lodos ve samyeli ise güney sektörlü rüzgarlardır ve sıcaklığı artırır. Fakat föhn rüzgârı ise her zaman sıcaklığı artırıcı bir rüzgardır.
Soru 23
Türkiye’de doğal afetlerin dağılışı düşünüldüğünde aşağıda verilen yöre ve yoğun olarak meydana gelen doğal afet eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A
Doğu Karadeniz Bölümü - Heyelan
B
Ergene Havzası - Taşkın
C
Antalya Bölümü - Orman Yangını
D
Orta Fırat Bölümü - Çığ
E
Çatalca - Kocaeli Bölümü - Tektonik Deprem
23 numaralı soru için açıklama 
Çığ felaketi daha çok ülkemizde eğimin fazla, kar yağışının yoğun olduğu Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölümü, Orta Toroslar gibi alanlarda görülür. Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer şekilleri sade olduğu için çığ felaketlerine rastlanmaz.
Soru 24
Ergene Bölümü ,Konya Bölümü ,Iğdır çevresi Yukarıda verilen yerlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A
Yıllık sıcaklık farklarının çok az olması
B
Yıllık toplam yağış miktarının düşük olması
C
Bitki örtüsünün alpin çayırları olması
D
Bulundukları bölge içinde nem oranın yüksek alanlar olması
E
En fazla yağış aldıkları dönemin yaz mevsimine rastlaması
24 numaralı soru için açıklama 
Türkiye'de Tuz Gölü çevresi, Çoruh - Kelkit oluğu, Malatya,Elazığ, Van Gölü çevresi, Ergene Bölümü yağış miktarının az olduğu yerlerdir
Soru 25
Türkiye’de doğal setleşmeyle oluşan göller; © heyelan set gölleri © kıyı set gölleri © volkanik set göller, © alüvyal set gölleri, başlıklar halinde toplanır. Buna göre; aşağıda verilen göllerden hangisi doğal setleşme sonucunda oluşan göllere örnek olarak verilemez?
A
Abant Gölü
B
Erçek Gölü
C
Köyceğiz Gölü
D
Terkos (Durusu) Gölü
E
Beyşehir Gölü
25 numaralı soru için açıklama 
Heyelan Sat Gölü: Abant ■r Kıyı Set Gölü: Terkos (Durusu) K Volkanik Set Gölü; Erçek " A'lüvyai Set Gölü: Köyceğiz Beyşehir Gclü tektonik - karstik kökenli bir göldür.
Soru 26
Türkiye’de son yıllarda ulaşım ve tarımsal sulamaya yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Aşağıda verilen tünellerden hangisinin yapılma nedeni diğerlerine göre farklıdır?
A
Nefise Akçelik Tüneli
B
Suruç Tüneli
C
Ovit Dağı Tüneli
D
Avrasya Tüneli
E
75. Yıl Selatin Tüneli
26 numaralı soru için açıklama 
Diğerleri ulaşım amaçlı yapılırken Suruç Tüneli GAP kapsamında sulama amaçlı yapılan bir tüneldir.
26 tamamladınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.