EKPSS Kpss Tarih Deneme Sınavı

EKPSS , e-kpss 27 Soruluk Kpss Gerçek Deneme Sınavı , Özgün Tarih soruları , Çözümlü Test

Tarih Osmanlı Devleti Test Soruları

Soru 1
Osmanlı Devletinde sefer sırasındaki masraflar için hazinenin gözden geçirilmesi aşağıdakilerden hangisi tarafından yapılırdı?
A
Sağ ve Sol Garipler
B
Anadolu ve Rumeli Defterdarları
C
Yeniçeri Ağası ve Kapudanpaşa
D
Sağ ve Sol Ulufecileri
E
Anadolu ve Rumeli Kazaskerleri
1 numaralı soru için açıklama 
Anadolu ve Rumeli Defterdarları
Soru 2
Günümüzde de devam ettirilen Kırkpınar Güreşleri ilk kez hangi Osmanlı padişahı döneminde başlatılmıştır?
A
Osman Bey
B
Orhan Bey
C
Murat Hüdavendigar
D
Yıldırım Bayezid
E
Mehmet Çelebi
2 numaralı soru için açıklama 
Orhan Bey
Soru 3
I. İnebahtı II. Çeşme III. Navarin IV. Sinop Osmanlı donanmalarının yakıldığı yukarıdaki gelişmelerden hangilerinde Rusya’nın etkisi olduğu söylenebilir?
A
I ve III
B
II ve III
C
I, II ve III
D
I, II ve IV
E
II, III ve IV
3 numaralı soru için açıklama 
II, III ve IV
Soru 4
Osmanlı Devleti’nin bütçe açığını kapatmak için zengin esnaflardan borç para almasına ne ad verilir?
A
Esham
B
Müsadere
C
Duyunûumumiye
D
Devalüasyon
E
Merkantilizm
4 numaralı soru için açıklama 
Esham
Soru 5
Aşağıdaki devletlerden hangisinin diğerleriyle çağdaş olduğu savunulamaz?
A
Anadolu Selçuklu
B
Harzemşahlar
C
Memlûk
D
Eyyübiler
E
Tolunoğulları
5 numaralı soru için açıklama 
Anadolu Selçuklu Devleti: 1077 -1 3 0 8 Memlûk Devleti: 1 2 5 0 -1 5 1 7 H arzem şahlar:- 1 1 5 7 -1 2 3 1 Eyyübi Devleti: 1174 — 1250 Tolunoğulları; 8S8 - 9 3 5
Soru 6
10 ile 13. yüzyıllar arasında Batı Türkistan’da inşa edilen Türk - İslami eserler aşağıdakilerden hangisinden kalmıştır?
A
Uygurlar
B
Türgişler
C
Karahanlılar
D
Sasaniler
E
Harzemşahlar
6 numaralı soru için açıklama 
Karahanlılar: Karahanlı hükümdarı Satuk Buğra Han 920’ye doğru İslamlığı resmi din olarak kabul etti ve Abdülkerim adını aldı. Oğlu Boytaş Musa zamanında bütün Karahanlılar İslamiyet)' benimsediler > X. yüzyılda ilk yapılarda kerpiçten yavaş yavaş tuğla mimarisine geçiş gözlenmektedir. > Karahanlılardan günümüze kalan bazı eserler şunlardır. Hazar şehrinde küçük Degaron Camii, Buhara’da Muğak Atlari Camii, Kalan Minare Semerkand - Tamgaç Buğra Medresesi, Ribat-ı Melik (Kervansaray)
Soru 7
Aşağıdaki medreselerden hangisi rasathane olarak inşa edilmiştir?
A
Karatay
B
Cacabey
C
Gök
D
İnce Minareli
E
Hatuniye
7 numaralı soru için açıklama 
Cacabey Medresesi: Selçuklunun Kırşehir Valisi Cacabey tarafından rasathane olarak yapılmıştır. (1272 - 73) Daha sonra camiye çevrildiği kabul edilmektedir. Ayrıca bu yapının Türk - İslam dünyasının iik rasathanesi olduğu sanılmaktadır. Karalay Medresesi: Konya’da bulunan bu medrese Selçuklunun en zengin abidevi eserleri arasındadır. Gök Medrese: Sivas’la bulunan bu medresenin en çekici yönü kuşkusuz portalındakî kabartmalardır. İnce Minareli Medrese: Selçuklu veziri Sahip Ata’nın Konyada yaptırdığı bu eser külliye olarak inşa edilmiştir. Hatuniye Medresesi: Mardin’de bulunan bu eser bir Artuklu yapıtıdır.
Soru 8
OsmanlI Devletinde kamuya ait mimari faaliyetleri I. Hassa Mimarlar Ocağı II. Ebniye-i Hassa Müdürlüğü III. Şehreminliği gibi kurumlardan hangileri tarafından yürütülmüştür?
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
8 numaralı soru için açıklama 
OsmanlIlarda Hassa Mimarlar Ocağı ve Sonrası: Osmanlı Saray örgütü içinde Birun bölümünden sayılan Hassa Mimarlar Ocağı (HMO) sarayın ünlü eminliğinden şehreminliğine bağlıydı. Günümüzdeki belediye başkanlığı ile benzer nitelikleri olmasına karşın sehreminliği daha değişik özellikler gösteren bir kuruluştu. Himaye bölgeleri ve birkaç eyalet dışında Osmanlı Devletinin siyasal sınırları içinde bütün yapım ve onarım eylemlerini Şehreminliği denetlemekle görevliydi. Ocak, baş mimarın yönelimi altındaydı. Ocağın mimarları kethüdası, kalem katibi, mimarları, minarecileri, taşçıları, sıvacıları, naccarları, nakkaşları bulunurdu. Ayrıca HMO’ya bağlı olarak çalışan eyalet ve kent mimarları da bulunmaktaydı. HMO’nun ilk kuruluş tarihi kesinlikle bilinmiyor. Fakat İstanbul’un alınmasıyla yoğun bir yapı eylemleri dönemi açıldığı kesindir. Arşiv belgelerinde ocaktan 16. yüzyılda söz edilir. Bu örgütün kesin biçimini alması Mimar Sinan zamanında olmuştur. > 1831’de ocağın yerini Ebniye-i Hassa Müdürlüğü almıştır. > Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi Batı tarzı mimari eğitim veren bir okul olarak önümüze çıkmaktadır
Soru 9
Tanzimat devrinde Fransız akademisi örnek alınarak oluşturulan kurum aşağıdakilerden hangisidir?
A
Meclis-i vala
B
Encümen-i Dâniş
C
Meclis-i Mahsusa
D
Meşayih
E
Encümen-i Tarih-i Osmani
9 numaralı soru için açıklama 
Encümen-i Dâniş
Soru 10
Gediz Taaruzu’nun I. Batı cephesinin bölünmesine II. Düzenli ordu tartışmalarının başlamasına III. Ali Fuat Paşa’nın görevden alınmasına durumlarından hangilerine ortam hazırladığı savunulabilir?
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve III
E
I, II ve III
10 numaralı soru için açıklama 
Mondros Mülarekesi ile bülün Osmanlı ordusunun dağıtıldığı gibi bir algı doğru değildir. Ülkenin ortalarında, doğusunda ve güneyinde dağıtılmayan birlikler mevcuttur. Ancak Erzurum dışındakilerin asker sayısı oldukça azaltılmıştı. Ancak burada belirleyici olan Batıdaki durumdu. Çünkü Yunan ordusu karşısında neredeyse sadece Kuvayımilliye vardı. Öncelikle burada yeni bir ordu kurmak gerekiyordu. Yani yeni ordu doğrudan Batı cephesiyle ilgilidir. Bu konu uzun zaman tartışılmış, Çerkez Ethem’in komuta ettiği Kuvayıseyyare’nin bazı başarıları ve siyasi destekleri nedeniyle konu sonuca bağlanmamıştı. Ancak Mustafa Kemal’e rağmen Ali Fuat Paşa’nın komutasında Kuvayımilliye ve az sayıdaki ordu birliklerinin giriştiği Gediz Taaruzu yenilgiyle sonuçlanır. M. Kemal ve Meclisin çoğu bu yenilgiden Kuvayımilliyeyi sorumlu tutar. Böylece düzenli ordunun kurulmasına kesin karar verilir. Ali Fuat Paşa da görevden alınır. Batı Cephesi ise ikiye bölünür. Kuzey kısmına İsmet Paşa Güney kısmına Refet Paşa atanır.
Soru 11
Kurtuluş savaşının zaferle sonuçlanmasında rol oynayan Büyük Taarruz sırasında süvari kolordu komutanlığı yapan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Fahrettin Paşa
B
Ali Hikmet Paşa
C
Ali İhsan Paşa
D
Kemaleddin Sami Paşa
E
Nureddin Paşa
11 numaralı soru için açıklama 
Fahrettin (Âltay) Paşa (1880 -1974) > I. Dünya savaşında Çanakkale, Galiçya ve Filistirricepnelerinde çarpışmalara katıldı. > Eskişehir - Kütahya yörelerinde yapılan savaşlarda 5. kolordu komutanı olarak görev yaptı. > Büyük Taarruz sırasında süvari birliklerinin komutanı olarak Yunan Cephesi’nin gerilerine kadar sızarak baskınlar yaptı. > 9 Eylül 1922’de İzmir'e girdi. Milletvekilliği de yapan paşa, 2. ve 1. ordu müfettişliğinde bulundu. Orgeneral olarak 1945’te emekliye ayrıldı. Ali Hikmet Paşa (1877 -1939) > Asker ve siyaset adamı olarak tanınan Ali Hikmet Paşa (Ayerdem) 31 Mart Olayında hareket ordusunda görev yaptı. > Balkan ve I. Dünya savaşlarına katıldı. Sakarya savaşında Tümen komutanlığı, Büyük Taaruzda 2. Kolordu komutanlığı yaptı. Ali İhsan Paşa (1882 -1957) > Çanakkale, Kafkas Irak cephesinde savaştı. Irak cephesinde Sabis çarpışmasını kazandı. j > 1921’de Batı Cephesi’nde kurulan I. Ordu D komutanlığına atandı. İsmet Paşa’yla anlaşE mazlığa düşünce görevden alındı. 1954 yıR lında Demokrat Parti’den Afyon vekili seçildi. "Harp Hatıralarım” adıyla üç ciltlik bir eser Y yazdı. A Kemaleddin Sami Paşa (1884 -1934) Y > Asker, diplomat olan Sami Paşa kurtuluş saI vaşında 4. kolordu komutanlığı yaptı. Berlin N Büyükelçiliği sırasında öldü. L Nureddin Paşa (1873 -1932) ^ > Kurtuluş savaşı sırasında Merkez ordu ko- ^ mutanlığı yaptı. I. Ordu komutanı olarak Büyük taaruza katıldı. İzmir metropoliti ile muhalif gazeteci Ali Kemal’in linç edilmesine göz yumduğu iddia edilmiştir.
Soru 12
I. Ceride-i ResmiII. Hakimiyet-i MilliyeIII- İrade -i MilliyeYukarıdaki gazetelerden hangileri Milli Mücadele sırasında Temsil Heyeti ve Meclisin resmi veya yarı resmi sesi olmuştur?
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I, II ve III
12 numaralı soru için açıklama 
İrade-i Milliye: Sivas Kongresi sırasında yayınlanmaya başlayan gazete Temsil Heyeti’nin görüşlerini yayımlamıştır. Hakimiyet-i Milliye: Bu gazete Ankara’da çıkmış olup meclisin yarı resmi organı gibi çalışmıştır. Ceride-i Resmi: Resmi gazetedir. Meclisin aldığı kararları, çıkardığı yasaları halka duyurmuş- L tur.
Soru 13
İlke - gelişme ilişkisinin aşağıdakilerden hangisinde doğru verildiği savunulamaz?
A
Halkçılık köylüye toprak dağıtılması için yasa çıkarılması
B
Devletçilik - İş Bankasının kurulması
C
Cumhuriyetçilik - Çok partili deneme girişimleri
D
Laiklik - Medeni yasanın çıkarılması
E
Milliyetçilik - Tevhid-i Tedrisat yasasının çıkarılması
13 numaralı soru için açıklama 
Devletçilik: Devlet bankacılığını, yatırımını, işletmeciliğini içerir. İş Bankası özel sektör bankasıdır. Zaten kurulduğu 1924 yılında Türkiye’de devletçi adımlar henüz atılmış değildi
Soru 14
"Türkistan Türkistanlılarındır" parolasıyla Korbaşı Ergaş önderliğinde, Hokand Kenti'nde, Rusya'ya karşı başlatılan Milli İstiklal Ayaklanmasına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
A
Basmacı Hareketi
B
Bağlantısızlar Hareketi
C
Turuncu Devrim
D
Bolşevik Devrimi
14 numaralı soru için açıklama 
Basmacı Hareketi
Soru 15
Aşağıdaki Türk boylarından hangisi tarihî süreçte Orta Asya dışında daha çok etkili olmuştur?
A
Hun
B
Oğuz
C
Avar
D
Kırgız
E
Karluk
15 numaralı soru için açıklama 
Oğuzlar (Uzlar): Oğuz kelimesi Kabile anlamına gelen "ok” ile çoğul eki olan "uz”un birleşmesinden meydana gelmiş olup "Oğuz = boylar” demektir. Göklürk Yazıtları Oğuzlar hakkında bilgi veren en önemli kaynaktır. Göktürk ve sonra Uygur devletlerine bağlı olan Oğuzlar, Uygurların Kırgızlara yenilmesi üzerine Orhun bölgesini terk ederek Hazar Denizi’nin doğusundan Seyhun Nehri civarındaki bölgelere kadar yerleşmişlerdir. Buralarda Hazar ve Kıpçaklarla mücadele etmişlerdir. Daha sonra ikiye ayrılan Oğuzların bir kısmı Karadeniz’in kuzeyinden göçerek batıya gitmiş ve burada Uz adını alarak yaşamışlardır (Bugünkü Gagavuzların ataları). Önemli bir kısmı Hıristiyan olmuştur. Diğer kısmı güneye inerek İslamiyet'i kabul etmiştir. İşte bu Oğuz kolu zamanla Büyük Selçuklular, Atabeylikler, Anadolu Selçuklu, Ak Koyunlu ve Kara Koyun- l lu devletleri, Osmanlt Devleti ve nihayel Türkiye i Cumhuriyeti’ni kurmuşlardır. D > Müslüman olan Oğuzlara Türkmen adı veril- E miştir. R > Bugün Orta Asya'da Türkmenistan’da yaşamaktadırlar. Y > Oğuzlar toplam 24 boydan oluşmuşlardır. A Üçok ve Bozok olarak ayrılmışlardır. Y > Boyların adları, Kaşgarlı Mahmut’un Divânû 1 Lugati’î-Türk adlı eserinde sayılmıştır.
Soru 16
Osmanlı Devleti’nde basın-yayın hayatıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinin doğru verildiği savunulamaz?
A
Türklerin çıkardığı İlk gazete Ceride-i Havadistir
B
İlk mizah dergisi Diyojen:dir
C
ilk kadın dergisi Teraki-i Muhadderat’tır
D
Yazı kadrosu kadınlardan oluşan ilk yayın Şükufezardır
E
İlk Türk dergisi tıp alanında yayınlanmıştır.
16 numaralı soru için açıklama 
Türklerin çıkardığı İlk gazete Ceride-i Havadistir
Soru 17
Mustafa Kemal Paşa, eylül 1920’de aşağıdakilerden hangisini bir program olarak ilan etmiştir?
A
Laiklik
B
Halkçılık
C
Devletçilik
D
İnkılapçılık
E
Milliyetçilik
17 numaralı soru için açıklama 
Halkçılık programı 13 Eylül 1920’de M. Kemal l Paşa imzasıyla meclis başkanlığına sunulmuş- i tur. Üç bölüm, 31 maddeden oluşmuştur. Prog- D ramın amaç bölümünde TBMM'nin milli sınırlar £ içinde bağımsız yaşamak, hilafet ve saltanat r kurumlarını kurtarmak amacıyla otuşturuludğu vurgulanmıştır. Y Programın temel maddeler bölümünde ise yeni ^ devletin siyasi yapısını belirleyen kurallara yer verilmiştir. Bu program bazı değişikliklerle ^ Teşkilat-ı Esasiye Yasası olarak kabul edilmiştir.
Soru 18
Halkevlerinin süreii yayımı aşağıdakîlerden hangisidir?
A
Ülkü
B
Belleten
C
Düstur
D
Türk Dili
E
Türk Dünyası Dil ve Edebiyatı
18 numaralı soru için açıklama 
Ülkü: Ankara’da 1933-50 arasında yayınlanan halkevlerinin kültür dergisidir. Halkevlerinin merkez yayın organı olarak cumhuriyet İlkeleri, tarih, dil, spor, köycülük gibi konularda yayın yapmış- L tır
Soru 19
Kendi adıyla anılan doktrini doğrultusunda Afganistan, Angola, Kamboçya ve Nikaragua’daki iç savaşlara müdahale eden ABD başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
A
Ronald Reagan
B
James Monroe
C
Dwight D. Eisenhower
D
Harry Truman
E
Jimmy Carter
19 numaralı soru için açıklama 
Reagan Doktrini (1985): Başkan Reagan'ın 1085'teki yıllık ulusa sesleniş konuşmasında , açıkladığı doktrine göre ABD anti-komünisl devrim ve ayaklanmalara destek verecekti. Ona göre bu desteğin üç nedeni vardı: >- Devrimciler tiranlığa son vermek için savaşıyorlardı. Eğer yardım edilmezse bu ülkeler SSCB’nin denetimi altına girebilirlerdi. > Özgürlüğü savunmak bir Amerikan geleneğiydi. ABD başkanlarının diğer ünlü doktrinleri şunlardır: i- Washington'un Veda Mesajı (1796) > Monroe Doktrini (1823) > Truman Doktrini (1947) > Eisenhower Doktrini (1957) 'r Guam Doktrini (Nixon) (1969) 'r Carter Doktrini (1980) '
Soru 20
I. Haristan II. Beiencer III. Bafeon Yukarıdaki savaşlardan hangileri Türkler ile Müslümanlar arasında meydana gelmiştir?
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
l,llv e ll
E
l ve II
20 numaralı soru için açıklama 
Türkler ile Müslüman arasında savaşlar Hz.Osman Dönenai'nde başlamıştır.(Hazarlar-Belencer)Emeviler Dönemi'nde Emevilerin izlediği Mevali{ırkçı)polifikadan dolayı TürkMüslünnan savaşları devann etmiştir.(TürgişlerHaristan) Ancak Bafeon(Koyunhisar)Osmanlı Devleti ile Bizans arasında meydana gelmiştir.
Soru 21
Aşağıdakilerden hangisi XVIII. yy.da ıslahat yapan padişahlar arasında ver almamaktadır?
A
III. Selim
B
I.Mahmut
C
I.Ahmet
D
III. Mustafa
E
III. Ahmet
21 numaralı soru için açıklama 
OsmanlI Devleti'nde XVIII. yy.da ıslahat yapan padişahlar; * III. Ahmet * I.Mahmut * III. Mustafa ☆ I.Abdûlhamit * lll.Selim Ancak I.Ahmet XVII.yy.da ıslahat yapmıştır.
Soru 22
Asıl adı Mehmet Ragif, Arnavut asıllı olan aynı zamanda veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız ve siyasetçi olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
A
Şemsettin Sami
B
Yusuf Akçura
C
Enver Paşa
D
Mehmet Emin Yurdakul
E
Mehmet Akif Ersoy
22 numaralı soru için açıklama 
Asıl adı Mehmet Ragif, Arnavut asıllı olan aynı zamanda veteriner hekim,' öğretmen, vaiz, hafız ve siyasetçi olan kişi Mehmet Akif Ersoy'dur.
Soru 23
Kurtuluş Savaşı sürecinde milli mücadeleyi destekleyen basın - yayın kuruluşlarının dışında, ayrıca bu süreci anlatan önemli eserlerde kaleme alınmıştır. Milli Mücadele Dönemi'ni anlatan edebi eserler arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A
İstiklal Harbimiz
B
Ergenekon III
C
Esir Şehrin İnsanları
D
Bozkurt
E
Şarkın Sesi
23 numaralı soru için açıklama 
Milli Mücadele Dönemi'rti anlatan edebi eserler arasında; * İstiklal Harbimiz ıV Ergenekon III * Esir Şehrin İnsanları * Bozkurt * Tek Adam tV Yaban * Sodom ve Gomore * Çete ıV Küçük Ağa * Çankaya -A Zeytin Dağı yer alır. Şarkın Sesi ise Milli Mücadele karşıtı yayındır,
Soru 24
Milli Mücadele Dönemi'nde Ankara'da büyükelçilik açan Hk devlet aşağıdakilerden hangisidir?
A
Afganistan
B
Ermenistan
C
Gürcistan
D
Azerbaycan
E
Sovyet Rusya
24 numaralı soru için açıklama 
Milli Mücadele Dönemi’nde Ankara'da büyükelçilik açan ilk devlet Gürcistan'dır.
Soru 25
Yunanistan, Batı Anadolu'da yaptığı tahribat karşılığında; I. Karaağaç II. Bosnaköy III. Bozcaada hangilerini Lozan Konferansı'nda Türkiye'ye savaş tazminatı olarak vermiştir?
A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
Yalnız III
D
I ve II
E
I ve III
25 numaralı soru için açıklama 
Yunanistan, Batı Anadolu'da yaptığı tahribat karşılığında Bosnaköy ve Karaağaç'ı Türkiye'ye savaş tazminatı olarak vermiştir.
Soru 26
18 Temmuz 1932 tarihinde üye olunan Milletler Cemiyeti'nde, Türkiye Cumhuriyeti'nin Hk temsilcisi aşağıdakllerden hangisidir?
A
Cemal Hüsnü Taray
B
ismet İnönü
C
Tevfik Rüştü Aras
D
Bekir Sami Bey
E
Şükrü Saraçoğlu
26 numaralı soru için açıklama 
Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ndeki ilk temsilcisi Cemal Hüsnü TARAY'dır.
Soru 27
Atatürk’ün “Rum Sındığı Savaşı” olarak isimlendirdiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?
A
I. İnönü Savaşı
B
Başkomutanlık Meydan Savaşı
C
Eskişehir-Kütahya Savaşları
D
Sakarya Savaşı
E
II. İnönü Savaşı
27 numaralı soru için açıklama 
Rum Sındığı Savaşı” İfadesi Mustafa Kemal Atatürk’ün, A n a d o lu ’d a Yunanlılara karşı başlatılan Büyük Taarruz sırasında meydana gelen ve Başkomutanlık Meydan IVluharebesi (B seçeneği) olarak adlandırılan savaşa layık gördüğü isimdir. Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı tarihindeki Sırpsmdığı Savaşı’na gönderme yapmıştır.
27 tamamladınız.

[wp_ad_camp_2]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.